Kulttuuri Hauho

Heikki Kaaranen kirjoittaa huomioita ihmisistä ja yhteiskunnasta

Heikki Kaaranen. Kuva: Jouni Lehtonen

Kahdeksan julkaistua kirjaa ja yhdeksäs tekeillä. Kirjoittaminen on musiikin ohella hauholaiselle Heikki Kaaraselle tärkeä harrastus. Kirjoissa käsitellään isoja yhteiskunnallisia asioita ja pienen ihmisen suhdetta niihin.

Heikki Kaaranen, 56, on palannut 37 vuoden jälkeen kotipitäjäänsä Hauholle. Tyhjilleen jäänyt kotitila Metsäkulmalla on vastaanottanut uutta elämää. Metsänhoito ja puusepäntyöt tarjoavat vastapainoa maailmalla vietetylle ajalle.

Nuori Heikki Kaaranen muistetaan Hauholla muun muassa Seppo Soittila ja Hessut -tanssiorkesterin rumpalina. Hän myös sanoitti ja sävelsi orkesterin esittämiä humppakappaleita. Sitten työelämä vei vuosiksi maailmalle ja musiikkiharrastuskin jäi taka-alalle.

Heikki Kaaranen opiskeli tietoliikennetekniikan insinööriksi ja oli rakentamassa ensimmäisiä matkapuhelinverkkoja Suomeen 1990-luvun alussa. IT-koulutus ja arvokas telealan työkokemus tarjosivat mahdollisuuden lähteä ulkomaille kouluttamaan ja konsultoimaan. Uusi-Seelanti, Turkki, Nepal ja Myanmar tulivat tutuiksi kahden-kolmen vuoden jaksoissa. Kaikkiaan hän on työskennellyt 20 maassa.

– Se oli hyvin opettavaista aikaa, Heikki Kaaranen toteaa.

Näistä kokemuksista hän on ammentanut kirjoihinsa, joita alkoi harrastuksenaan 2000-luvun alussa kirjoittaa.

– Kuten usein käy, kirjoittaminen alkoi henkilökohtaisesta kriisistä. Kirjoittaminen on minulle hyvä harrastus, työksi en ole sitä koskaan ajatellut, Kaaranen kertoo.

Hän opiskeli kirjoittamista Adultan radio- ja televisio-opistossa. Mediakäsikirjoittamisen opinnot koulivat tarinankertojaksi eri medioihin. Kirjoitusopintojen jälkeen hän myös opetti kirjoittamista, kunnes työ vei jälleen ulkomaille.

Heikki Kaaranen on julkaissut kahdeksan kirjaa ja yhdeksäs on tekeillä. Kirjoissa on niin yhteiskunnallisia aiheita, jännitystä sekä kirjailijan omasta elämästä kumpuavaa fiktiota. Kirjoittajana hän työstää tekstejään pitkään ajatuksissaan.

– Voi kulua pitkiäkin aikoja, etten kirjoita riviäkään, mutta kun aivot ovat työstäneet ajatukset riittävän pitkälle, teksti syntyy tarvittaessa hyvinkin nopeasti.

Sitten alkaa tekstin saattaminen julkaisukuntoon. Ensimmäisestä versiosta saattaa puoletkin joutaa roskakoriin. Kirjoittamisessa viesti menee paremmin perille yksinkertaisin, tiivistetyin lausein. Kaaranen kertoo, että joskus pitää kaivella roskakorista tekstiä takaisin käyttöön.

Kuva: Jouni Lehtonen

Heikki Kaaranen on julkaissut kahdeksan kirjaa ja yhdeksäs on tekeillä. Kirjoissa on yhteiskunnallisia aiheita, jännitystä ja tarinoita ihmisestä.

Tähänastisena päätyönään Kaaranen pitää romaanitrilogiaa, joka kertoo tietoliikennealalla työskentelevästä harrastajamuusikosta, Marko Saarnivaarasta.

– Marko Saarnivaara on alter egoni. Hän halusi tulla uloskirjoitetuksi. Viheliäinen Saarnivaara sai ensin yhden kirjan, sitten toisen ja kolmannen, trilogian päättävän teoksen.

Marko Saarnivaara ei ole jättänyt kirjailijaa rauhaan tämänkään jälkeen. Trilogian kirjat Kupla kimaltaa, Syöksykierre ja Herätys! ovat saamassa jatkoa, tekeillä oleva kirja jatkaa Marko Saarnivaaran tarinaa.

– Kirjan työnimi on Tuplajättimotti, Kaaranen paljastaa.

Kirjassaan Valkorosvo ja Pikitukka ­– Tarinoita maailman katolta ja muualta hän hyödyntää kokemuksiaan Nepalista. Erityisesti elämä Nepalissa ja Myanmarissa on vaikuttanut Kaarasen näkemyksiin hyvinvoinnista ja monikulttuurisuudesta.

Valkorosvon ja Pikitukan koettelemukset Aasiassa jatkuvat Kaarasen kirjoittamassa blogissa. Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa valtaväestö on buddhalaisia. Muslimit joutuvat kokemaan vainoa ja erityisesti rohingya-muslimit ovat joutuneet joukkotuhonnan kohteeksi.

– Suomi ei ole rasismia nähnytkään, täällä ei vielä ymmärretä mitä monikulttuurisuus on, Heikki Kaaranen vertaa kokemuksiaan.

 

Kuva: Jouni Lehtonen

Hauhon kirjaston kirjailijaillassa Heikki Kaaranen haastatteli Hauho-dekkareistaan tunnettua Hanne Dahlia. Illan aiheena oli Dahlin tuorein teos Viimeiset vuorosanat.

 

Artikkeli on alunperin julkaistu Keski-Hämeen Loma -erikoisnumerossa, joka on verkossa veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat