VPK banneri
Kulttuuri Lammi

Karaokessa jokainen voi ylittää itsensä

Karaokessa on vain voittajia. Kun laulaja ylipäätään uskaltautuu yleisön eteen esittämään jonkin kappaleen aivan oman itsenään, vaaditaan rohkeutta ja rakkautta laulamiseen.

Kirkon Suven laulut -illassa esiintyi vain sankareita

Näitä arjen sankareita oli Lammin kirkossa kymmenkunta. Kun yleisöä oli puolensataa henkeä, ei ihme, että kädet saattoivat hieman tutista.
– Viime kerralla en päässyt, mutta nyt oli tultava. Olen päättänyt vakaasti laulaa, vaikka vähän jännittääkin. Yleisön edessä laulaminen on uhan eri asia kuin kotioloissa lauleskelu. Olen tosin joskus kirkossakin laulanut, mutta silti tällainen tilanne aina hieman jännittää, tuumi Jenni Toivonen.
Yli sadan laulun listalta Toivonen löysi mieluisat kappaleet. Toivonen esitti gospel-sävelmän Kuljeta ja johda ja tangon Niittykukkia.
Toisen kerran Lammin kirkossa järjestetty karaoke sai hyvän suosion. Suven laulut -karaoken vetäjinä olivat Kimmo Vuorinen, Hanna-Leena Toivola ja Sari Järä.
– Järjestimme joulun aikaan vastaavan tapahtuman joululaulujen merkeissä. Palaute oli hyvää ja ihmiset toivoivat uutta tilaisuutta. Suosio jossain määrin jopa yllätti, sanoo Järä.
Tällä kertaa aiheena oli laajasti ottaen kesäiset sävelet.
– Otimme listalle paitsi hengellisiä kappaleita myös iskelmiä, valsseja, tangoja ja muiden tyylilajien musiikkia aika laajasti. Kirkko on pyhä paikka, joten sanoitusten piti sopia kirkossa esitettäviksi, sanoo Vuorinen

Kirkko ei ole helpoimpia paikkoja

Vuorinen toimii tarvittaessa taustatukena, jos vaikkapa rohkeus pettää tai sanat eivät solju suusta .

– Ammattilaisiakin esiintymiset jännittävät, ja pieni jännitys kuuluu asiaan. Jos jännitys on sen verran kova, että laulaminen takkuaa, voin aina hieman avittaa taustalta. Jouluna muistaakseni parille laulajalle piti antaa vähän tukea. Olen itsekin laulanut nyt vuoden verran Heidi Kyrön opissa, mutta eivät nämä karaokekappaleet siltikään aina helppoja ole.
Vuorinen vetää karaokea pubeissa ja on vetänyt tänä kesänä iltoja viikoittain myös Kapakanmäellä
Kirkossa karaoke on kenties jopa hieman kovempi haaste kuin esimerkiksi pubissa.
– Alkoholi yleensä rohkaisee ihmistä laulamaan, mutta selvin päin se voi olla isompi haaste. Näissä parissa kirkkokaraokessa laulajat ovat olleet eri ihmisiä kuin esimerkiksi pubeissa.
Karaoken ideana ei kuitenkaan ole puhdas laulu, vaan hauskanpito ja ennen kaikkea itsensä ylittäminen. Jokainen esitys on taatusti aplodien arvoinen.
Kaksintuntisen aikana laulettiin perinteistä suomalaista kesäsävelmiä kuten Hopeinen kuu, Aamu Airistolla, Suvivalssi ja Lapin kesä.

Laulu jäi vuosikymmeniksi

Vuorinen voitti yläasteella laulukilpailun, minkä jälkeen seurasi 35 vuoden tauko lauluharrastuksessa.

– Kynnys oli aika korkea mennä ensimmäistä kertaa karaokeen, mutta nyt tämä on suorastaan elämän henkireikä
Vuorinen rohkaisee laulamaan.
– Jokainen voi valita äänelleen ja rytmitajulleen sopivan kappaleen. Jossain vaiheessa jokaisella tulee raja vastaan äänen suhteen. Ääni ei välttämättä enää kehity, mutta sen jälkeen harrastuksesta voi tehdä itselleen mielenkiintoisen sopivilla kappalevalinnoilla. Laulutuntien kautta olen ainakin itse saanut varmuutta äänenkäyttööni, sanoo Vuorinen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski