Kulttuuri Lammi

Jaakko Rautavirta on Vuoden lammilainen 2020

Matti Siivonen, Pirjo Sandelius ja Jaakko Rautavirta, Vuoden lammilainen 2020. Kuva: Susanna Mattila

Lammin itsenäisyyspäiväjuhlan toimikunnan valinta Vuoden lammilaiseksi 2020 on Jaakko Rautavirta.

Jaakko Rautavirta (s. 1931) on tehnyt kotiseututyötä Lammilla koko pitkän ikänsä. Hänen mittavassa valokuvakokoelmassaan on noin 200 historiallista valokuvaa Lammin kirkonkylästä ja 500 valokuvaa Lammin soittokunnan eri vaiheista.

Jaakko Rautavirta on 1960-luvulta asti tallettanut valokuvia ja tietoja Lammin kirkonkylästä. Hänen valokuvakokoelmansa kuvia on Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmissa, ja niitä on käytetty useiden historiakirjojen kuvituksena. Niistä koostettu valokuvateos Lammin raitin vaiheita julkaistiin heinäkuussa Jaakon päivänä.

— Kirjaprojekti oli ikääntyneelle aika raskas, vaikka kuvia ja tietoja olikin kerättynä paljon. Tuntuu helpottavalta, kun kirja on valmis ja se on saanut hyvän vastaaanoton, Rautavirta toteaa Lammin itsenäisyyspäivän toimikunnan lehdistötiedotteessa.

Jaakko Rautavirta kertoo aikovansa vielä jatkaa tutkimustyötään, koska monta kiveä on vielä kääntämättä.

— Kirjaa tehdessä huomasin, kuinka paljon on kirkonkylän menneisyydessä vielä asioita joista haluaisin löytää lisää tietoa. Haluaisin kerätä enemmän tietoa erityisesti Kirkonkylän ja lähialueen menneisyyden ammatinharjoittajista ja muista asukkaista.

Historiaharrastuksen ohella soittokuntatoiminta on ollut Rautavirralle tärkeää. Vuoden lammilainen 2020 on ollut mukana Lammin soittokuntatoiminnassa nuoresta saakka. Kun sodan jälkeen lakkautetun suojeluskunnan soittokunnan soittajat kokosivat Lammin torvisoittokunnan, nuori Jaakko Rautavirta lähti mukaan. Soittoharrastus jatkui, vaikka soittokuntatoiminta loppuikin vuosiksi. Kun orkesteri koottiin vuonna 1972 uudelleen, mukaan pyydettiin soittajia, joilla oli aikaisempaa kokemusta. Siitä pitäen hän on ollut Lammin soittokunnassa mukana yhtäjaksoisesti ja käy edelleen aktiivisesti sen harjoituksissa.

Rautavirta on tutkinut myös soittokuntatoiminnan historiaa Lammilla aina sen alkulähteille saakka. Hän on tallettanut lehtileikkeitä ja valokuvia Lammin soittokunnan toiminnasta koko sen historian ajalta.

— Ensimmäisen kerran Lammille perustettiin soittokunta vuonna 1883. Sen perusti tänne kansakoulun opettajaksi tullut Fredrik Rosendahl. Hän oli vuoteen 1894 saakka opettajana Lammilla, ja johti soittokuntaa koko tuon ajan, kertoo Jaakko Rautavirta.

Seuraava pidempiaikainen soittokunta Lammilla oli suojeluskunnan soittokunta, jonka jälkeen seurasi pari yritystä saada toiminta viriämään uudelleen. Vasta 1972 harrastus juurtui Lammille, ja kahden vuoden kuluttua orkesteri juhlii ensimmäistä yhtenäistä puolta vuosisataansa.

Vuoden lammilainen 2020 -tunnustus luovutettiin Jaakko Rautavirralle Peltolehdon talossa ilman yleisöä, mutta tapahtuma taltioitiin videolle (kts. alla). Vuoden lammilaisen valitsee lammilaisista yhdistyksistä koostuva toimikunta, joka vastaa Lammi-viikon ohjelmasta ja myös Lammin itsenäisyyspäivän ohjelman toteuttamisesta. Tänä vuonna Vuoden lammilaisen valintaan osallistui etäyhteyksien avulla 18 lammilaista yhdistystä, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Matti Siivonen, itsekin Vuoden lammilainen vuodelta 2018.

Video Vuoden lammilainen 2020 -tunnustuksen myöntämisestä Peltolehdon talossa. Kuvaus: Risto Juvonen.

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski