Kulttuuri Hämeenkoski

Alex Grafixin näyttely ylistää monimuotoisuutta

Aleksi Joensuu. Kuva: Maria Ilonen

Alex Grafix Gallerian kahdeksannen taidenäyttelyn keskeisenä teemana on monimuotoisuus. Tämän kesän näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Aleksi Joensuun tuotantoa laajemmin kuin koskaan ennen. Aiempien kesien näyttelyissä on ollut mukana myös jonkun vierailevan taiteilijan teoksia, tänä vuonna keskitytään Joensuun omaan, laajaan tuotantoon. Viidessä eri tilassa on nähtävänä useilla eri tekniikoilla toteutettuja teoksia. Tuotteliaan taiteilijan teoksia on esillä kahdenkymmenen vuoden ajalta, yhteensä sata teosta.

Aleksi Joensuu on kahdenkymmenenviiden vuoden taiteilijauransa aikana uudistunut ja käyttänyt useita eri tekniikoita, ja näyttelyssä onkin nähtävänä niin öljyvärimaalauksia ja akvarelleja kuin mezzotintoteoksia ja grafiikkavedoksiakin. Viimeisin aluevaltaus Aleksi Joensuulla ovat puupiirrokset, joita hän on tehnyt kuluvana ja viime vuonna. Tekniikka on tuore keksintö.

– Keksin uuden menetelmän, joka perustuu mustan viivan käyttöön. Mietin illalla nukkumaan mennessäni, miten mustan viivan saisi painettua mustalle kartongille. Painamalla saadaan mustat alueet esiin ja koholla olevat kohdat väritän telalla ja pensselillä. Näitä tehdessä saa oikein voimalla kaivertaa, erilaisilla väreillä saa sitten erilaisia vaikutelmia ja aiheet vaihtelevat, Joensuu kertoo silminnähden innostuneena uudesta ideastaan.

Ideat voivat tulla monella tavalla. Uuteen, Tampere-aiheiseen työhön Aleksi Joensuu sai idean lehtileikkeestä vuodelta 1940. Leikkeessä kerrottiin Tampereen palosta. Joensuu päätti maalata savuavan maiseman iloiseksi ja lisätä siihen värejä ja kukkia.

Aleksi Joensuun grafiikkaa.. Kuva: Maria Ilonen

Tampere-teokseen Aleksi Joensuu sai idean lehtileikkeestä vuodelta 1940, jossa kerrottiin Tampereen palosta. Joensuu maalasi savuavan kaupungin iloiseksi.

Näyttelyssä on esillä myös värikopioita teoksista, jotka tuhoutuivat huhtikuun lopussa tapahtuneessa Lammin Kukkatalon palossa. Kukkatalossa oli esillä 30 Joensuun teosta, jotka oli tarkoitettu vaihtuvaan näyttelyyn. Aleksi Joensuu kuvaa kaikki työnsä, joten niinpä näistäkin töistä olivat kopiot olemassa. Palossa kuitenkin tuhoutui muun muassa suuritöisiä ja ainutlaatuisia mezzotintoteoksia sekä Satulinna-akvarelli vuodelta 2006.

Aleksi Joensuu on opiskellut Kymenlaakson Kansanopiston Kuvallisen viestinnän linjalla sekä valmistunut AMK kuvataitelijaksi Lahden Taideinstituutista. Alex Grafixilla on toinen galleria Lahdessa, joka on kesän ajan suljettuna. Tällä hetkellä Joensuulla on työn alla pieniä akvarellitöitä. Lisäksi hänellä on suunnitelmissa korjailla muutamia vanhoja öljyväritöitä. Hän kertoo vuosien varrella tulleensa taiteilijana huolellisimmaksi sekä myös kriittisemmäksi.

– Katson vanhoja töitä ja huomaan, että tuokin olisi pitänyt tehdä eri tavalla, hän sanoo.

Näyttely on avoinna elokuun loppuun asti päivittäin. Tämän taidenäyttelyn erikoisuutena on, että näyttelyyn tutustumisen lomassa tai päätteeksi voi myös pulahtaa uimaan. Jyrki Joensuu vinkkasi, että rantasaunaa voi käyttää pukuhuoneena. Näyttelyn avajaisissa pääsi tutustumaan myös Aleksi ja Jyrki Joensuun yhteiseen projektiin, syksyllä 2020 ilmestyvään Teneriffan kissat-kirjaan sekä Jyrki Joensuun romaaniin lääkäri Janne Valkeeniemestä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat