Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Sally Järvelä: laumaimmuniteetista ei voi puhua

Sally Järvelä. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä totesi torstain tiedotustilaisuudessa, että vaikka koronaviruksen aiheuttama sairaus voi osalla olla oireeton, laumaimmuniteetista ei voida puhua, vaikka oletettaisiin oireettomina sairastaneita olevan 100-kertainen määrä todettuihin tapauksiin nähden.

Laumaimmuniteettiin vaaditaan Järvelän mukaan immuniteettia 60–90 prosentilta populaatiosta ja sairauttakin on Kanta-Hämeessä todettu vasta 0,04 prosentilla. Pahimmin infektoituneilla HUSin ja Länsi-Pohjan alueillakin levinneisyys on tehtyjen testien perusteella alle yhden prosentin koko väestöstä.

Myös THL:n tekemät vasta-ainetutkimukset kertovat, että laumaimmuniteettia ei ainakaan vielä ole näköpiirissä. Eilisessä hallituksen tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että vain yhdellä ihmisellä 500 tutkitusta oli ollut merkkejä immuniteetista.

Väestön immuniteettia ei tähän mennessä tehtyjen testien perusteella pysty tarkasti määrittelemään, koska testejä on tehty vähän, ja lähinnä vain voimakkaasti oireilleille ihmisille ja heidän lähipiirilleen. Suuri osa tartunnan saaneista on sairastanut tautia kotonaan ilman diagnoosia, vapaaehtoisessa karanteenissa. THL:n oman arvion mukaan todellinen tapausmäärä onkin monikymmenkertainen rekisteröityihin, laboratoriotukimuksilla vahvistettuihin tartuntoihin verrattuna.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti 22.4., että Suomi siirtyy uuteen hybridistrategiaan, jossa testien määrää voimakkaasti kasvattamalla pyritään siihen, että tartunnat löydetään nopeasti, tartuntaketjut jäljitetään ja siihen kuuluvat eristetään, mutta muu yhteiskunta pääsee askel kerrallaan avautumaan. Julkisuudessa on sanottu Suomen kykenevän tällä hetkellä 5000:een päivittäiseen testiin, ja määrä pyritään siitä vielä kaksinkertaistamaan.

Kaavio: THL-karttapalvelu 29.4.2020

Kuitenkin pääministerin ilmoituksen jälkeen testimäärät ovat pudonneet merkittävästi joka päivä. Kun niitä 22.4. tehtiin vielä yli 3700 kappaletta, oli testimäärä eilen THL:n oman karttapalvelun mukaan enää 675 kappaletta, toissa päivänä 1 600 kappaletta.

Viime viikon tiedotustilaisuudessa Sally Järvelä arveli, että uusi strategia tulee edellyttämään paljon lisätyövoimaa, koska yhdenkin ketjun jäljittämiseen voi kulua useita tunteja aikaa. Selvitysvastuu kuuluu tartuntalain mukaan kunnille, mutta vielä toistaiseksi keskussairaala on pystynyt siinä auttamaan, kun tautitilanne on ollut niin hyvin hallinnassa.

Eristämisen purkaminen saisi viruksen leviämään nopeasti uudelleen

– Jos sosiaalisen eristämisen toimet puretaan, taudin leviäminen lähenee alkuperäistä tartuttavuuslukua, ja epidemia muuttuu jälleen eksponentiaalisesti eteneväksi, Sally Järvelä varoitti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa monet vastaavat virustaudit tosin sammuvat kesäkaudella. Taudin toisen aallon mahdollisuus seuraavalla talvikaudella on kuitenkin silloinkin merkittävä.

Koska tauti on kuitenkin saatu Kanta-Hämeessä hyvin hallintaan, rajoitusten asteittainen vapauttaminen on hänen mukaansa perusteltua. Koulujen avaamisen Järvelä arveli pienissä määrin lisäävän tartuntatapauksia, mutta keskussairaalassa suhtaudutaan asiaan luottavaisesti.

– Suosittelemme omalle henkilökunnallemmekin lasten palauttamista koulun penkille, Järvelä sanoi.

Toukokuussa leikkaustilanne normaaliksi

Kesänkin aikana Kanta-Hämeessä pidetään sairaalan kulmakivet: päivystys, tehohoito ja synnytykset toiminnan keskiössä. Koska keskussairaalassa ei tälläkään hetkellä ole kuin yksi koronapotilas ja teholla ei yhtään, aletaan myös sairaalan omia toimintoja avata asteittain. Koronavalmius säilyy päivystyksessä sataprosenttisena ja tehohoidossa kolminkertaisella kapasiteetilla, ja määrä on jatkossa nostettavissa seitsemän kertaiseksi viikon sisällä.

Pelkästään koronapotilaille eristetyn hoito-osaston kokoa pienennetään puoleen nykyisestä, mutta senkin palauttaminen sataprosenttiseksi onnistuu jatkossa viikossa. Myös etävastaanottojen toimintaa kasvatetaan edelleen.

Ajanvaraustoimintoja nostetaan koko ajan, ensimmäisenä vauhtiin saadaan leikkaustoiminta.

–  Toukokuun 18. päivänä leikkaustoiminnan on tarkoitus olla jo lähes normaalimitoissaan henkilöstötilanteen salliessa, Järvelä kertoo.

Poliklinikoiden vastaanottoja aletaan avata 1–2 viikoksi kerrallaan, mutta niissäkin säilyy valmius muuttaa toimintaa viikossa, jos koronavirus alkaa uudelleen levitä.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski