VPK banneri
Kulttuuri

Georgialais-itävaltalainen ilta ihastutti Hämeenkoskella

Hämeenkoskella saatiin viikonloppuna nauttia upeista georgialaisista ja itävaltalaisista kansantanssiesityksistä. Kansantanssiesitykset olivat osa Hollo ja Martta -kansantanssi- ja musiikkifestivaalia, joka järjestetään vuoden välein Hollolassa ja muualla Päijät-Hämeessä. Jo viidettätoista kertaa järjestettävästä festivaaliesityksestä oli nauttimassa yli sata ihmistä Seuralassa.

Georgialainen kansantanssi ja -musiikkiryhmä Marula saapui Hämeenkoskelle Georgian pääkaupungista Tbilisistä. Marula-ryhmä ylläpitää ja kehittää georgialaista hyvin vanhaa folklorea, joka tunnetaan taiteellisuudesta, vahvoista tanssielementeistä taiturimaisine hyppyineen ja tanssimisella korkealla – nilkat ojennettuina, päkiällä. Ryhmän johtajana toimii Teimuraz Giorgadze.
Festivaalivieraita ihastutti lasten ja nuorten kansantanssiryhmä Klagenfurt, joka on yksi Itävallan aktiivisimmista kansantanssi- ja -musiikkiryhmistä. Kulttuurilliset perinteet Itävallan eteläisistä osista ovat osa ryhmän tanssiohjelmaa. Itävallan lähettiläinä lapset ovat kuuluisia kotimaassaan sekä maailmalla. Ryhmän johtajana on Sylvia Oberwinkler.
Huikeiden esitysten välillä festivaaliväki sai nauttia noutopöydän georgialaisista herkuista, jotka oli loihtinut Hämeenkosken maa- ja kotitalousseuran talkoolaiset.
– Etsimme reseptejä netistä haulla Georgian cuisine sekä Georgian matkailusivustoilta. Lisäksi käytimme Ville Haapasalon keittokirjaa Makujen matka Georgia, Neuvostoliiton kansalliset keittiöt -kirjaa sekä kirjaa Georgian keittiön aarteita, Hämeenkosken maa- ja kotitalousseuran Rauni Miettinen kertoo.
Miettisen mukaan noutopöydän herkut päätettiin valmistaa tähän tapahtumaan pelkästään georgialaisittain, koska siten syntyy selkeä kokonaiskuva yhden maan ruokakulttuurista.
– Georgian reseptit olivat mielestämme eksoottisempia. Jälkiruokana kahvin kanssa tarjottu itävaltalainen sacher-kakku kruunasi kuitenkin aterian, ja näin molemmat esiintyjämaat tulivat huomioiduiksi.
Noutopöydän ja salin koristeluun oli panostettu ja nähty paljon vaivaa. Miettinen kertoo, että salin näyttämön reunalle koottiin iltavalaistu näkymä Tbilisin kaupungista. Sali ja ravintola somistettiin myös georgialaisen näköiseksi.
– Noutopöytä somistettiin georgialaisen ruokakulttuurin tärkeimmillä raaka-aineilla; tuoreella korianterilla, sulguni-juustolla, saksanpähkinöillä, granaattiomenoilla, viinillä ja viinirypäleillä sekä isolla hatsapuri-leivällä. Pöytäliinojen väritys ja kuviointi jäljitteli perinteisiä georgialaisia pöytäliinoja.
Talkooporukka valikoi toteuttamiskelpoisia reseptejä, joita he kokeilivat pienellä porukalla viikkoa ennen illanviettoa.
– Päätimme toteuttaa ne kaikki. Kenelläkään meistä ei ollut aiempaa kokemusta georgialaisista resepteistä. Meillä ei siis ollut käsitystä miltä ruokien tulisi maistua. Tilaisuuden päätyttyä talkoolaiset söivät yhdessä esiintyjien kanssa. Paras kiitos oli, kun georgialaiset peukuttivat ja sanoivat ruuan maistuvan samalta kuin heidän kotimaassaan.
Hämeenkoskelainen Hannu Sierna oli tullut katsomaan kansantansseja sekä illastamaan Seuralaan.
– Georgialaisilla oli tanssissa vauhtia niin kuin vähän arvelinkin etukäteen. Eikä itävaltalaisetkaan olleet yhtään sen huonompia. Tämä on toinen kerta, kun olen täällä. Viimeksi olen käynyt 10 vuotta sitten. On kiinnostavaa nähdä, millaisia kansantansseja muissa maissa on. Ruokapöydän antimista parasta taitaa olla kahvi ja kaakku, Hannu Sierna myhäilee.
Tarja Parikka on käynyt joka vuosi Hollo ja Martta -kansantanssi- ja musiikkifestivaaleilla.
– Tämä oli nyt jo viidestoista kerta festivaaleilla. Olen itse entinen kansantanssija ja esityksiä on aina ilo katsella. Näin esiintyjiä aiemmin harjoittelemassa ja nyt oli hienoa nähdä heidät kansallispuvut päällä. Ruoka oli tosi mahtavaa ja maukasta ja esiintyjät olivat huippuluokkaa, hämeenkoskelainen Tarja Parikka hehkuttaa.
Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen oli tyytyväinen 15. kerran järjestettyyn Hollo ja Martta -festivaaliin.
– Tilaisuudessa kohtasivat folkloren kaikki muodot: tanssi, laulu, musiikki, kädentaidot (kansallispuvut) ja ruokakulttuuri. Hämeenkosken maa- ja kotitalousseuran panos huolellisesti valmisteltuun kansainväliseen illanviettoon oli kansainvälisen kulttuurivaihdon huippua, Aimo Hentinen kiittelee.
– Georgialainen Marula-ryhmä oli haltioissaan tarjoiluista ja he sanoivat ruokien maistuvan kotoisalta. Iltaan kuulunut väliaikatarjoilu on jo vuosien ajan täyttänyt odotukset, josta kertoo myöskin runsaslukuinen, uskollinen yleisö vuodesta toiseen.
Hentinen kertoo, että kansantanssijoille ja muusikoille esiintyminen lähellä yleisöä on lajin suola.
– Niin itävaltalaiset kuin georgialaisetkin vieraat arvostivat välitöntä ja aitoa tunnelmaa. Peukut olivat pystyssä, ja tunnelma oli korkealla.

Ilta numeroina
• Lippuja myytiin reilu 100 kpl
• Esiintyjiä oli 58
• Keittiöväkeä ja muuta henkilökuntaa noin 20

Illan menu
• tomaattikurkkusalaatti saksanpähkinäkastikkeella
• tsharkali – punajuurisalaatti
• phkali – vihannesmousset porkkanasta, punajuuresta sekä pinaatista
• vesimeloni – erityisesti pikkulaosia varten
• paistettu kesäkurpitsa joguttikastikkeella
• veneperunat mexican potatoes
• mtsvadi – saslikki, possulihavartaat
• tkemali – luumukastike
• satsibeli – mieto tomaattikastike
• merguli khachapuri – juustoleipä
• kahvin kanssa itävaltalainen sacher-kakku

Georgialainen kansantanssi- ja -musiikkiryhmä Marula ylläpitää ja kehittää georgialaista vanhaa folklorea.

Kuva: Sirpa Suvanto

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski