Kulttuuri

Hauhotaloa tehdään tutuksi käsityö- ja harrastajanäyttelyn myötä

Hauho-talosta on moneksi. Tiloissa on mahdollisuus järjestää niin näyttelyitä, kokouksia, koulutuksia, häitä, syntymäpäiviä, konsertteja kuin muistotilaisuuksiakin. Arto Salminen esittelee seinään rakennettua alttaria, joka voidaan tarvittaessa ottaa esiin. Kuva: Maria Ilonen

Hauhotalon toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään ja talolle pyritään löytämään uusia käyttötarkoituksia sekä ennen kaikkea saamaan talon käyttöaste suuremmaksi. Parhaillaan siellä onkin käynnissä Käsityö- ja harrastajanäyttely, joka on avoinna 22.7. asti. Näyttelyssä on mukana 16 näytteilleasettajaa ja tilaisuus on maksuton mahdollisuus tutustua heidän tuotteisiinsa sekä myös tiloihin. Näyttelyssä on esillä muun muassa tauluja, käsitöitä, perinneyhdistystä ja keräilijöitä. Näyttelyn myötä Hauhotalon toivotaan tulevan tutuksi niillekin, joille se ei sitä vielä ole.

<@Hauho>Hauho<@$p>

– Toivottavasti ihmiset löytävät tiensä tapahtumaan. Ajankohta ja aukiolot valittiin niin, kun kylällä liikkuu muutenkin väkeä loma-aikaan. Myös kahvio on avoinna näyttelyn ollessa auki, sanoo Hauhotalo Oy:n hallituksen sihteeri ja markkinointi- ja varausvastaava Arto Salminen.

Käyttöaste pitäisi saada nousuun

Osakeyhtiömuotoinen Hauhotalo Oy perustettiin vuonna 2012 ja toimintaa pyöritetään yhdeksän hallituksen jäsenen voimin.

– Lisää porukkaa tarvittaisiin mukaan toimintaan. Meillä hallituksen jäsenilläkin on keski-ikä jo 65 vuotta, nuorempia kaivattaisiin mukaan, tuumii Arto Salminen.
Hauhotalon tilat soveltuvat monenlaiseen käyttöön ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen, siellä on juhlittu häitä ja syntymäpäiväjuhlia ja pidetty muistotilaisuuksia. Tiloissa on mahdollista järjestää myös kokouksia, koulutuksia tai messuja. Talo on peruskorjattu ja tekniikka on nykyaikaista. Talon ylläpito lämmityksineen ja sähköinen kuitenkin maksaa, ja korjauksia ja kunnostuksiakin on välillä tehtävä.Talon käyttöaste on tällä hetkellä melko huono ja jos siihen ei tule pian muutosta, pitää alkaa myydä talon irtaimistoa. Salmisen mukaan syksyn ja talven aikana pitäisi saada aikaan käänne.
Viikonloppuvarausten suhteen pari viimeistä kesää ovat olleet hiljaisia.
– Vähintään kaksi viikonloppuvarausta kuukaudessa pitäisi olla läpi vuoden, että saataisiin edes talon kulut katettua. En tiedä, missä ihmiset nykyään häänsä pitävät, miettii Salminen varausten vähäisyyttä.
Häitä ja muita juhlia Hauhotaloon mahtuu juhlimaan istumapaikoille 200 vierasta. Kun talo on ollut täynnä, muistelee Arto Salminen, että kun konserttiyleisölle on haettu kaikki mahdolliset tuolit, on väkeä saatu mahtumaan 230 henkeä. Seisomapaikoille konserttiyleisöä mahtuisi viisisataa henkeä.
Hauhotalon parkkipaikkaa käyttävät muutkin kuin Hauhotalossa kävijät. Se ei hallitusta haittaa, mutta parkkipaikka on kuitenkin pidettävä kunnossa ja talvella aurattava lumet. Tähän hallitus toivoisi jonkinlaista tukea Hämeenlinnan kaupungilta. Toivotaan myös, että kaupunki käyttäisi taloa omiin tilaisuuksiinsa.

Maalaistorit kesätorien päätyttyä

Jos Käsityö- ja harrastajanäyttely saa suosioita, siitä suunnitellaan vuosittaista perinnettä. Uudet ideat ja käyttötarkoitukset ovat joka tapauksessa jatkuvasti haussa ja tervetulleita. Arto Salminen toivoo yhteen hiileen puhaltamista ja ennen kaikkea sitä, että kaikki hauholaiset tuntisivat talon ja tietäisivät sen kaikki mahdollisuudet.

– Välillä tuntuu, ettei se kaikkien tiedossa ole. Sitten, kun joku on täällä käynyt vieraana jossain juhlissa, tulee positiivista palautetta paikasta. Puskaradio on parasta mainosta, Salminen sanoo.
Kun käynnissä olevan näyttely päättyy, Hauho-talon pihalla alkavat maalaistorit kesätorien päätyttyä. Maalaistoreja järjestetään 4.8. alkaen kolmena lauantaina ja kyselyjä toripaikoista on tullut jo jonkin verran.

Käsityö- ja harrastajanäyttely Hauho-talossa avoinna 14.-22.7. arkisin kello 13-16, lauantaisin 11-15 ja sunnuntaisin 13-16. Maalaistorit Hauho-talon pihalla 4.8. alkaen lauantaisin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski