VPK banneri
Kulttuuri

Kaiken kansan museossa maisteltiin keskiajan makuja ja leikittiin entisaikojen leikkejä

Keskiaikaharrastus vahvistaa jalansijaansa myös Keski-Hämeessä. Tuuloksessa keskiaikaisten harrastusryhmä on ollut toiminnassa jo vuodesta 2015. Lammilla keskiaikaista kulttuuria on tuonut tapahtumiinsa Lammin seurakunta, ja nyt Lammi-viikolla Lammin museoilla järjestettiin Kaiken kansan museo -tapahtuma, jossa päästiin tutustumaan entisajan perinteisiin, peleihin ja leikkeihin ja maistelemaan keskiaikaisia makuja. Tapahtuman taustalla olivat Keskiaikamarkkinoille – keskiajan kulttuuria kouluille ja kylille -hanke, Etelä-Hämeen Martat, Lammi-Seura sekä Ajan patinaa -hanke. Museoiden välisellä pihamaalla oli mahdollista kokeilla muun muassa kävynheittoa, köydenheittoa, keskiaikaisen pelin tai puuhun laitettavan koristeen valmistamista, kahvin jauhamista, jousiammuntaa tai kahvinjauhamista.

<@Lammi>Lammi<@$p>

Hapankaalia ja kuivattuja marjoja keskiajan makuina

Jaana Lehrbäck Etelä-Hämeen Martoista tarjoili keskiaikaisia ruokia. Ruoka säilöttiin tuolloin hapattamalla ja kuivaamalla ja suolaamalla.

– Makumaailma oli hapan. Sokeria ei ollut, eikä kaikilla ollut suolaakaan, Lehrbäck kertoo.
Niinpä tarjolla olikin muun muassa hapankaalia sekä kuivattuja karpaloita ja mustikoita. Hapankaalin maku vaatii totuttelemista, mutta Lehrbäck kertoo myös Konnarin koulun oppilaiden maistelleen hapankaalia ennakkoluulottomasti. Tutumpia tuotteita olivat juusto, jota keskiajallakin syötiin ja piparkakut, jotka tuolloin syötiin taikinamuodossa ja monellehan piparkakkutaikina maistuu tänäkin päivänä ennen paistamista. Museolla valmistettiin myös nokkosteetä, vaikka nokkosen käytöstä keskiajalla ei olekaan varmuutta. Se kuitenkin kuvastaa sitä, miten käytettiin hyväksi luonnosta löytyviä, tunnettuja raaka-aineita.
– Keskiajalla syötiin vain kaksi ateriaa päivässä ja puurot, sopat ja padat olivat tavallisia ruokia, Lehrbäck sanoo.

36 tapahtumaa

Jaana Lehrbäck kertoo, että Etelä-Hämeen Martat olivat yhdessä Keskiaikayhdistyksen kanssa hakemassa rahoitusta Keskiaikamarkkinoille-hankkeeseen, johon kuului 36 tapahtuman järjestäminen kyläkouluille, ja tämä museotapahtuma oli näistä yksi. Projekti saa päätöksensä syyskuussa. Lehrbäck sanoo, että on ollut mukavaa nähdä lasten intoa ja riemua, kun on opeteltu erilaisia entisaikaisia kädentaitoja.

– Osa on innostuneempia kuin toiset, mitä pienempi, sitä kiinnostuneempi lapsi yleensä on. Olemme tehneet muun muassa ruokaa keskiajan tapaan, on paistettu sipulia, juotu kotikaljaa ja leivottu piirakoita. Ohra oli tuohon aikaan tavallinen vilja, mutta me käytimme riisiä.

Ritaritaistelua ja köydenvetoa

Keskiaikamarkkinoille-hankkeen hankekoordinaattori Suvi Pesonen opasti lapsia leikkimieliseen miekkataisteluun ja muistutti, että päähän ei saa lyödä. Ennen kaikille avointa iltapäivän tapahtumaa entisaikojen elämään olivat olleet tutustumassa Konnarin koulun kakkosluokkalaiset. Mukana oli kuusikymmentä lasta. Ohjelmassa oli muun muassa ritarirata, köydenveto ja käpyviesti.

– Kerrottiin, miksi leikit ja pelit olivat tärkeitä ja miten lähdettiin ritarikouluun. Oli mukava ryhmä iloisia lapsia, ilo tarttui itseenkin, Suvi Pesonen hymyilee.
Ottopekka Wiik Ajan patinaa-hankkeesta opasti kahvinjauhamiseen. Rita Liukkala pääsikin jauhamisen makuun ja valmista kahvia syntyi vauhdilla, kunhan kahvinpapuja vaan lisättiin myllyyn. Innokas kahvinjauhaja tosin tuumi, ettei itse juo kahvia, mutta voi kyllä muille jauhaa.
Visa Laatan avustuksella tutustuttiin jousiammunnan saloihin. Elias Halila ja Aleksi Halila pääsivät kokeilemaan ammuntataitojaan ja Elias Halila totesi puuhan olleen melko vaikeaa.
Myös museoihin pääsi tutustumaan tapahtuman aikana.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski