Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Miksi koronan suhteen on toimittava nyt?

Kuvituskuva: Unsplash

Kokemukset maailmalta osoittavat, että sosiaalisten kontaktien vähentäminen minimiin on tehokkain tapa toimia koronan leviämisen estämiseksi.

Tähän lopputulokseen tuli myös yhdysvaltalainen Tomas Pueyo, jonka laatimia grafiikoita on laajasti siteerattu maailman medioissa, ja jonka kirjoituksia koronaviruksesta on Medium-sivustolta luettu jo kymmeniä miljoonia kertoja. Niitä ovat myös alan asiantuntijat laajasti suositelleet. Hänen 10. maaliskuuta julkaistu kirjoituksensa ”Miksi teidän täytyy reagoida nyt heti” osoitti muun muassa sen, että yhden päivän viive asukkaiden ohjaamisessa välttämään sosiaalista kanssakäymistä (social distancing) voi aiheuttaa jopa 40 prosentin eron sairastuneiden kumulatiivisessa määrässä.

Kuva: Tomas Pueyo

Ihmiskontaktien rajoittaminen vaikuttaa epidemian kestoon ja päivittäisten tartuntojen määrään, ja mitä nopeammin ensimmäisestä tartunnasta eristäytyminen käynnistyy, sitä tehokkaammin se vähentää tartuntoja. Yksittäisen päivän vaikutus voi olla jopa 40 prosenttia tartuntojen määrässä.

Eristäytyminen on myös erittäin tehokas keino viruksen leviämisen ehkäisyyn. Ne maat, jotka reagoivat riittävän vahvasti riittävän nopeasti, voivat vähentää kuolemantapauksia jopa kymmenkertaisesti niihin verrattuna, joiden hoitokapasiteetti ylikuormittuu.

Sairastuneita on huomattavasti enemmän, kuin tilastot kertovat

WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 30.1.2020.  Sen jälkeen Suomessa on THL:n tiedotteiden mukaan tehty noin 10 000 koronatestiä. Niistä on ilmennyt 626 tartuntaa. Testatuista siis reilut kuusi prosenttia on sairastunut virukseen. Pueyo laski jälkikäteen Kiinan raportoimista tartuntaluvuista, että kun siellä luultiin tapauksiao olevan444, niitä oli todellisuudessa lähes 12 000. Sama suhdeluku testeillä havaittujen ja todellisten sairastumisten välillä päti esimerkiksi Ranskassa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi Ylen haastattelussa maanantaina 16.3.2020, että todelliset luvut saattavat meilläkin olla jopa 20­–30 kertaa tilastoituja suuremmat, koska vain sellaisia ihmisiä testataan, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai terveydenhuollon henkilöstöön. Tämän arvion mukaan sairastuneita olisi Suomessa siis tällä hetkellä 12 520–18 780; eikä kukaan tiedä, missä he ovat.

Kuva: Tomas Pueyo

Tilastotieto eri maiden suhdeluvuista testattujen ja koronaan sairastuneiden välillä. Luvut on kerätty maaliskuun 7. päivänä. Tällä hetkellä (22.3.2020) Suomessa on 10 000 testiä tehtynä, testejä on tehty 1818 kappaletta miljoonaa asukasta kohti, ja sairastuneiden suhdeluku on 6,26 prosenttia.

Lievimmillään korona on niin vähäoireinen, ettet itsekään tiedä sairastaneesi sitä. Kaikkia suomalaisia ei voi testata, sen vuoksi on tärkeää, että jokainen suomalainen elää testaamattakin  juuri nyt ikään kuin hänellä olisi virus.

Testaamalla ei paranneta yhtään suomalaista koronaviruksesta. Eristäytymällä omaan kotiin ja välttämällä sosiaalista kanssakäymistä jokainen suomalainen voi olla myötävaikuttamassa siihen, että virus saadaan meillä pysymään sellaisella tasolla, että terveydenhuoltomme kapasiteetti riittää parantamaan ne, jotka sairastuvat viruksen vakavimpiin muotoihin.

Silloin eristäytymisen tarpeesta tulee myös ajallisesti paljon lyhyempi, ja koko maa – ja maailma – toipuu myös taloudellisesti epidemiasta nopeammin.

 

Kuva: zdnet.com

Yksi koronaviiruksen suurimmista haasteista on taudin niin nopea leviäminen, että terveydenhuollon hoitokapasiteetti ei riitä kaikkien sairastuneiden hoitamiseen. Sairastumispiikkiä alentamalla yhteiskunnat toipuvat epidemiasta huomattavasti paremmin. Käyrän violetti osa kertoo ylikuormittuneesta hoitotilanteesta, jolloin kuolleisuus on suurimmillaan ja vihreä alue siitä hoidon tasosta, jolloin kaikki sairastuneet pystytään hoitamaan. Mitä aikaisemmin toimenpiteisiin ryhdytään, sitä varmemmin järjestelmä  säilyy toimintakykyisenä ja sitä vähemmän myös hoitohenkilöstöä sairastuu.

Kuvan lähde: zdnet.com

Täältä löydät keskeisten viranomaisten tuoreimmat ohjeistukset. Noudata niitä.

Pueyon alkuperäinen artikkeli Why you must act now

Suomennos Pueyon artikkelista Miksi on toimittava nyt

 

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski