Kulttuuri Lammi

Elokuvia Lammilla — Jänisten epäiltiin syövän salaatinlehtiä hopeavadilta Lammin Hovissa

Joona Siivonen käytti Turvantalon elokuvakonetta vielä 2000-luvun alkupuolella. Kuva: Matti Siivonen

Kenties tunnetuin Lammilla filmattu elokuva oli Risto Jarvan Jäniksen vuosi. Matti Rinteen kirja Kulttuuritoimittaja, Kurkistus elettyyn tuo valoa Lammin elokuvahistoriaan. Matti Rinne teki varsinaisen elämäntyönsä Ilta-Sanomien vastaavana kulttuuritoimittajana. Hän kuoli alkuvuodesta. Rinne vietti aikaansa kotitilallaan Kilkossa, joka oli elokuvassa Kiljusen herrasväen kotitila.

Jäniksen vuodessa stressaantunutta mainostoimittajaa näyttelevä Antti Litja päättää paeta kiirettä ja kulutusyhteiskuntaa löytäessään tieltä loukkaantuneen jäniksen. Elokuvassa oli paikallisväriä, sillä yksi näyttelijöistä oli lammilainen Eero Rinne, Matti Rinteen veli. Elokuvassa on joukkokohtaus, jossa metsäpalon jälkipyykkiä pestään dramaattisesti. Eero Rinne ajaa sammutusväen kalakeiton nurin ja traktorin Pääjärveen valvottuaan vuorokausia metsäpaloa puskutraktorissaan.

Matti Rinteen kirjan mukaan jäniksiä oli toistakymmentä, ja koska työntekijät pyrkivät karkailemaan, avustajat olivat väijyssä kuvauspaikan ympäristössä verkkoineen. Lammilla kerrotaan totena, että jänikset asuivat kuvausten ajan Lammin Hovin sviitissä, ja niille tuotiin salaatinlehtiä hopeavadilla.

Lammi on näyttäytynyt myös elokuvissa Yhden miehen sota ja Päivää herra Kivi. Kiljusen herrasväkeä, Pessiä ja Illusiaa sekä aikoinaan MTV:ssä pyörinyttä sarjaa Sotapäällikön poika on myös filmattu Lammilla.

Kuva: Jussi Karvonen

Vanhoja elokuvaloppuja on paljastunut Turvantalon parvelta.

Rauni Mollbergin Tuntemattomasta Sotilaasta seitsemän päivää filmattiin Lammilla.  Lammilla kuvattiin muun muassa rintamalle lähdön tunnelmia ja kohtauksia rättivarastolta.

Yhden miehen sotaan Jarva valitsi lukuisia lammilaisia amatöörejä, muun muassa Eero Rinteen

Elokuvalle ei ensi-iltateatteria tahtonut Helsingistä löytyä, mutta elokuva oli esitettävä julkisesti helmikuun loppuun mennessä, mikäli tekijä mieli päästä kilpailemaan valtion elokuvapalkinnosta. Niinpä elokuva sai maan ensi-iltansa Turvantalolla helmikuun viimeisenä päivänä Valtio palkitsi elokuvan vuoden suurimmalla palkinnolla, mutta teattereihin se ei katsojia vetänyt

Kunnankino kaatui suhmurointiin

Matti Rinteen ja Jarvan yksi yhteinen hanke oli saada Lammille kunnallinen elokuvateatteri, mikä oli radikaali ajatus 1970-luvulla. Elokuvien esitystoiminta oli loppunut, ja Turvantalon laitteisto oli edelleen tallessa ja huollettunakin. Yksityisiä yrittäjiä teatteri ei kiinnostanut, eikä elokuvakerhotoimintakaan vetänyt pienellä paikkakunnalla.

Kaksikko esitti ajatuksen kunnankinosta ja perustaminen eteni valtuuston päätettäväksi. Rinne oli vinkannut asiasta TV2:n kulttuuritoimitukselle, josta tuli paikalle kuvausryhmä kertomaan maan ensimmäisestä kunnankinosta. Juuri ennen ratkaisevaa äänestystä kiiri tieto, että eräs yksityinen yrittäjä oli vuokrannut elokuvateatterin aloittaakseen siellä esitystoiminnan. Rinne kertoi kirjassaan olevansa varma, että elokuva-ala oli laittanut bulvaanin liikkeelle estääkseen alan sosialisoinnin. Yrittäjä katosi Lammilta nopeasti.

Matti Siivonen. Kuva: Jussi Karvonen

Matti Siivonen ei usko vanhalla elokuvakoneella olevan enää muuta mahdollisuutta kuin romutus.

Nyt Lammilla voidaan näyttää elokuvia videotykillä. Matti Siivonen on näyttänyt Turvantalossa elokuvia monella vuosikymmenellä

– Lammille hankittiin ensimmäinen elokuvakone 1940- ja toinen 1950-luvun lopulla, mutta television yleistyessä elokuvakin hiipui. Elokuvakerhoilla alaa yritettiin elvyttää, mutta kiinnostusta harrastukseen ei ollut. Vanha elokuvakone on edelleen Turvatalon parvella, mutta siitä ei ole enää edes museoesineeksi. Sillä on viimeksi ollut käyttöä kymmenisen vuotta sitten, ja öljyt ovat jo varmasti kuivuneet. Maskotiksi siitä ei ole, koska näitä koneita on jäljellä paljon Suomessa. Puramme sen ja viemme romutukseen, Siivonen toteaa.

Lammilla meno näytännöissä oli hänen mukaansa leppoisaa.

– Kelanvaihto tai koneeseen tullut häiriö olivat kahvitauon paikka

Lähde: Matti Rinne, Kulttuuritoimittaja – Kurkistus elettyyn

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski