Pitäjät Kulttuuri Lammi

Alvon torppareille muistomerkki 60 vuotta sitten

Aune ja Taito Koskue. Kuva: Maria Ilonen

Alvon pienviljelijäyhdistys pystytti vuonna 1920 itsenäistyneille torppareille muistomerkin 3.7. 1960.

Talonpojat saivat perustaa torppia mailleen vuodesta 1743 lähtien.  Torpaksi määriteltiin vuoden 1909 lain mukaisesti määrätty maatilan alue, joka annettiin vuokralle ja jossa harjoitettiin maanviljelyä. Vuonna 1910 Lammilla oli yhteensä 233 torppaa, kaksi vuotta myöhemmin 189. Torpparilaitoksen kasvu pysähtyi 1860 -luvulla.

Torppareilla oli omat tiluksensa, mutta sen lisäksi heidän oli omien töidensä lisäksi tehtävä työtä kartanoille maksaakseen maidensa vuokran. Lammilaisten torppareiden maapalat olivat 3-10:n hehtaarin kokoisia. Tarvetta tälle työlle todella oli, sillä ihmistyövoimaa tarvittiin paljon aikana, jolloin koneita ei ollut käytössä.

1800-luvulla Lammin Vanhassa Kartanossa oli Lammilaiset muistomerkit -kirjan tietojen mukaan 34 torpparia. Vuonna 1918 Suomessa tuli voimaan laki, jonka mukaan torpparit saivat lunastaa tiluksensa itsenäiseksi. Niinpä Alvon torpparitkin, jotka olivat kaikki Vanhan Kartanon torppareita, pikkuhiljaa itsenäistyivät vuoden 1920 tietämillä. Ennen vuonna 1918 voimaan tullutta lakia, torpparit saivat vuonna 1917 kahdeksantuntisen työpäivän. Hämeessä yleisesti vuokramaiden lunastus oli vilkkainta vuosina 1922 ja 1923. Itsenäistyminen merkitsi uudenlaista, itsenäisempää elämää entisille torppareille.

Vielä elossa olevien torppareiden yhdistys Alvon pienviljelijäyhdistys Ry pystytti 3.7. 1960 muistomerkin itsenäistyneille torppareille. Tuo muistomerkki sijaitsee edelleen Alvontien varressa. Muistomerkille tullaan, kun käännytään Sankolantieltä Alvontielle ja ajetaan sitä eteenpäin pari kilometriä. Muistomerkki on Lammin muistomerkki numero kahdeksan.

Muistomerkistä ja sen ympäristöstä piti aiemmin huolta hortonomi, torpparin poikaVeikko Walden, joka sittemmin muutti Porvooseen. Viime vuodet muistomerkistä on huolehtinut Taito Koskue. jonka vaimon Aune Koskuen pappa Emil Hyvämäki oli Alvon torppareita ja mukana myös muistomerkin julkaisutilaisuudessa vuonna 1960 ennen menehtymistään seuraavana vuonna 1961. Torppareista kahdeksan, tuolloin jo varsin iäkkäitä, oli vielä mukana tilaisuudessa. Voitto Valkama vastasi kiven hankkimisesta.

Kuva: Maria Ilonen

Lakimuutoksen myötä vuonna 1918 torppareille tuli mahdolliseksi lunastaa tiluksensa itsenäisiksi. Alvon torpparit itsenäistyivät vähitellen kaikki vuoden 1920 tietämillä. Alvon torppareiden muistomerkki pystytettiin 3.7. 1960. Se sijaitsee Alvontien varressa. Vieressä sijaitsi aikanaan lava, jossa järjestettiin iltamia.

– Otin muistomerkin hoitooni, kun on ikään kuin sukuvelvoite. Viime vuonna raivasin sitä ympäristöä ja tänä vuonna myös. Aion siitä pitää huolta niin kauan kuin jaksan, itsekin sosiaalidemokraattisessa puolueessa vaikuttanut Taito Koskue kertoo ja toivoo myöhemmin jonkun muun ottavan muistomerkistä huolehtimisen vastuulleen.

Koskue kertoo torppareidenkin kuuluneen valtaosin sosiaalidemokraattiseen puolueeseen ja Alvon torppareiden olleen varsin aktiivisia esimerkiksi työväentalon toiminnassa ja sen näytelmissä. Torppareiden yhdistys Alvon pienviljelijäyhdistys Ry toimi aktiivisesti vielä torppareiden itsenäistyttyäkin ja järjesti muun muassa kesäjuhlia ja iltamia. Lava, jolla iltamat järjestettiin, sijaitsi aikanaan muistomerkin vieressä. Taito Koskue muistelee iltamien loppuneen 1950-luvulla. Aune Koskue muistaa, että papan luona kyllä vierailtiin, mutta vanhoista torppariajoista ei silloin tullut juuri kyseltyä.

Tontti, millä lava sijaitsi, myytiin, mutta paikka muistomerkille löytyi. Taito Koskue arvelee, ettei kovin moni tiedä muistomerkistä ja toivookin sen tulevan ihmisten tietoisuuteen.

Jutun lähteenä on käytetty Taito ja Aune Koskuen haastattelun lisäksi Lammin pitäjän historia III -kirjaa.

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Loma -erikoisnumerossa, joka on verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat