Kulttuuri Hauho

Hovinkartanon taidekesä avattiin matkalla muinaisuuteen

Kyläpäällikkö Jouni Lehtonen Hovinkartanon pihamaalla. Kuva: Maria Ilonen

Hovinkartanon jugendlinnan-edustalla parveili rautakautisen oloista väkeä, kun Hovinkartanon 32.:nnen taidekesän avajaisia vietettiin tänä kesänä hieman erilaisissa merkeissä kuin koskaan aiemmin.Kyläpäällikkö Jouni Lehtonen johdatti kansan kuppikivelle, mutta tätä ennen saatiin evästä matkalle mukaan. Tarjolla oli leipää, pähkinöitä ja kananmunia.

Tapahtumassa siirryttiin aikaan tuhannen vuoden taakse, sillä samaan aikaan avattiin kartanon mailla sijaitsevalle rautakautiselle kuppikivelle ohjaava luontopolku, joka on nyt kunnostettu ja sinne on tehty alueen luonnosta ja itse kuppikivestä kertovat opastaulut. Tapahtumaillaksi ennustetut sateet eivät saapuneet, vaan varsin runsaana paikalle saapunut osallistujajoukko pääsi kulkemaan kuppikivelle mukavassa säässä.

Kunnostettua luontopolkua kuppikivelle

– Suunnittelimme tarjoiluja ajan hengen mukaisesti. Suomalainen maatiaiskana on ajoitettu jo rautakauteen, joten kananmunia olisi hyvin saatettu syödä ja leipää on tietysti syöty, kertoi Riitta Tarvainen.

Tarvainen löysi kuppikiven kartanon mailta jo lapsena. Nähtyään vastaavan luokkaretkellä, hän kertoi vanhemmilleen, että kotipihallakin on vastaavanlainen kivi. Tarvaisen vanhemmat ja isovanhemmat eivät olleet olleet tästä tietoisia.

– Ensin vanhemmat eivät uskoneet, mutta lopulta pyysivät asiantuntijat paikalle toteamaan asian, Tarvainen sanoi.

Nyt kuppikivi ja sen ympäristö on kunnostettu Museoviraston myönnettyä Tarvaiselle avustuksen sitä varten. Myös kivelle johtava luontopolku on kunnostettu ja sinne on tehty infotauluja polun varrella kasvavista puista ja pensaista. Ajatus erilaisen avajaistapahtuman järjestämisestä alkoi muotoutua kiven ja luontopolun kunnostamisen myötä.

Viikinkiemännän tarinointia ja loitsuja

Alue on monimuotoista lehtoa, jota on Suomen pinta-alasta vain prosentin verran. Hovinkartanon kuppikivi taas on yksi kookkaimmista Hämeessä sijaitsevista kuppikivistä. Siihen on aikanaan hierretty ainakin 28 kuppimaista syvennystä, joihin on todennäköisesti uhrattu esimerkiksi viljaa.

Avajaistapahtumassakin ihmiset saivat jättää uhrinsa kiven kuppeihin ja niihin asetettiinkin kolikoita ja pähkinöitä.

Kuppikivet on ajoitettu vuosien 500 ennen ajanlaskun alkua ja 1300 ajanlaskun jälkeen välille. Kiven luona viikinkiemännäksi sonnustautunut Anna Toivonen tarinoi elämästä aikana, jolloin iltaisin käytiin hiertämässä kiveen kuppeja. Hän kertoi muun muassa raudan valmistuksesta ja muinaisista suomalaisista jumalista, Ukosta, Tapiosta ja Ahdista, joille voitiin asettaa uhreja. Vastineeksi annetuista lahjoista voitiin saada sadetta tai poutaa ja suojelusta. Loitsuissa ja muinaisrunoissa mainitaan kiven kupit, joihin on isketty kipuja ja vaivoja eli karkotettu niitä. Riitta Dunder luki kansalle näitä muinaisia loitsuja.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Hovinkartanon taide- ja kulttuuriyhdistys, Hauhon Näyttämötaiteen harrastajat, Museovirasto, Hämeenlinnan kaupunki, Linnaseudun Ajan patinaa -hanke sekä Hämeenlinnan luonnonsuojeluyhdistys.

Näyttelyt avoinna heinäkuun

Hovinkartanon kesänäyttelyt avautuivat tapahtuman myötä. Näyttelyt ovat avoinna perinteiseen tapaan heinäkuun ajan ja katsottavaa on useassa eri rakennuksessa. Esillä on historiaa ja kuvataidetta. Jugendlinnassa on nähtävänä Pirjo Heinon Poimintoja ja Apteekkimuseon tyhjäksi jättämättä tilassa Minttu Saarisen pohdiskeleva näyttely Saako lihava nainen tanssia. Makasiinigalleriassa on esillä Eurooppalaisen Kulttuuriyhdistyksen EKY20-näyttely, jossa on mukana kolmetoista yhdistyksen kuvataiteilijajäsentä. Valkoisen talon vanhassa Kyläpäällikkö Jouni Lehtonen johdatti runsaslukuisen kulkueen kunnostettua luontopolkua pitkin kuppikivelle.

Valkoisen talon vanhassa tuvassa on valokuvia Anita Lehtoselta ja Johanna Lyömilältä. Näyttelyssä on valokuvia Hovinkartanon Jugendlinnasta ja sen ympäristöstä. Hilmanhovissa on nähtävänä laaja katsaus Hovinkartanon artist in residence -vuosiin vuodesta 2006 alkaen.

Katso videolta runonluentaa kuppikivellä:

Lue Keski-Hämeen Lomalehti nyt veloituksetta digilehtenä!

Hovinkartanon taidekeskuksen 32. kesänäyttely, Sotjalantie 58, Hauho. Avoinna ke–su klo 11–17 heinäkuun 28. päivään asti. Teoksia on esillä kuudessa eri näyttelytilassa. Järjestäjä Hovinkartanon taidekeskus.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski