Kulttuuri Hämeenkoski

H-hetki lähenee: Hämeenkosken uusi historiakirja julkaistaan marraskuussa

Ilkka Teerijoki ja Hannu Heikkilä. Kuva: Marjo Karinkanta

Kunnianhimoiseksikin ennakkoon arvioitu tavoite on täyttymässä, kun Hämeenkosken historiaa valottava uusi kirja ilmestyy tänä syksynä aikataulussa. Tuoreinkin paikkakunnan historiaa käsittelevä edellinen kirja on jo liki 40 vuoden takaa, joten teos on varsin odotettu.

– Pidän tätä kirjaa hyvin isona asiana, joka merkitsee paljon hämeenkoskelaisille, kirjan kirjoittamisen ohjauksesta vastanneen toimikunnan puheenjohtaja Hannu Heikkilä sanoo.

Määrärahat kirjan kirjoittamiselle tulivat Hollolan kunnalta kuntaliitoksen yhteydessä käytyjen keskustelujen pohjalta. Kirjan kirjoittamista on ohjannut 2018 vuoden lopussa nimetty toimikunta, ja kirjoittajaksi valittiin Ilkka Teerijoki. Heikkilän lisäksi toimikuntaan kuuluvat Kari Kaivola, Heikki Mantere, Ilpo Markkola, Kari Mustonen, Vaula Kolunen ja Erkki Arvila. Toimikunnan esittelijänä toimi Kaija Manninen ja sihteerinä Meira Salila.

Ilkka Teerijoki on hämeenlinnalainen filosofian tohtori, jolla on vankka kokemus pitäjähistorioiden kirjoittajana.
– Olemme olleet äärimmäisen tyytyväisiä kirjoittajavalintaan. Teerijoki on päässyt hyvin kiinni keskeisiin asioihin näinkin lyhyessä ajassa, Heikkilä kiittelee.

Kirja sisältää Hämeenkosken vaiheita 70 vuoden ajalta.

– Etenkin sodan jälkeinen aika on koko Suomessa ollut merkittävää ja tapahtumarikasta aikaa, ja jokaisella paikkakunnalla on vielä omat mielenkiintoiset erityispiirteensä. Näitä piirteitä olen parhaani mukaan nostanut kirjassa esiin, Teerijoki kertoo..

Kuva: Marjo Karinkanta

Paikallistuntemusta omaava toimikunta ohjasi ja tuki kirjoittamisprosessia. Toimikunnan jäsenet: Meira Salila (vas.), Ilpo Markkola, Heikki Mantere, Kari Mustonen, Vaula Kolunen, Hannu Heikkilä, Kari Kaivola, Erkki Arvila ja Kaija Manninen. Kirjan kirjoittaja Ilkka Teerijoki kuvassa kolmas takarivillä.

Varsinaisia suuria yllätyksiä ei aineiston keruussa vastaan tullut, mutta ei niitä Teerijoen mukaan kirjan kirjoittamisessa kaivattukaan.
– Maailman ja oman yhteiskuntamme muutos kahden sukupolven aikana toisen maailmansodan jälkeen on ollut monella tapaa niin valtaisan suurta, että siinä itsessään riittää ihmeteltävää ja kirjoitettavaa yllin kyllin.

Tiukasta aikataulusta huolimatta aineiston kerääminen ja kirjoittamisprosessi sujuivat hyvin.

– Yllättävänkin hyvin, Teerijoki lisää.

– Sulatteluvaihe ja paikkakuntaan perehtyminen vie aina oman aikansa. Ennakkoon tiukka aikataulu hieman jopa hirvitti minua, mutta onneksi toimikunta on ollut vankkana tukena.
Teerijoki kirjoitti kirjaa puolentoistavuoden ajan puolipäiväisesti. Sekä toimikunta että kirjan kirjoittaja toteavat, että yhteistyö on sujunut varsin hyvin. Toimikunta on paikallistuntemuksellaan ollut kirjoittajalle suureksi avuksi etenkin aineiston keräämisessä hämeenkoskelaisilta. Aineistoa saatiin sekä yhdistyksiltä että yksityishenkilöiltä.

– Koskiseuralle tämä historiakirja on ollut todella tärkeä asia. Kirja saatettiin valmiiksi aikataulussa, mistä on syytä olla ylpeä, Koskiseuran puheenjohtaja Kari Kaivola kiittelee.

Entä vieläkö Hämeenkosken historian vaiheista riittäisi kirjoitettavaa?

– Vaikka nyt julkaistavan historiakirjan lisäksi aiempiakin teoksia on tehty, niin vielä puuttuisi tuore, varsinaiseksi historiakirjaksi katsottava kirja, joka kertoisi Hämeenkosken varhaisemmista vaiheista keskiajan tienoilta lähtien, Teerijoki pohtii.

Uunituoreen historiakirjan julkaisutilaisuus järjestetään Hämeenkosken Seuralassa lauantaina marraskuun 21. päivänä kello 13.
– Tilaisuus on kaikille avoin mahdolliset voimassa olevat kokoontumisrajoitukset huomioiden, Kaivola sanoo.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat