Kulttuuri Lammi

”Elämän tarkoitus on kukkiminen”

Lammilaissyntyinen, nykyisin Espoossa eläkepäiviään viettävä taiteilija Seija Salminen uskoo tietävänsä elämän tarkoituksen.

Ja vasta nyt, kypsässä 75 vuoden iässä, olen päätynyt tulokseen, että se on kukkiminen. Kukoistaminen, oman jäljen jättäminen – tarkoittaa se sitten jälkeläisiä, muuta konkreettista aikaansaannosta tai pelkästään muistikuvia, Salminen sanoo.

Hänen kymmenes yksityisnäyttelynsä ja seitsemäs Lammilla järjestetty näyttely Kesä kukkii ja kantaa hedelmää on esillä Lammin kirjastossa elokuun alkuun asti.

– Näyttelyni monia kasvikuvia maalatessa ja varsinkin malleja hoivatessa on monesti käynyt mielessä, miten samankaltaiset pyrkimykset koko elollisella luonnolla on. Valoa, lämpöä, ravinteita, elintilaa, hoivaa kaipaamme kaikki. Pienikin huolenpito tulee palkituksi, kuvailee Salminen työtään niiden kukkien parissa, jotka pääsevät malleiksi hänen maaluksilleen.

– Moni maalaus esittää pelargoneja, joiden kasvattamista olen harrastanut usean vuoden ajan. Pelargonit ovat persoonallisuuksia. Joidenkin luonteessa kiehtoo valtava elinvoima, joillakin uskomaton herkkyys, yksi voi olla omapäinen, toinen taas säteillä pelkkää kiitollisuutta. Salmisen mukaan kukilla on myös keskinäistä kilpailua, jopa niin että samaan ruukkuun istutetuista vahvempi tuhoaa toisen.

– Näyttelyssä on myös akvarellimaalaus, jonka tein lämpimässä kevätsateessa polvillani kevääseen heränneen köynnöksen äärellä. Eräs kuvapari esittää haavanlehtien havinaa. Ei sellaisena, miltä se näyttää, vaan mielikuvaa siitä miltä tuo suloinen liplatus kuulostaa.

Salminen painottaa myös muistojen merkitystä elämän värisävyjen syventäjinä.

– Lämmöllä olen tänä kesänä ajatellut Lammilla lapsena kuulemiani tarinoita voimamiehistä, suursyömäreistä tai Koiviston Miinan äidistä Loviisasta, joka ilman minkäänlaisia aseita nujersi suden. Koiviston saunalla palvattiin syysteurastuksen lihoja. Nälkäinen susi oli palvilihan aromien houkuttelemana hiipinyt saunan eteiseen. Vanha Loviisa lähestyi saunaa ja huomasi suden. Hän, kookas nainen, heittäytyi koko ruumiinsa painolla suden päälle, huusi, kuristi sitä kurkusta ja sai pideltyä petoa kunnes saunassa olleet riensivät apuun.

Salminen toivoo taulujensa herättävän katsojissa tunteita ja muistoja.

– Tervetuloa katsomaan, fiilistelemään ja miettimään omia tuntemuksia tai muistoja. Kukkiminen on ihanaa – kuki sinäkin!

Seija Salmisen taideäyttely Lammin kirjastossa, Linjatie 4, 16900 Lammi, on auki 2.8. saakka kirjaston aukioloaikoina: ma, ti, ke 12 -18 ja to, pe 10 -16, la ja su suljettu.

Seija Salmisen keskeiset kuvataideopinnot:

Elävän mallin piirustus / Stiina Saaristo, Kari Aapro, Aino Ulmanen / Vapaa Taidekoulu 2012-2015

Akvarellin mestarikurssit / Haruka Kashima / Helsingin taiteilijaseura 2012-2015

Akvarelli / Henrika Lax, Marja Mali, Kirsi Tiittanen / Espoon työväenopisto 2014-2016

Ekspressiivinen maalaus / Tarmo Paunu / Oriveden opisto 2012, 2013 sekä jatko Paunun yksityisessä pienryhmässä 2013 alk.

Öljymaalaus / Samuli Heimonen, Mikko Kirjavainen / Oriveden opisto, H:gin taiteilijaseura, Espoon työv.opisto 2013-2015

Maisemamaalaus / Markku Arantila, Pekka Hepoluhta, Henrika Lax, Aino Ulmanen / Ruoveden taideyhdistys ja Pekkalan kartano 2014, 2015

Puunveisto / Tapani Kokko / Oriveden opisto 2016

Muita kuvataideopintoja vuosien varrella eri tekniikoissa:

Opettajina mm. Sirkku Ala-Harja, Petri Hytönen, Olli Hämäläinen, Arja Karjalainen, Leena Pyyhtiä-Viljanen, Petri Reinikainen, Jorma Toivanen, Lea Turto, Matti Törmäkangas, Anna-Leena Vilhunen

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski