VPK banneri
Kulttuuri Lammi

Kataloisten kesänäytelmässä ollaan kullankaivajien jäljillä

Rillumarei-elokuvasta muokatusta näytelmäversiossa päästään kaivokselta ravintolaankin. Kataloisten versiossa ei mennä markkinoille ollenkaan. Kuva: Maria Ilonen

Kataloisten kesänäytelmässä lähdetään tänä vuonna Rovaniemen markkinoille. Markkinaosuus jää tosin Kataloilla kokonaan pois ja näytelmässä keskitytään kultaan ja kaikkeen siihen liittyvään. Näytelmässä Santtu, Roope ja Julle lähtevät Lappiin kullan kiilto silmissään ja reissussa sattuu yhtä ja toista.

Viime vuosina Kataloisten kyläyhdistyksen elokuisissa iltamissa esitettävässä näytelmässä on nähty paljon draamaa, ja ohjaajana ja näytelmän käsikirjoittajana toiminut Rauli Syrjälä ajatteli, että tänä vuonna voisi olla vuorossa jotain kevyempää. Rovaniemen markkinoille on alun perin vuonna 1951 valmistunut Jukka Nortimon ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama rillumarei-elokuva, johon Toivo Kärki on tehnyt musiikin. Rauli Syrjälä on muokannut tekstin omalle kylälle sopivaksi näytelmäksi. Alkuperäisestä versiosta tutut kappaleet soivat myös Kataloisten kesäillassa.
– Osalle tarinassa käy onnellisesti, osalle vähän onnettomamminkin ja rakkauttakin on sopivasti, kuvailee Rauli Syrjälä näytelmää.
– Tarinaa olen noudattanut, jotain olen pois jättänyt ja jotain lisännyt.

Paras esitys iltamissa

Näytelmän ohjaaminen periytyi Rauli Syrjälälle Sakari Silpolan menehdyttyä. Viime vuonna Syrjälä oli itsekin mukana näyttelemässä, mutta tänä vuonna hän halusi keskittyä ohjaamiseen.

– On helpompi ohjata ja katsoa sivusta, hän tuumii.
Näytelmässä on mukana kaiken kaikkiaan noin parinkymmenen kyläläisen porukka, ja näyttelijöitä on aina ollut helppo saada mukaan. Myös roolitus oli Syrjälän mukaan vaivatonta, jokaiselle löytyi kunkin persoonaan sopivasti istuva rooli.
Musikaalisia taitoja Kataloisten väeltä löytyy, joten näytelmässä kuullaan niin kuorolaulua kuin haitarinsoittoakin. Lapin haitarijätkän soitin soi silloin, kun näytelmässä tapahtuu jotakin ilman vuorosanoja.
Ideoita näytelmään on työstetty yhdessä koko porukan voimin maaliskuulta asti, jolloin Syrjälä esitti Rovaniemen markkinoita tulevan kesän näytelmäksi. Syrjälä kiittää näytelmässä mukana olevien heittäytymistaitoa, jonka viimeistään edessä istuva yleisö nostattaa huippuunsa.
Pari viikkoa ennen esitystä harjoitellaan ensimmäistä kertaa rooliasuissa ja Syrjälä toteaa, että ollaan hyvässä vaiheessa, kun muutamat harjoitukset ovat vielä edessäpäin. Liikaa ei pidä harjoitella, ettei mene rutiiniksi. Parhaiten näytelmä on mennyt joka vuosi silloin, kun se on iltamissa esitetty.

Äänentoistoon on satsattu

Näytelmää on ollut joka vuosi seuraamassa runsas yleisö. Rauli Syrjälällä on isot odotukset tällekin vuodelle. Myös näyttelijäporukka odottaa esitystä hyvillä mielin. Jonkin verran jännittää, kuten aina. Luotto on kuitenkin vahva, että esitys menee hyvin.

Tänä vuonna on panostettu äänentoistoon. Mikrofonit ovat ensimmäistä kertaa käytössä kaikilla näyttelijöillä. Tähän hankintaan niin Syrjälä kuin näyttelijätkin ovat tyytyväisiä. Seurantalon pihassa esitettävässä näytelmässä yleisöllä on toisinaan ollut kuulemisvaikeuksia maantien kulkiessa ihan vierestä ja äänten hukkuessa autojen aiheuttamaan meluun. Nyt myös taustalla olevat näyttelijät kuulevat, missä kohtaa näyttämöllä ollaan milläkin hetkellä menossa.

Hyvä yhteishenki ja mukava porukka

Viime vuotisen näytelmän näki yli kaksisataa katsojaa ja samaa toivotaan tällekin vuodelle. Harjoituksia on saatu helleputken aikana vetää hikisissä tunnelmissa, ja tietysti vähän jännittää, jatkuvatko aurinkoiset kelit. Viime vuonna sade yllätti, mutta näytelmä ehdittiin esittää juuri ennen kuin vettä alkoi tulla.

Iltamien tuloilla katetaan seurantalon remontoinnista aiheutuneita kuluja ja se on monelle näyttelijällekin iso motiivi olla mukana vuodesta toiseen.
– Kun kutsu näyttelemään käy, siitä ei kieltäydytä, naurahdetaan.
Myös hyvä yhteishenki ja mukava porukka saavat jatkamaan. Hannu Silpola myös mainitsee, että toki Kataloilla ollaan ylpeitä myös Lammin ainoasta kesänäytelmästä.
Ennen Rovaniemen markkinoita iltamissa kuullaan lämmittelyohjelmana kantaaottavia lauluja viiden kyläläisen esittämänä.
Kataloisten iltamat ja Rovaniemen markkinoilla-näytelmä Kataloisten seurantalolla 4.8. kello 18.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski