Kulttuuri Hauho

Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti

Muistokonsertissa esiintyvät Juhana Mattila, Saija Siuko, Marjaana Ritanen ja Juha Repo.

Hauhon kirkossa on keskiviikkona 10.4. Hauholla syntyneen säveltäjän Helvi Mäntyvaaran (o.s. Mikkola) ja Tampereen tuomiokirkon edesmenneen urkurin Matti
Hannulan muistokonsertti.

Tämän hieman erikoisen yhdistelmän on ideoinut muusikko Juha Repo, joka oli jo useita vuosia sitten suunnitellut Matti Hannulan muistokonserttia Tampereelle. Tuolloin konsertti ei kuitenkaan toteutunut.

Matti Hannula piti konsertteja monilla paikkakunnilla sekä Suomessa että ulkomailla. Niissä hän esitti myös muutamia Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Helvin viimeisenä elinvuotena Matti Hannula äänitti yhdessä Marjatta ja Ulla-Kristiina Hannulan, Seija Luoman sekä Lauri Voipion kanssa Tampereen tuomiokirkossa kasetille 10 Helvin valitsemaa sävellystä. Myöhemmin tästä kasetista on tehty CD-levy. Näin syntyi ajatus järjestää yhteinen muistokonsertti, jossa esitetään Hannulan ohjelmistoon kuulunutta hengellistä musiikkia sekä Helvi Mäntyvaaran sävellyksiä. Konsertti toteutettiin tammikuussa Tampereella ja nyt on vuorossa Hauho.

Musikaalisen suvun tytär Hauhon Eteläisistä

Helvi Mäntyvaara o.s. Mikkola syntyi vuonna 1906 Hauhon Eteläisten kylällä Heikki ja Iida Mikkolan nuorimpana tyttärenä. Perhe asui tuolloin Löfkullan tilalla, jonka Heikki Mikkola oli vuokrannut valtiolta. Se oli ruotuväkilaitoksen aikainen upseerin virkatalo. Mikkolan suku oli musikaalista. Helvin isä oli soittanut nuorena viulua ja hänen setänsä soitti vielä vanhanakin ja rakensi itse viulunsa. Kerrotaan Iida-äidinkin soittaneen nuorena tyttönä viulua, vaikka miehet paheksuivat sitä.

Helvin kiinnostus musiikkiin alkoi jo varhaisessa lapsuudessa. Kun hän oli 5-vuotias, Kalle-veli hankki kotiin flyygelin. Sen avulla Helvi opetteli itsekseen soittamaan. Veli opetti hänelle nuotit ja soinnutuksen alkeet, mutta järjestelmällistä opetusta hän ei tässä vaiheessa saanut. Mieluimmin hän soitteli ilman nuotteja ja keksi melodioihin omintakeiset säestykset.

Vuonna 1917 perhe muutti Hämeenlinnaan ja Helvi pääsi oppilaaksi Hämeenlinnan suomalaiseen yhteiskouluun. Samalta vuodelta on peräisin hänen ensimmäinen muistiinmerkitty sävellyksensä, pieni laulu ”Luonnon säveliä”, johon hän oli itse tehnyt myös sanat. Hämeenlinnassa hän sai myös ensimmäisen kerran ammattimaista soitonopetusta, jota antoi yhteiskoulun musiikinopettaja, säveltäjä Jaakko Tuuri.

Helvillä oli häntä 15 vuotta vanhempi veli sekä kolme vanhempaa sisarta, jotka kaikki olivat musikaalisia. Heillä oli kotikvartetti, jossa Helvi soitti pianoa, Tyyne-sisko viulua, Mandi-sisko kitaraa ja Kalle-veli selloa. Sisarista vain Helvi säilytti soittoharrastuksensa elämänsä loppuun asti. Myös Kalle oli erittäin musikaalinen ja hänellä oli huomattavasti säveltämisen lahjaa. Hän soitti myös viulua ja teki monta kaunista laulua koti- ja ystäväpiirin käyttöön.

Pääaineena teoreettinen filosofia

Tultuaan ylioppilaaksi vuonna 1925 Helvi lähti opiskelemaan Helsinkiin. Pääaineensa teoreettisen filosofian lisäksi hän suoritti musiikkitieteen cum laude -kurssin professori Ilmari Krohnille. Tuona aikana hän teki useita pianosävellyksiä ja näytti niitä myös professori Krohnille. Vielä 1940-luvun lopulla hän kävi kirjeenvaihtoa professori Krohnin kanssa ja sai häneltä lausuntoja sävellyksistään ja neuvoja sävellystyöhön. Sävellysharrastusta hän jatkoi koko ikänsä. Kaikkiaan hän on tehnyt noin 80 sävellystä, joiden nuotit ovat säilyneet. Erityisessä arvossa hän itse piti Vanhan Testamentin Jeremian valitusvirsiin tekemiään sävelmiä, joiden valmistuessa hän oli jo 85-vuotias.

Helvi Mikkola toimi 1930-luvulla musiikinopettajana Otavan ja Lahden kansanopistoissa. Avioiduttuaan vuonna 1938 pastori Keijo Mäntyvaaran kanssa hän toimi pappilan emännän töiden ohella kuoron johtajana, kanttorin sijaisena sekä eri aineiden opettajana paikallisissa oppikouluissa Leppävirralla, Haapavedellä ja Kiukaisissa.

Runo Hauholle

Helvi Mikkola säilytti myös yhteytensä Hauholle, jossa hänen sisarensa Mandi Kimpari toimi pitkään Kimparin tilan emäntänä Eteläisissä. Sitä kautta hän sai myös käsiinsä Mandin langon Kyösti Kimparin runon ”Hauholle”, johon hän teki sävelmän. Tämä laulu kuullaan myös tulevassa konsertissa. Lisäksi Helvi kirjoitti Kukkia-lehteen muistelmia vanhoista ajoista Hauholla sekä tarinoita sukulaisistaan. Asuessaan 1970-luvun alussa Kalvolassa hän kirjoitti pakinoita Hämeen Sanomiin nimimerkillä Marketta.

Konsertin esiintyjistä Juha Repo on monipuolinen muusikko, joka on mm. soittanut käyrätorvea Tampereen kaupunginorkesterissa ja toiminut sen jälkeen itsenäisenä muusikkona esittäen eri kokoonpanojen kanssa musiikkia sota-ajan lauluista hengellisiin lauluihin asti. Juhana Mattila on tunnettu pianisti, joka toimii myös musiikin opettajana Tampereella. Saija Siuko ja Marjaana Ritanen ovat nuoria ammattilaulajia, jotka ovat esiintyneet sekä solisteina että kuorolaulajina useissa eri tehtävissä, muun muassa Tampereen Oopperan kuorossa.

Helvi Mäntyvaaran ja Matti Hannulan muistokonsertti Hauhon kirkossa perjantaina 10.4. kello 18.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski