Uutisaiheet Keski-Häme

Koronatilanne maanantaina 13.4.2020

Keski-Hämeen koronauutiset

Koko maassa on toiseen pääsiäispäivään mennessä raportoitu 3064 koronatartuntaa. Muutos eiliseen on  90 tapausta.

Kanta-Hämeessä tilastoitiin eilen 2 uutta tartuntaa, niitä on nyt sairaanhoitopiirin oman ilmoituksen mukaan yhteensä 58.

Kanta-Hämeessä on sairaalahoidossa tällä hetkellä 5 potilasta, joista tehohoidossa on 2. Kanta-Häme ilmoittaa parantuneiden määräksi sairaanhoitopiirin alueella 15.

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 55, muutos edellispäivään +1.

Sairaalahoidossa on Päijät-Hämeessä 8 potilasta, joista tehohoidossa 4. Koronaviruksen aiheuttamasta taudista parantuneita, joiden tartunta on varmistettu laboratorionäytteellä, on Päijät-Hämeessä 34.

Hämeenlinnan todennettujen tartuntatapausten lukemaksi ilmoitetaan THL:n karttapalvelussa 27 ja Hollolan edelleen 7.

Tautiin on kuollut Kanta-Hämeessä yksi, Päijät- Hämeessä kolme ja koko maassa 59 potilasta. Lauantain ja sunnuntain aikana koronaan kuolleiden määrä on kasvanut yhdellätoista.

Molempien sairaanhoitopiirien omat lukemat poikkeavat edelleen karttapalvelun lukemista. Kanta-Hämeen omista lukemista puuttuu yksi ja Päijät-Hämeen tartunnoista kuusi. Poikkeamat lukemissa saattavat THL:n mukaan johtua esimerkiksi siitä, että sairaanhoitopiirit tilastoivat omat tautitapauksensa sairaalassa hoidettujen potilaitten mukaan, kun karttapalvelu sen sijaan sijoittaa potilaat näiden virallisen asuinpaikan mukaan.

Tietojen raportoinnissa on myös viiveitä, jotka johtuvat muun muassa näytteiden kirjaamisesta, tiedonsiirrosta sekä kuolemantapausten ilmoittamisesta. Pääsiäisen kaikki lukemat kirjautuvat tilastoihin vasta loppuviikon aikana; pääsiäisen kohtaamisten aiheuttamat koronatartunnat vasta parin viikon kuluessa.

Tartuntatilanne muihin maihin verrattuna

Koska eri mailla on erilaiset tavat rekisteröidä omat koronatartuntansa, maiden välinen vertailu on hankalaa. Alla olevaan taulukkoon on kerätty Suomen ja sen naapurimaiden kaikki rekisteröidyt tartunnat helmikuun puolivälistä tähän hetkeen. Mittauspisteet on poimittu viikon välein.

Kumulatiivisten lukemien lisäksi tulee kuitenkin ottaa huomioon myös se, että koska maat rekisteröivät vain ne tartunnat, jotka on todennettu laboratoriotestien avulla, ilmenee niissä maissa lukumääräisesti eniten tapauksia, joissa tehdään eniten testejä.

Alimmassa kuvassa onkin Suomen ja naapurimaiden tilastoista koottu taulukko, jossa tautitapausten lisäksi kerrotaan maassa tehtyjen testien ja tautitapausten suhteellinen ilmaantuminen sataatuhatta asukasta kohti. Vertailun vuoksi kerrotaan myös jokaisen maan asukasluku.

Samaa vertailua käyttää myös THL karttapalvelussaan, kun eri sairaanhoitopiirien tartuntatilastoja jaetaan. Koko Suomessa tartuntojen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on 55,3, Kanta-Hämeessä 33,3 ja Päijät-Hämeessä 23,3.

 

Testit ja tartunnat asukasmäärään suhteuttavassa  luettelossa on mukana myös Venäjä, jonka sijoittaminen graafiseen kaaviokuvaan on hankalaa maiden ison kokoeron takia.

Suomessa on tehty varsin vähän testejä esimerkiksi Islantiin verrattuna, mutta suhteellisesti enemmän kuin Ruotsissa ja lähes saman verran kuin Venäjällä, jossa tehtyjen testien lukumäärä kuitenkin ylittää jo miljoonan.

Maailmanlaajuisesti koronaviruksen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on noin 24.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski