Korona Hauho Lammi Tuulos

Turnauskestävyys horjuu – huoli lasten ja nuorten tilanteesta saa viranomaistenkin rivit rakoilemaan.

Koronavirus. Kuvituskuva: Colourbox

Hallitus ilmoitti alkuviikosta kasvavan huolensa muuntovirusten nopeasta leviämisestä ja vetosi alueisiin, jotta niillä pidettäisiin kaikki voimassa olevat rajoitukset vielä voimassa, niin että valtakunnallisten toimenpiteiden vaikutukset pystyttäisiin arvioimaan. Keskiviikkona pääkaupunkiseudun kunnat päättivät kuitenkin vastoin STM:n ohjausta avata lasten ja nuorten sisäliikuntaharrastuksia.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kokoontui torstaina ja piti vielä voimassa oman alueen suositukset, mutta osoitti vahvaa ymmärrystä kuntien kapinalle.

– Ministeriön ja THL:n kanta on selkeä, mutta myös kaupunkien perustelut ovat hyvin ymmärrettäviä ja perusteltuja. Asia on saanut liian ison painoarvon nähden siihen merkitykseen, mikä lasten ja nuorten harrastusten rajoittamisella on tartuntojen määrään ja epidemian torjuntaan, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä  sairaanhoitopiirin perjantaisessa tiedotteessa.

Jo torstaina järjestetyssä mediainfossa Järvelä sanoi uskovansa, että Kanta-Hämeen kunnat seuraavat pääkaupunkiseudun esimerkkiä ja ”antavat löyhiä” lasten harrastuksille. Järvelä toivoi tuolloin, että mikäli suosituksista poiketaan lasten harrastuksia järjestettäessä, vähintäänkin pidättäydyttäisiin 10 hengen ryhmissä ja huolellisissa turvatoimissa.

Sairaanhoitopiirin perjantaina lähettämässä tiedotteessa pandemiaryhmän päätöksistä Järvelä sanoo, ettei koronan rajoituskeinoista saisi tulla arvovaltakysymyksiä, vaan kaikkien tulisi yhdessä keskittyä löytämään tehokkaimmat keinot epidemian pysäyttämiseksi.

– Epidemiatoimien lähtökohtaisesti pitäisi kohdentua ensi sijassa siihen, mikä epidemian hallinnan kannalta on vaikuttavinta, Järvelä toteaa.

Hallituksen koronastrategiassa valtakunnallinen marssijärjestys määritellään selkeästi. Siinä todetaan, että sairaanhoitopiirien, kuntien ja aluehallintovirastojen tulee tukeutua Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamaan alueelliseen epidemiologiseen tilannekuvaan ja arvioon sekä suosituksiin eri tilanteissa tarvittavista toimenpidetyypeistä sekä niiden sisällöstä ja kriteereistä.

Käytäntö on monimutkaisempi. Hierarkian laatijat katsovat kokonaistilannetta, eivätkä omassa työssään kohtaa suoraan kansalaisten arjessaan kokemia haasteita – tai tuntoja. Sally Järvelä on ottanut tavakseen kohdata maakunnan asukkaita joka viikko videon välityksellä, ja hän saa paljon myös suoraa palautetta alueen ihmisiltä, jotka voivat huonosti koronan tuomien rajoitusten vuoksi.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen viesti onkin selkeä. Ylempää tulevaa ohjausta pidetään liian ankarana lasten ja nuorten harrastusten osalta, kun arvioidaan siitä saatavia hyötyjä.

­­– Meidän on hankala terveysviranomaisina lähteä kapinoimaan ohjaavan ministeriön kantaa vastaan, mutta toimivalta liikuntapaikkojen suhteen on kunnilla. Olisihan tilanne varsin erikoinen, jos Hämeenlinnan ja Riihimäen seudut jäisivät ainoiksi koko Suomessa, missä lasten sisäharrastukset olisivat suljettuina. Epidemiatilanne isoissa kaupungeissa on kuitenkin huomattavasti pahempi kuin täällä, Järvelä sanoo tiedotteessa.

­­– Ottelu-, näytös- tai muiden tapahtumien järjestämisestä on syytä edelleen pidättäytyä. Muiden epidemiatoimien, mukaan lukien yksityistilaisuuksien ja matkustamisen välttäminen, etätyön maksimaalinen käyttö, maskien käyttö, käsihygienia ja lievienkin oireiden kanssa testeihin hakeutuminen sekä kotiin jääminen ovat nyt tärkeitä, ja niillä voimme kaikki vaikuttaa siihen, että toimet kohdentuvat oikein, Järvelä painottaa.

Vaikka alueellisten viranomaisten ja kuntien kannat näyttävät koronarajoituksiin lieventyneen, ovat valtakunnalliset päättäjät eri linjoilla.

Tiistaina 26.1. sosiaali- ja terveysministeriö täydensi toimintasuunnitelmaansa koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

­­– Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Virusmuunnos voi aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja vaarantaa vakavasti terveydenhuollon toimintakyvyn, kun sairastuneiden määrä kasvaa. Riski siihen, että epidemiatilanne äkillisesti huononee koko maassa, on huomattava, tiedotteessa todettiin ja pyydettiin alueellisten rajoitusten pitämistä vähintään nykyisellään, kunnes virusmuunnoksen leviämisen estämiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuutta on voitu edelleen arvioida.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki keskiviikkona 27.1.2021 päätökset, joilla Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueella on kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa helmikuun loppuun asti. Päätöksessään aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää ja että kaikkia ylimääräisiä lähikontakteja tulisi välttää.

Torstaina 28.1. sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi kirjeen,  jossa sanottiin, ettei rajoitteita saa purkaa ennenaikaisesti. Lisäksi kaikilla leviämisvaiheessa olevilla alueilla on ministeriön suosituksen mukaan toistaiseksi perusteltua ottaa käyttöön täysimääräisinä kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet epidemian nopean kiihtymisen estämiseksi.

Perjantaina 29.1. Suomessa todettiin 363 uutta virustartuntaa. Kahden viimeisen viikon aikana on raportoitu 983 tartuntaa enemmän kuin edeltävien 2 viikon aikana. Kanta-Hämeessä tartuntoja on tällä hetkellä 837. Uusia tapauksia kirjattiin viime viikolla 48. Tautiin on kuollut Kanta-Hämeessä koko pandemia-aikana 11 henkilöä, koko maassa 660.

Koronatartunnat ovat Kanta-Hämeessä keskittyneet Hämeenlinnan ja Riihimäen alueille. Humppila ja Ypäjä ovat vielä selvinneet kokonaan ilman tartuntoja.

Alue Tartunnat
Kanta-Häme 837
Forssa 27
Hattula 42
Hausjärvi 34
Humppila 0
Hämeenlinna 422
Janakkala 47
Jokioinen 9
Loppi 37
Riihimäki 133
Tammela 11
Ypäjä 0

Lähteet:

STM:n kirje 28.1.2021

STM:n toimintasuunnitelman päivitys

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päivittyvä sivu maakunnan koronatilanteesta

Sally Järvelän viikkoinfo maakunnan asukkaille

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski