Kulttuuri Lammi

Esitelmä Lammin asutuskehityksestä

Rekonstruktio Kirkonkylän jakokunnan asutuksesta vuonna 1855. Talollisten asuintonteilla tai niiden lähettyvillä on sijainnut myös muutamia itsellis- ja käsityöläisasumuksia. Kuva: Juha Riihiranta

Keski-Hämeeseen Lammin asutuksen historiaa käsittelevän juttusarjan ja juhlajulkaisuumme Vuosisata sitten Kataloisten ryhmäkylästä kirjoittanut Juha Riihiranta pitää esitelmän Lammin asutuskehityksestä Hämeenlinnan Kansallisarkistossa huomenna torstaina 21.2. kello 18.

Esitelmässä kuvataan lammilaisasutuksen levittäytymistä vanhojen ryhmäkylien ulkopuolelle torppien, uudistalojen ja siirtotilojen myötä 1700- ja 1800-luvuilla. Merkittävälle osalle Lammin kiinteistö- ja torppa-asumuksista esitetään yksityiskohtaiset sijainnit kolmena asutuskehityksen kannalta keskeisenä poikkileikkausajankohtana (1694, 1773, 1855). Lisäksi tarkatellaan Lammin alueelta laadittuja vanhoja karttoja ja niiden käyttöä asutushistoriallisena lähteenä.

Kartat vuosilta 1694 ja 1855 löydät myös alla olevista Riihirannan artikkeleista, jotka esitelmän tavoin perustuvat Riihirannan tekemään tutkimukseen lammilaisasutuksesta ja sen paikantamisesta.

Esitelmä järjestetään Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikassa (Aittatie 2). Tilaisuuden järjestää Hämeenlinnan sukututkimusseura ja se on kaikille avoin ja maksuton.

Juha Riihirannan artikkeleita Keski-Hämeessä:

Havaintoja Lammin asutuskehityksestä uudella ajalla

Lammin Niipala – kylästä taajamaksi

Lindit 1700-luvun merkkimiehinä Lammilla

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski