Kulttuuri Hauho Tuulos

Keskiaikaiset kertovat tarinaa viikinkiretkestä Hämeeseen

Arto Rikkonen Ragnar Rautanyrkkinä ja Kimmo Viitamäki Ulf Oksupartana. Kuva: Maria Ilonen

950 vuotta sitten hurjat viikingit lähtivät hyökkäykseen valtaamaan Hämettä, mutta kokivat karvaan tappion Hämeen miehille.

Hyökkäys oli aikaisempia viikinkiretkiä paremmin organisoitu ja mukana oli lähes 200 alusta ja lähes 2000 miestä ja tarkoituksena oli alistaa hämäläiset Ruotsin vallan alle. Viikingit olivat varustautuneet rautaisin rintapanssarein ja rautakypärin ja aseistautuneet miekoin, keihäin ja sotakirvein. Tuuloslaisilla ja hauholaisilla oli aseinaan vain väkäteräisiä keihäitä ja joitakin miekkoja. Hämeen pienten kylien väki ei kuitenkaan taipunut, vaan laittoi viikingit ojennukseen ja hengissä selvinneet viikingit pakenivat Suomenlahdelle. Puolustavien hämäläisten tehokkain ase oli tuli. He nakkelivat viikinkien veneisiin hehkuvia hiiliä ja kekäleitä. Retki oli viikinkiretkistä viimeinen.

Tästä retkestä Tuuloksen keskiaikaisten Kimmo Viitamäki ja Arto Rikkonen eli viikingit Ulf Oksuparta ja Ragnar Rautanyrkki aikovat kertoa elokuussa Hämeenlinnassa järjestettävillä keskiaikafestivaaleilla. Aiemmin Tuuloksen keskiaikaisten porukka on osallistunut festivaaleille elävöittäjinä niin, että he ovat olleet paikalla pukeutuneina keskiaikaisiin asuihinsa.

Keskiaikafestivaaleille esiintymään

– Tänä vuonna Hämeenlinnan keskiaikayhdistys toivoi meiltä ohjelmaa, kertoo Tuuloksen keskiaikaisten toiminnanjohtaja Kimmo Viitamäki.

Tulossa ei ole varsinainen näytelmä, eikä muutenkaan aikataulutettu ohjelmanumero, vaan viikingit kertovat tarinaa, kuin olisivat olleet mukana.

– Teemme täsmäiskuja eri puolilla tapahtumaa. Vaikka viikingit olivat häviäjiä, kerromme tarinan uhoten, kirveet heiluen. Hämeen miehet kuvaamme hieman kieroiksi, sillä tappiota ei tietenkään tunnusteta, Kimmo Viitamäki kertoo.

Hämäläiset eivät tuohon aikaan osanneet kirjoittaa, mutta Hauhon Hyömäen kylästä on löytynyt kallioon hakattuja viikinlaivojen kuvia, jotka ehkä kertovat viikinkien hyökkäyksestä.

Porukan naisväki osallistuu festivaaleille toki myös.

– Me vedämme jotain ohjelmaa hatusta, he naurahtavat.

Viitamäellä ja Arto Rikkosella on varsin yhdennäköiset viikinkiasut, jopa kilvet ovat samanlaiset. Jokaisella keskiaikaisiin kuuluvalla on oma roolinsa ja siihen sopiva puku sekä oma roolinimensä. Jokainen valitsee roolinsa sen mukaan, mikä omimmalta tuntuu. Rikkoselle oli alusta asti melko selvää, että hänen roolinsa on viikinki ja pitkät, vaaleat hiukset omaavalle miehelle rooli istuukin täydellisesti. Viitamäen rooli sen sijaan oli aiemmin johanniittaritari, mutta viikingin rooli alkoi sittemmin kiehtoa.

Suunnitelmia, kampauksia ja kuvauksia

Tuuloksen keskiaikaisten väki vietti suunnittelu- ja kuvausviikonloppua autenttisissa maisemissa Suolijärven rannalla, Alhaisten lomamökkien Villa Annassa, jonka ikkunoista näkyi tarinaankin liittyvä Suolijärvi.

Viikonlopun aikana suunniteltiin kesän tapahtumia ja viikingit harjoittelivat esitystään. Kampaaja Eija Mäkinen laittoi keskiaikaisten hiuksia ajan henkeen sopiviin kampauksiin ja meikkasi viikingeille taistelun tiimellyksessä syntyneitä arpia. Sen jälkeen keskiaikaiset suuntasivat Laurinkalliolle, josta on tehty useita viikinkiretkiin viittaavia löytöjä, eli munaiset viikingit ovat siellä käyneet tehdessään retkiään Hämeeseen.

Laurinkalliolla Rene Du Jardin otti keskiaikaisista valokuvia. Lisäksi Tuulosrievän sponsoroinnin ansioista keskiaikaisilla olisi ollut mahdollisuus myös ravita itsensä ajan hengen mukaan vedellä ja leivällä, mutta muutakin ravintoa taisi olla tarjolla. Toki viikonlopun tarkoituksena oli viettää mukavaa aikaa yhdessä, keskiaikakostyymeissä tietenkin.

Viikonloppuun osallistui suurin osa Tuuloksen keskiaikaisten porukasta, joista osa on muualta kuin Tuuloksesta. Organisoidumpi toiminta alkoi vuonna 2017, kun keskiaikaisia pyydettiin elävöittämään Lammin seurakunnan järjestämää keskiaikamessua.

– Mukana olevien ei tarvitse asua Tuuloksessa. Mukaan pääsemiseksi riittää aito kiinnostus asiaa kohtaan. Toiminta perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Esimerkiksi tapahtumiin mennään elävöittämään sen mukaan, kuka milloinkin pääsee, Kimmo Viitamäki sanoo.

Uusia jäseniä tullut, mutta lisää mahtuu

Keskiaikaisten uusimpia jäseniä ovat hämeenlinnalainen Lotta Sundman ja Pyhtäältä oleva Heidi Weppling. Lotta Sundman tuli mukaan keskiaikaisiin mummonsa, Kimmo Viitamäen vaimon Pirjo Viitamäen alias Maria Aaronintyttären innostamana. Laurinkalliolla Sundmanin asu oli vielä linnanneitomainen, mutta Sundman arveli, että kyllä hänestäkin tulee viikinki. Nimikin keksittiin viikonlopun aikana ja Sundman kastettiin Ylva-Sigrid Harmaaturkiksi.

– Kyllä minusta viikinki tulee. Ompelen itse ja suunnitelma asua varten on jo, Lotta Sundman sanoo.

Myös Heidi Weppling on tuore jäsen. Hän tuli mukaan kumppaninsa Arto Rikkosen myötä, mutta mukaan houkutteleminen ei ollut vaikeaa. Muinaiset ajat ovat aina kiehtoneet. Arto Rikkosella on kaksi tytärtä, joita keskiaikaiset yrittävät saada mukaan harrastukseen.

– Lapset elävöittäisivät vielä valtavasti lisää, Kimmo Viitamäki sanoo.

Monet perheet ovatkin syvällä keskiaikaharrastuksessa ja tapahtumiin osallistutaan koko perheen voimin. Keskiaikaisiin ovat kuitenkin tervetulleita kaikki asiasta aidosti kiinnostuneet.

Melko uutena mukana on myös dominikaanimunkin roolin omaksunut Tuomas Värri, jota Kimmo Viitamäki kertoo vuoden verran houkutelleensa mukaan. Munkin rooli on osuva lisä porukkaan. Uudet jäsenet kastetaan viime vuonna poisnukkuneen jäsenen jäämistöstä saadulla vanhalla mukilla, joka on aina mukana.

– Maunulan Maria kulkee aina mukanamme, keskiaikaiset kertovat.

Vaatetukseen ja muuhun rekvisiittaan saa helposti palamaan rahaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

– Itse olen mukana aika pienellä budjetilla ja silläkin selviää, sanoo Leena Lehtinen, jonka roolina on Laamannin leskirouva.

Leskirouvalla kävi niin, että hän murhasi vahingossa varakkaan miehensä syöttämällä tälle myrkyllisiä sieniä.

Viikinkien sotaretki Hämeeseen

Tuuloslaisten keskiaikaharrastajien viikinkitarina perustuu Sauli Korpimon Helsingin Sanomissa vuonna 2001 julkaistuun fiktiiviseen kirjoitukseen, jonka pohjana olivat filosofian tohtori Erkka Maulan haastattelut ja hänen näytelmänsä Teponlinna. Niissä kerrotaan viikinkien sotaretkestä Hämeeseen.

Teponlinna eli Alvettulan muinaislinna on Hauhon Lautsian kylässä sijaitseva muinaislinna.

Aineistoa aiheesta on kerätty muun muassa kansanperinneblogiin.

Artikkelikuvassa Viikingit Ragnar Rautanyrkki ja Ulf Oksuparta eli Arto Rikkonen ja Kimmo Viitamäki eläytyvät rooleihinsa Suolijärven rannalla. Näissä maisemissa liikutaan myös kertomuksessa, jota viikingit kertovat Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleilla 14.–18.8. Tuuloksesta on tehty useita viikinkiretkiin viittaavia muinaislöytöjä.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteisessä Loma-lehdessä 11.7.2019. Lomalehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski