Korona Hauho Lammi Tuulos

Testimäärät pudonneet: ilmaantumisluvut eivät kuvaa todellisuutta

Sally Leskinen. Kuva: KHSHP

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että sairaalahoitoon joutuvien koronapotilaiden määrä on kasvanut, vaikka uusia tautitapauksia on nyt ollut merkittävästi viime viikkoja vähemmän Tähän voi Järvelän mukaan olla syynä se, että tauti leviää nyt iäkkäämpien henkilöiden keskuudessa, mutta tilanteeseen vaikuttaa myös se, että testausmäärät ovat olleet hyvin vähäisiä, eivätkä ilmaantuvuusluvut varmuudella siten vastaa todellisuutta.

– Vaikka uusia tautitapauksia on tullut esiin aiempaa vähemmän, Kanta-Häme on silti edelleen epidemian laajenemisvaiheessa, Järvelä muistutti. Yleisötilaisuuksien tiukat rajoitukset ovat voimassa ainakin 10.1.2021 asti ja sairaanhoitopiirin suositukset 17.1.2021 saakka. Kasvomaskien käyttöä suositellaan kaikissa perheen ulkopuolisissa kontakteissa.

Sairaalahoidossa Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä kuusi Covid19-potilasta, ja heistä yksi on tehohoidossa.

Rokotusten käynnistäminen viivästyi Kanta-Hämeessä, ja tällä viikolla päästään Järvelän mukaan rokottamaan vasta 200 ensimmäistä terveydenhuollon työntekijää.

– Ensimmäisten joukossa on henkilöstö, joka työskentelee koronapotilaiden ja –epäilyjen kanssa tai käsittelee koronanäytteitä sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa, kertoi Järvelä.

Kanta-Hämeessä otetaan käyttöön rokote, joka ei perinteiseen tapaan sisällä tautia aiheuttavan viruksen eläviä osia lainkaan, joten rokote ei voi aiheuttaa itse virusta edes niille ihmisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt. mRNA-rokote sisältää vain covid-viruksen pintaproteiniinia, jonka elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa vieraaksi ja alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan. Näin elimistöä opetetaan torjumaan varsinaista koronavirusta, jos tautia aiheuttava virus pääsee elimistöön. Rokote ei pysty kiinnittymään eikä vaikuttamaan ihmisen omien solujen perimään eikä sen valmistukseen käytetä mitään eläin- tai ihmisperäisiä ainesosia.

– Rokote ehkäisee erittäin tehokkaasti covid-19-taudin vakavia muotoja. Kahden annoksen rokotesarjan suojateho on tehotutkimuksissa todettu olevan 95 %, Järvelä kertoi. Toistaiseksi ei kuitenkaan vielä tiedetä, miten koronavirusrokotteet vaikuttavat taudin tarttumiseen.

Myös tieto immuniteetin kestosta sairastamisen ja rokottamisen jälkeen tarkentuu vasta ajan kanssa.

Sally Järvelä arvelee, että huolellisia viruksen torjuntakeinoja (käsihygienia, turvavälit, maskien käyttö) tarvitaan vielä ainakin kevään 2021 ajan. Rokotukset jatkuvat siten, että ympärivuorokautisen hoivan yksiköt rokotetaan tammi–helmikuussa ja riskiryhmät helmi–maaliskuussa.

— Väestö rokotetaan sitten laajemmin maalis–huhtikuussa – edelyyttäen että rokotuksia Suomeen saadaan aiemmin ajatellulla aikataululla, sanoo Sally Järvelä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat