Korona Hämeenkoski Hauho Lammi Tuulos

Rokotus ei avaa rajoja

Kuvituskuva: Colourbox

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi torstaina medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että terveydenhoidon toimijat joutuvat kokemaan suoranaista painostusta rokotusjonoon ohituskaistaa haluavilta ihmisiltä, jotka eivät malttaisi odottaa omaa vuoroaan.

Järvelä kannustaa ihmisiä odottamaan kärsivällisesti. Vaikka rokotukset etenevät hitaasti, ja vaikka esimerkiksi Hämeenlinnassa eivät rokotteiden vähäisen määrän vuoksi juuri nyt voi varata rokotusaikoja edes ne, jotka seisovat jonossa ensimmäisenä, kaikki halukkaat tulevat varmasti oman rokotteensa saamaan.

Tällä hetkellä koronarokote ei avaa kenellekään rajoja uuteen vapauteen, vaan kaikki voimassa olevat rajoitukset ja suositukset koskevat myös jo rokotettuja.

— Rokotteet suojaavat vakavalta taudinkuvalta ja siten vähentävät tautiin kuolevien määrää, mutta eivät ehkä suojaa tartunnalta eivätkä välttämättä kokonaan vähennä sairastuneen aiheuttamia jatkotartuntoja. Rokotus ei siten todennäköisesti avaa maailmaa kenellekään, ennen kuin noin 70 prosenttia koko väestöstä on rokotettu, Järvelä sanoi.

Samaa viestiä välittivät valtakunnallisissa tilannekatsauksissaan myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat.

— Rokote suojaa enemmän yhteiskuntaa kuin yksilöä, painotti THL:n johtaja Mika Salminen.

Hänen mukaansa ei ole vielä olemassa riittävää tutkimustietoa siitä, miten rokotteet vaikuttavat esimerkiksi taudin tarttumiseen. Täyttä varmuutta ei ole vielä siitäkään, kuinka kauan rokotteen antama suoja kestää. Rokote suojaa tehokkaasti taudin vakavalta muodolta ja vähentää tehohoidon tarvetta, eli vahvistaa yhteiskunnan mahdollisuuksia selviytyä pandemian hoidosta. Rokotettu saattaa kuitenkin edelleenkin sairastua ja levittää virusta, sen takia kaikkia suojauskeinoja on edelleen jatkettava niin kauan kunnes riittävä määrä ihmisistä on rokotettu.

— Tieto tästä tarkentuu tutkimustiedon karttuessa. Voidaan kuitenkin olettaa, että oireinen, yskivä ja aivasteleva ihminen tartuttaa enemmän kuin oireeton viruksen kantaja, sanotaan myös THL:n verkkosivuilla

Maailmanlaajuisesti pandemia on tammikuussa kääntynyt ensimmäistä kertaa laskuun. Taustalla on kuitenkin enemmän viruksille tyypillinen kausivaihtelu, kuin pandemian hillitsemiseksi tehdyt hoitokeinot. Tautitapaukset ovat vähentyneet voimakkaimmin Etelä-Afrikassa, missä esimerkiksi rokotuksia ei ole vielä lainkaan käynnistetty.

— Pääsemme nyt ensimmäistä kertaa näkemään, miten pandemia käyttäytyy talven jälkeen, sanoi Salminen torstaina.

— Vuosi sitten pandemia ei alkutalven aikana vielä päässyt täyteen vauhtiinsa, nyt se on siinä, hän totesi.

Tilanteessa, missä asiantuntijatkin joutuvat vain kärsivällisesti odottamaan viruksen etenemistä pystyäkseen varmuudella sanomaan, miten se käyttäytyy, tai miten rokotukset siihen tehoavat, on edelleen tärkeää jokaisen ihmisen suojata itseään niillä keinoilla, mitkä ovat jo nyt osoittautuneet tehokkaiksi: kasvomaskit, etäisyyden pito, hyvä käsihygienia – ja turhien kontaktien välttäminen. Salminen muistuttikin, että lähestyvä hiihtoloma olisi parasta viettää kotiseudulla ja pääosin perhepiirissä.

Tätä valoa vasten eri maiden suunnittelemat rokotetodistukset näyttävätkin ennenaikaisilta. Jos rokotus suojaa kantajaansa vain vaikealta tautimuodolta, mutta hän voi silti virusta muille levittää, korona voi matkustaa rajan yli sekä rokotustodistuksella että sitä ilman.

Lukijan pyynnöstä kysyimme kuitenkin Sally Järvelältä, miten Suomeenkin suunnitellun sähköisen rokotustodistuksen saa sellainen ihminen, jolla ei ole tietokonetta.

— Tällaisessa tilanteessa uskon että todistus voidaan tehdä omalla terveysasemalla tai siinä pisteessä, jossa rokotus on annettu, Järvelä vastasi.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski