Ajankohtaista Korona Keski-Häme

Yksi uusi tartunta Kanta-Hämeessä, koko maassa 55

Keski-Hämeen koronauutiset

Kanta-Hämeessä saatiin viettää kaksi peräkkäistä päivää ilman rekisteröityjä tartuntoja, mutta sunnuntaina otetuissa näytteissä oli jälleen yksi uusi tartunta, joka nostaa laboratoriossa testattujen tartuntojen määrän Kanta-Hämeessä 21:een.

Koko Suomessa tartuntoja oli sunnuntaiaamuna 1218, uusia kirjauksia tartunnoista on tehty 55 kappaletta. Niistä 25 on todennettu Uudellamaalla, 9 Oulun alueella ja 8 Mikkelin seudulla. Mikkelissä on nyt 26 tartuntaa, mikä tarkoittaa, että väkilukuun suhteutettuna Mikkelissä on toiseksi eniten tartuntoja Uudenmaan jälkeen. Uudenmaan suhdeluku (tartuntoja sataatuhatta asukasta kohti) on 48 ja Mikkelin 26,3. Kanta-Hämeen suhdeluku on tällä hetkellä 12,1 ja Päijät-Hämeen vain 9,5.  Suhdeluku ei kuitenkaan kerro sitä, kuinka monta asukasta kunkin sairaanhoitopiirin alueella on testattu, vaan vertaa laboratoriotesteissä todennettujen tartuntojen määrää kaikkiin asukkaisiin. Perjantaihin 27.3. mennessä koko Suomen alueella oli tehty yhteensä vain 18 000 testiä.

Kuolintapauksia ei enää ilmoiteta yksityisyyden suojan vuoksi sairaanhoitopiireittäin vaan viiden erityisvastuualueen mukaan. Suomessa on todettu yksitoista koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, joista yhdeksän HYKSin erityisvastuualueella, yksi OYSin erityisvastuualueella ja yksi TAYSin erityisvastuualueella. Kanta-Häme kuuluu TAYSin ja Päijät-Häme HYKSin erityisvastuualueeseen.

Kaikkia sairastuneita ei testata

Kaikissa sairaanhoitopiireissä koronatestausta on kohdennettu THL:n ja STM:n ohjeistuksen mukaisesti terveydenhuollon henkilöstöön, sairaalahoitoa vaativiin ja riskiryhmiin, joten todellinen tartuntojen määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Ainakaan Päijät-Hämeessä eivät Keski-Hämeen toimituksen saamien tietojen mukaan ole kaikki riskiryhmien edustajatkaan päässeet sairastuttuaan testeihin, vaan heidät on puhelimitse ohjeistettu pysymään karanteenissa kotona.

Sekä testauksen että tehohoidon kapasiteetti on rajallinen. Sen vuoksi vastaavanlaista harkintaa joudutaan tapauskohtaisesti tekemään kaikissa sairaanhoitopiireissä. Ja sen vuoksi on erityisen tärkeää, että myös kansalaiset noudattavat THL:n ja muiden viranomaisten antamia ohjeita viruksen leviämisen estämiseksi.

Omaolo-palvelussa digitaalinen oirearvio koronavirustartunnasta.

Pääset tekemään oirearvion tästä.

Kyselylomake mahdollistaa yhdenvertaisen palvelun ajasta ja asuinpaikasta riippumatta. Asukas saa nopeasti luotettavan tiedon omasta tilanteestaan ja tarvittaessa ohjauksen suoraan oikealle ammattilaiselle. Lomakkeen tavoitteina on:

  • varmistaa voimakasoireisten hoitoon pääsy,
  • ohjeistaa sairaaloissa tai hoivayksiköissä työskenteleviä henkilöitä laitosepidemioiden välttämiseksi,
  • saada iäkkäät ja riskiryhmään kuuluvat ammattilaisten puhelimitse tehtävään arvioon keskivaikeissa oireissa sekä
  • ohjata kotikaranteeniin ne henkilöt, joilla on suurehko taudin ennakkotodennäköisyys.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski