Korona Keski-Häme

Koronatilanne Kanta-Hämeessä on heikentynyt nopeasti

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Maakunnan pandemiaryhmä kokoontuu tänään (26.11.2020) päättämään uusista rajoituksista.

Koronatilanne on heikentynyt merkittävästi myös Kanta-Hämeessä. Leviämisvaiheen uhka on sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally  Järvelän mukaan välitön.

­­- Viime viikolla harkitsimme jo harrastustoiminnan osalta lievennyksiä, mutta tilanne on muuttunut niin nopeasti, että esitämme niiden asemesta merkittäviä rajoituksia muun muassa kokoontumisiin, Järvelä kertoo.

Kanta-Hämeessä oli päästy leviämisluvuissa jo alle kolmenkymmenen 100 000 asukasta kohti, mutta viimeisen 14 päivän ajalta lukema on 43, ja viimeisen seitsemän päivän ajalta jo 53/100 000. Viikolla 47 sairaanhoitopiirissä todettiin koko pandemia-aikana eniten uusia tartuntoja, 38 kappaletta. Niin suuria lukuja ei keväänkään aallossa kohdattu.

­- Myös sairastuneiden osuus testatuista on kasvanut merkittävästi. Prosenttiosuus on tällä hetkellä 1,9. Leviämisvaiheen raja on kaksi prosenttia, Järvelä kertoi tämän aamun tiedotustilanteessa.

Myös epäselvien tartuntaketjujen määrä on Kanta-Hämeessä melkein kaksinkertaistunut, mikä Järvelän mukaan tarkoittaa sitä, että yhä useampi sairastunut ehtii levittää virusta ennen kuin tartuntaketjun katkaisutoimiin päästään.

Sairastumisen painopiste on sekin siirtynyt iäkkäämpiin ihmisiin, jotka tarvitsevat useammin sairaalahoitoa.  Tämän vuoksi uusimmat ennusteet vievät sairaanhoitopiirin jo niin lähelle hoitokapasiteetin ylittymisrajaa, että maakunnalliselle pandemiaryhmälle esitetään nopeita toimia pandemian leviämisen hidastamiseksi.

– Ministeri Kiurun tiedotustilaisuudessa edellytettiin, että ne maakunnat, jotka ovat leviämisvaiheen kynnyksellä, ryhtyvät riittäviin toimenpiteisiin. Sen vuoksi esitämme myös aluehallintovirastolle, että siellä arvioitaisiin uudelleen joulukuulle annetut määräykset, Järvelä kertoi.

Lisäksi hän pyysi tiedotusvälineitä kertomaan keskussairaalan akuutista hoitajatarpeesta koronapotilaita hoitavalle osastolle.

­- Kapasiteettimme alkaa kuormittua ja tarvitsemme nopealla aikataululla kuusi erikoissairaanhoidon hoitaja-osaajaa, sairaanhoitajia ja lähihoitajia, ja pyydämme heitä ottamaan suoraan yhteyttä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin rekryyn, Järvelä vetosi.

Kanta-Hämeeseen ehdotetaan seuraavia rajoituksia 30.11.­2020-7.1.2021:

 • Yksityistilaisuuksiin asetetaan 10 hengen raja 7.1.2021 asti. Yli 10 hengen tilaisuuksia ei pidä järjestää eikä niihin tule osallistua.
 • Yleisötilaisuuksien osalta sairaanhoitopiiri suosittelee myös 10-20 hengen tilaisuuksia. AVIlta pyydetään velvoittavan ohjeen uudelleenarviointia myös ulkona järjestettävistä tilaisuuksista.Ulkona järjestettävistä tilaisuuksista Sally Järvelä totesi, että turvajärjestelyiden varmistaminen on niissä vielä vaikeampaa kuin sisätiloissa.
  – Esimerkiksi laulaminen on merkittävä riskitekijä, koska pisarat lentävät siinä tavallista pidemmälle. Tilaisuuksia ei voi ulkonakaan järjestää, jos ei pystytä varmistamaan, että esimerkiksi turvaväleistä pidetään kiinni ja että tilaisuus pystytään tarvittaessa keskeyttämään, Järvelä muistutti.
 • Harrastusryhmien joulutauot suositellaan aloitettaviksi jo ensi viikolla, ja niiden toivotaan käynnistyvän uudelleen aikaisintaan viikolla kaksi, ja silloinkin vain tilanteen niin salliessa. Opetus, joka on järjestettävissä etänä, voi jatkua.
 • Uimahallien tai muiden julkisten saunojen käyttökielto jatkuu. Pukutilojen osalta uimahallien on syytä sulkea vähintään 2/3 paikoistaan.
 • Joukkuelajien osalta mahdollisia lievennyksiä harkitaan seuraavan kerran vasta tammikuun alussa.
 • Korkean sairastumisriskin ryhmien suojaamista tehostetaan. Vierailuja hoivakodeissa ei voida kieltää, mutta omaisia muistutetaan, että pienilläkään oireilla ei nyt ole kenelläkään syytä liikkua missään.
 • Oppilaitosten maskisuositukset tiukentuvat. Toisen asteen oppilaitoksissa maskit on otettava käyttöön täysimääräisesti heti, ja etäopetus tulee ottaa käyttöön kaikessa siinä opetuksessa, mikä on mahdollista. Viikkojen 49/50 ajaksi tulee varautua siirtymiseen täysimääräiseen etäopetukseen, mikäli maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen.
  Myös yläasteilla tulee varautua siihen, että maskit joudutaan ottamaan käyttöön täysimääräisesti 7.–9.-luokissa viikkojen 49–51 aikana.
 • Mahdolliset juhlallisuudet oppilaitoksissa suositellaan järjestettäviksi vain jos on pakko, ja ilman yleisöä. Tilaisuuksissa ei saisi olla kuorolaulua tai orkesterien esiintymistä. Välttämättömätkin juhlallisuudet tulisi viettää vain omassa luokassa/ryhmässä tai ei lainkaan 30.11.2020­–­7.1.2021.
 • Julkiset tilat, kuten kirjastot, museot, teatterit ja jäähalliit saatetaan joutua sulkemaan viikkojen 49–1 ajaksi, jos maakunta siirtyy leviämisvaiheeseen

Maakunnallinen pandemiaryhmä kokoontuu tänään iltapäivällä ja tehdyt päätökset varmistuvat huomisaamuun 27.11.2020 mennessä.

Huom! Korjattu virheellinen päivämäärä. Pandemiaryhmä kokoontuu torstaina 26. päivä ja sairaanhoitopiiri tiedottaa päätöksistä viimeistään perjantaina 27.11.2020.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski