Kulttuuri Hämeenkoski

Hollo & Martta -festivaali toi Portugalin Seuralaan

Kansanperinneryhmä Granja de Ulmeiro kuljetti yleisön portugalilaisiin tunnelmiin. Kuva: Maria Ilonen

Tämänvuotinen Hollo & Martta- festivaali kuljetti Hämeenkosken Seuralan Etelä-Eurooppaan, kun siellä vietettiin portugalilaista iltaa.

Esiintymässä oli portugalilainen kansanperinneryhmä Granja de Ulmeiro, joka on perustettu jo vuonna 1921. Ryhmä ylläpitää paikallista kansantanssi- ja musiikkiperinnettä Coimbran ja Mondegon jokialueilta. Heidän esittämänsä perinne ja tanssit sekä asut kuvaavat ryhmän kotiseudun 1800-lukua ja sen ajan työkulttuuria. Kylä, josta ryhmä on kotoisin, on muodostunut joen varteen ja siellä on ollut iso kauppapaikka. Ryhmällä oli mukanaan erilaista rekvisiittaa, kuten musta arkku, jota kannettiin pään päällä. Sellaisessa on kannettu tavaroita kauppapaikalle myytäväksi ja myös tuotu paikalle lounasta. Esityksissä nähtiin perinteisiä portugalilaisia tansseja ja kuultiin muun muassa fadoa, joka on jo 1820-luvulla Portugalissa kehittynyt kansanmusiikin laji. Myös yleisö pääsi osallistumaan tanssiin, kun esiintyjät hakivat viimeiseen tanssiin parit yleisön seasta. Portugalilaisten lisäksi illan aikana nähtiin värikkäisiin kansallisasuihin pukeutuneiden udmurtialaisten mummojen esitys.

Seurala lähes loppuunmyyty

Hollo & Martta on viikon mittainen, Hollolan Nuorisoseuran Hollolan alueella järjestämä, kansantanssi- ja musiikkifestivaali, jonne kutsutaan kansainvälisiä ryhmiä. Myös suomalaista kansamusiikkia ja – tanssia nähdään. Hämeenkoskella on perinteisesti järjestetty kansainvälinen illanvietto ohjelmineen ja illallisineen. Tänäkin vuonna Seuralan illanvietto oli lähes loppuunmyyty, lippuja myytiin noin 110 kappaletta. Festivaalin järjestelyissä on mukana noin seitsemänkymmenen vapaaehtoisen joukko johtokunnan jäsenten lisäksi. Vapaaehtoiset toimivat muun muassa oppaina ja järjestyksenvalvojina.

Portugalilaisen ryhmän oppaana Hämeenkoskella toimi Eemeli Miettinen.

– Kutsut lähetetään ympäri maailmaa. Tänä vuonna mukana on ryhmät Portugalista, Udmurtiasta, Bulgariasta, Meksikosta, Slovakiasta ja Unkarista. Intialaiset vieraat ovat vielä tulossa, Eemeli Miettinen kertoi.

– Joskus vieraita on ollut enimmäkseen Keski-Euroopasta, nyt on mukana koko maailman värikirjo.

Ryhmät majoittuvat Messilässä, mistä he liikkuvat esiintymisiin oppaiden johdolla.

Mainio kokoonpano maantieteellisesti ja taiteellisesti

Festivaali järjestettiin nyt kuudennentoista kerran. Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen Hollolan Nuorisoseurasta kertoo festivaalin sujuneen erittäin hyvin.

– Meillä on ollut mainio kokoonpano niin maantieteellisesti kuin taiteellisestikin. Me olemme Hollolassa ottaneet vastaan kansainvälisiä vieraita jo 1970-luvulta asti ja vuonna 2003 tuli ajatus, että voisi toteuttaa tällaisen isommankin kokonaisuuden, Hentinen sanoi.

Esikuvana Hentinen kertoo Puolassa järjestetystä vastaavanlaisesta festivaalista, joka tosin järjestetään kesäaikaan. Hollo & Martta- festivaaleilla ryhmät vierailevat myös esimerkiksi kouluilla ja palvelutaloissa.

Hämeenkoskella on pidetty juuri kansainvälinen illanvietto siellä aktiivisesti toimivan Maa- ja kotitalousseuran ansiosta. Seura on halunnut vastata järjestelyistä, ja Maa- ja kotitalousnaiset ovat huolehtineet ansiokkaasti illallisen valmistamisesta.

Kapakalavuokaa ja Pastel de nataa

– Eilisissä alkuvalmisteluissa meitä oli mukana noin viisitoista henkeä ja tänäänkin noin kymmenen henkeä, kun kaikki ovat töistään päässeet. Viikko takaperin pidimme koekokkausillan, missä maisteltiin ja valittiin tarjottavia ruokia. Reseptejä on etsitty keittokirjoista ja internetistä. Paljon käytetään oliiveja ja meren antimia, maitotuotteita ei juurikaan muuta kuin jälkiruuissa, kertoo Rauni Miettinen Maa- ja kotitalousnaisista portugalilaisen pöydän antimien valmistamisesta.

Runsaassa pöydässä oli tarjolla alkuun lehtikaalikeittoa, sitten portugalilaista vihersalaattia, portugalin kansallisruoasta turskasta valmistettua kapakalavuokaa, taikinoituja papuja, lämmintä tomaatti- perunapiirakkaa, äyriäispaellaa ja appelsiinimaalaisleipää. Juomana oli sangriaa ja kahvin kanssa oli tarjolla Portugalin kansallisleivonnainen Pastel de nata. Lisäksi portugalilaiset vieraat olivat vielä Messilän majapaikassaan valmistaneet Seuralaan tuotavaksi riisivanukasta.

– Salin puolella on koristeluissa teemana portugalilaiset seinäkaakelit, nyt esiintyjät esiintyvät ikään kuin portugalilaisella kadulla. Illallispöydässä teemana taas ovat meren antimet. Portugalissa voimissaan oleva aidon korkkiperinteen viljely näkyy myös, kertoi Rauni Miettinen koristeluista.

Illallispöydän antimet maistuivat hyvin, ja esitys keräsi valtavat aplodit. Eila Kauppinen oli tullut paikalle Nastolasta, hän tosin työskentelee Hämeenkoskella. Illallispöydän antimia hän kehui ja erityisesti friteeratut pavut saivat pöydässä häneltä kiitosta ja ne mainitsi erityisen maistuviksi moni muukin.

– Olen kyllä käynyt täällä aiemminkin. Esitys oli todella kiva, kun oli mukana eri-ikäisiä esiintyjiä, Kauppinen kehui illan antia.

Katso video alla ja lisää kuvia Keski-Hämeen digilehdestä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski