Kulttuuri Keski-Häme

Hämeenlinnan Asemanrannan yleinen taidekilpailu ratkaistu

Hämeenlinnan kaupunki on päättänyt, että Asemanrannan alueella käytetään taiteeseen 8 euroa rakennettavaa kerrosalaneliömetriä kohti, mikä tarkoittaa yhteensä noin 645 000 euron sijoitusta taiteeseen alueen rakentamisvuosien aikana noin vuoteen 2030 mennessä. 

Taideohjelmaa valmisteltaessa päätettiin yli vuosi sitten Asemanrannan yleisen taidekilpailun järjestämisestä Mensanaukion jalankulkualueelle sijoittuvasta julkisesta taiteesta. Kilpailun tarkoituksena on hankkia Hämeenlinnan Asemanrannan kävelyakselille pysyvä julkinen taideteos tai useamman teoksen muodostama kokonaisuus ja näin toteuttaa korkeatasoista julkista taidetta ja tarjota uusia näkökulmia kaupunkitilaan. Ehdotusten toivottiin liittyvän alueen rakentamiseen ja hyödyntävän luontevasti alueelle syntyvää ympäristörakennetta.
Yleisessä taidekilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä. Kilpailun ensimmäinen vaihe oli luonteeltaan yleinen ideakilpailu, johon osallistuneista 103 ehdotuksesta palkintolautakunta valitsi kuusi ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen valittiin nimimerkit: Asetelma (Kohtaamispaikka), Apostoli, Väärän kuninkaan päivä, Hämeen Härkätiellä, Päivän peili ja Ruudus. Toisen vaiheen kilpailuehdotukset ovat jatkokehityksiä ensimmäisen vaiheen ehdotuksista. 

Kilpailun voitti ”Päivän peili”

Kaikki kilpailun toiseen vaiheeseen valitut osallistujat jättivät ehdotuksensa määräaikaan mennessä. Kilpailun arviointikriteerit olivat taiteelliset ansiot ja puhuttelevuus, kokonaisvaltainen asema osana ympäristöä sekä taloudellinen toteutuskelpoisuus ja ylläpitotoimien kohtuullisuus. Kilpailun juryn mielestä Asemanrannan yleinen taidekilpailu oli korkeatasoinen. 

Palkintolautakunta päätti yksimielisesti antaa: 
1. palkinnon 8000 euroa ehdotukselle nimimerkillä Päivän peili.
2. palkinnon 6000 euroa ehdotukselle nimimerkillä Väärän kuninkaan päivä.
3. palkinnon 4000 euroa ehdotukselle nimimerkillä Ruudus.
lunastuspalkinto 2000 euroa ehdotukselle nimimerkillä Apostoli.  
5. sijan ehdotukselle nimimerkillä Asetelma (Kohtaamispaikka)
6. sijan ehdotukselle nimimerkillä Hämeen Härkätiellä.
Päivän peili oli tuomariston mielestä meditatiivinen, minimalistinen ja elegantti työ, jossa erilaiset ajan tasot ovat kiinnostavassa vuorovaikutuksessa. Teos toimii myös kohtaamispaikkana, joka kokoaa ihmisiä. Tuomariston mielestä teoksen mittakaava suhteessa aukioon on onnistunut. Lisäksi heijastukset ja varjot kasvattavat teoksen koon kosmisiin mittoihin.
Kilpailun ensimmäisen vaiheen ehdotuksiin sai tutustua Hämeenlinnan kaupungin fb-sivuilla maalis–huhtikuun vaihteessa ja tykätä mieleistään luonnoskuvaa. Yleisöäänestyksessä eniten ääniä, 64 kappaletta, sai ehdotusnro 94, Tuubilla tavataan. Tuomaristo sijoitti sen kuitenkin arvioinneissan C-luokkaan, kypsymättömien tai muuten tarkoitukseen soveltumattomien ehdotusten joukkoon. Sinne joutui kaikkiaan 87 ehdotusta.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski