Pitäjät Kulttuuri Hauho

Hawujoulu on säilyttänyt suosionsa pian kaksi vuosikymmentä

Halpparin talon joulua. Kuva: Maria Ilonen

Hawujoulu on järjestetty Hauholla jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Ensi vuonna on vuorossa 20. kerta, ja tapahtuma on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Hauhon kirkonkylä täyttyi jälleen ihmisistä, myyjäisistä, pienistä puodeista, joita oli useammassa pihassa sekä lämpimästä joulutunnelmasta.

Pienemmälle väelle Hawujoulun kohokohta oli varmasti se, kun joulupukki kurvasi kuorma-autollaan Vanhalle raitille, tällä kertaa Mustikkatalon pihaan, jonka liepeille lapsiperheitä saapui jo ajoissa odottelemaan. Myös Sinna ja Sisu Saastamoinen pääsivät pukkia tervehtimään ja esittämään joululahjatoiveensa. Sinna Saastamoinen toivo pukilta Samppa-pehmolelua ja Anna-nukkea.

Postimummeli Virpi Ahonen Hauhon Rouwasväen yhdistyksestä sekä Ronja ja Viljo Soittila. Kuva: Maria Ilonen

Joulutervehdyksiä vanhuksille kertyi runsaasti

Suojamäessä pidettiin perinteisesti Rouwiksen joulumarkkinat, missä vilinää riitti. Hawujoulu on Rouwasväen yhdistyksen ja sen yhteistyökumppaneiden järjestämä tapahtuma. Tarjolla oli Rouwasväen yhdistyksen arpoja, erilaisia käsitöitä ja leivonnaisia. Rouwasväen yhdistyksen puheenjohtaja Leni Lustre-Pere arvelee Hawujoulun suosion syyksi ainakin sen, että tapahtuma ulottuu ympäri kylän yhden paikan sijasta. Tapahtumassa saa samalla vähän kävelyä, kun kiertelee eri paikoissa.

– Kyllä väkeä riittää, kun on riittävästi erilaisia myyjiä. Tuntuu, että käsitöiden arvostus on viime aikoina noussut. Alkuun moni sanoi, että kun on niin kallista. Kierrätystuotteita myös arvostetaan, hän sanoo.

Suojamäessä oli myös mahdollisuus jättää joulutervehdys tuntemattomalle vanhukselle ajatuksena ilahduttaa jotakin Koivukodon vanhusta nimenomaan käsinkirjoitetulla joulutervehdyksellä. Postimummelina toiminut Virpi Ahonen Rouwasväen yhdistyksestä kertoi, että tervehdyksiä oli tullut runsaasti, kello 11:n jälkeen niitä oli jo kertynyt 40–50, kun tapahtuma kesti kello 14:aan asti. Monet olivat kirjoittaneet useammankin tervehdyksen.

Tarjolla oli valmiita värityskuvia, värssyjä ja kortteja, joista tervehdyksen sai laatia.

– Mitä tahansa voi laittaa, kaunista tietysti, Virpi Ahonen sanoi.

Joulutervehdykset toimitettiin tapahtuman jälkeen Koivukotoon.

– Viime vuonna ainakin vanhukset olivat olleet hyvin ilahtuneita tervehdyksistä, Ahonen kertoo.

Ronja ja Viljo Soittila olivat innostuneet värittämään tervehdyksiä ollessaan Hawujoulussa Mikko Soittilan ja Hertta Mustosen kanssa. Oman kirjeensä joulupukille Ronja ja Viljo olivat jo toimittaneet. Ennen Suojamäkeä oli jo käyty Hauhotalon myyjäisissä ja Saunatontun puodissa.

Joulupukkikin ehti Petterillään Mustikkatalon pihaan. Sinna ja Sisu Saastamoinen pääsivät kertomaan lahjatoiveitaan.
Kuva: Maria Ilonen

Aittakahvilaan riitti jonoa

Vilskettä riitti myös Mikonheikin Aittakahvilassa. Tarjolla pop up -kahvilassa oli lounaaksi poronkäristystä sekä muita suolaisia ja makeita herkkuja. Ihmisiä riitti paikoin ovelle asti ulottuvaksi jonoksi. Pete Vuorio kertoi tiskin takana puoli kahdentoista aikaan, että suolaiset tarjottavat olivat jo loppuneet.

– Väkeä on kyllä riittänyt, moni kävi varmasti aamiaisella, kesäisin kesätorien aikaan sekä Hawujoulussa kahvilaa auki pitävä Vuorio sanoi.

Leivonnaiset oli lähes viimeistä myöten ostettu myös Anna Toivoselta Santatontun puodista. Kotinsa yhteydessä puotia pitävällä Toivosella oli myymässä seuranaan Paula Vaimare, jolla oli tarjolla viinimarjahyytelöitä viinalla tai ilman.

Myös Hauhotalolla oli myyjäiset, missä oli kaupan niin hunajaa, sukkia kuin kakkujakin. Seurakuntatalolla oli partiolaisten ja lähetyksen myyjäiset, joten tarjontaa riitti.

Halpparin talossa ja kirkossa rauhallisempia tunnelmia

Myös Halpparin talo Kotkon ulkomuseoalueella oli avoinna. Sinne rakennetussa vanhan ajan joulussa pääsi rauhoittumaan menneiden aikojen tunnelmiin. Lisäksi nähtävillä oli Halpparin talon historiasta kertova valokuvanäyttely ja puheenjohtaja Paula Syvänemi Aitoo-Kaukkalan kyläyhdistyksestä oli kertomassa Kaukkalan kylästä Kaukkalan raitilta -kirjan puitteissa. Halpparin talo on tuotu Kotkon alueelle Kaukkalasta, ja nykyään Pälkäneeseen kuuluva kylä oli ennen osa Hauhoa.

Aitoo-Kaukkalan kyläyhdistys oli järjestänyt myös lapsille jouluista ohjelmaa Halpparin talossa. Eläkkeellä oleva lastentarhanopettaja Elina Grönvall oli rakentanut jouluisia asetelmia, jotka kuvallistivat joulurunoja. Hämärään huoneeseen mentiin tutkimaan runoja ja asetelmia taskulampun kanssa ja päästiin astumaan hieman salaperäiseen joulun tunnelmaan.

Hauhon kirkon ovet olivat myös avoinna tapahtuman ajan. Kirkkoon saattoi mennä rauhoittumaan tai kuuntelemaan jouluisia säveliä lauluyhtye TurHauTunesin matkassa.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski