Kulttuuri Hauho

Kirjasto kannusti syyslomalaisia lähtemään matkalle kirjan siivin

Hauhon kirjasto kannusti lapsia lähtemään lomalle kirjan siivin. Kuva: Jouni Lehtonen

Korona ulkoisti kirjastopalvelut. Hauhon kirjastossa järjestettiin ulkoilmassa lukulomamarkkinat, jotta koululuokat pääsivät hakemaan luettavaa syyslomalle.

Hauhon kirjaston etupihalle on kokoontunut Hauhon Yhtenäiskoulun kolmas luokka opettajansa Kirsi Vuolan kanssa. Telttakatokseen on asetettu kattaus nuorisokirjallisuutta ja kirjastovirkailija Pirkko Nurminen häärii esittelemässä oppilaille esillepanoa. Avukseen hän on saanut kaksi nuorta, jotka suorittavat työelämään tutustumisjaksoaan kirjastossa. Tettiläiset tarjoilevat markkinavieraille mehua, kahvia ja keksejä.

Tuleva syysloma innoittaa valitsemaan tavallista tuhdimmin luettavaa.

– Sadepäivinä on mukava lukea kirjaa, toteaa eräs oppilas ennakoiden tulevaa keliä perheen asuntovaunulla toteutettavalla syyslomamatkalla.

Kuva: Jouni Lehtonen

Pirkko Nurminen (vas.) kannusti Kirsi Vuolan oppilaita lukemaan lomallaan. Hauhon kirjasto järjesti ulkoilmakirjaston, jotta koululuokat pääsivät käymään kirjastossa koronarajoituksista huolimatta.

Kolmannen luokan oppilaat Vilja, Miisa, Lotta ja Alexandra ovat jo käyneet ulkokirjaston kirjavalikoiman läpi. Lotta kaivaa repustaan näytille lainattua lomalukemista, kummitustarinoita ja seikkailuja kuten Tapani Baggen Aavehevosen arvoitus. Lukemattomista kirjoista huolimatta tyttöjä tuleva syysloma arveluttaa, koulussa voisi sittenkin olla kivempaa.

– Koulussa oppii enemmän ja on enemmän tekemistäkin kuin kotona, Alexandra tuumaa.

– Ja koulussa näkee parhaita kavereita, muut hihkaisevat.

Kuva: Jouni Lehtonen

Vilja, Miisa, Lotta ja Alexandra arvelevat, että koulussa olisi kivempaa kuin syyslomalla. Lomatylsistymistä vastaan kamppaillaan seikkailukirjoja lukemalla.

Rasmukselle, Akselille ja Urholle kirjastokäynti on ihan perusjuttua. Koulusta käydään kirjastossa luokan kanssa vähintään kerran kuukaudessa, ja pojat käyvä omaehtoisesti useamminkin, Urho miltei päivittäin. Tällä kertaa ulkoistetusta kirjastosta mukaan tarttui lukuvinkkinä uusia poikien seikkailutarinoita. Lomatunnelmat jo kutkuttelevat mielessä, vaikka koulussakin viihdytään.

– Koulu on siitä kivaa, että näkee kavereita, he selostavat.

Kuva: Jouni Lehtonen

Rasmukselle, Akselille ja Urholle kirjastokäynti oli perusjuttu, paikka on tuttu niin koulun kautta kuin muutenkin käytettynä.

Minerva, Aura ja Karoliina löysivät tarjolle laitetuista kirjoista mieleistään luettavaa. Lukemista tarvitaan, sillä heillä on tähtäimessä lukudiplomin suorittaminen. Jo aiemminkin on koulusta sellainen saatu, ruusun kera.

Lukudiplomin voi suorittaa lukemalla ennalta määriteltyjä kirjoja ja tekemällä jokaisesta luetusta kirjasta tehtäviä, jotka opettajaa hyväksyy. Diplomin arvo riippuu luettujen kirjojen määrästä. Alakoulun lukudiplomissa neljällä lukuvuoden aikana luetulla kirjalla saavuttaa safiiridiplomin, kahdeksalla rubiinidiplomin ja niin edelleen. Yläkoululaisille on oma diplomiohjelmansa.

Kuva: Jouni Lehtonen

Minerva, Aura ja Karoliina tähtäävät lukudiplomin saamiseen. Jo aiemmin on koulusta yksi sellainen saatu, ruusun kera, tytöt kehuvat.

Syyskuun lopussa Hämeenlinnan kirjastoissa päätettiin lopettaa ryhmävierailut toistaiseksi koronan leviämisen estämiseksi. Kirjastot eivät pysty takaamaan kahden metrin turvavälejä tai huolehtimaan siitä, että esimerkiksi koululaisten ryhmät eivät ole kosketuksissa muihin asiakkaisiin. Sen vuoksi kirjastoista on peruttu kaikki satutunnit ja koululuokkien käynnit.

Lukunälän ruokkimiseksi Hauhon kirjastossa tartuttiin Yhtenäiskoululta tulleeseen ideaan järjestää koululaisryhmille popup-tyyppinen ulkokirjasto. Syyslomaa edeltävällä viikolla kirjastolla vierailikin alakoululaisia Hauhon Yhtenäiskoululta hakemassa lomalukemista. Tarkoituksena on kannustaa oppilaita lukukokemusten pariin lomallaan.

Lukulomamarkkinat liittyi kirja-alan valtakunnalliseen Lukuloma-kampanjaan. Kampanjan avulla perheitä kannustetaan viettämään koulujen syyslomalla lukulomaa lukemalla yhdessä. Erityisesti korona-aikana lomamatkalle on turvallisinta lähteä kirjan siivin.

Lopuksi Pirkko Nurminen muistuttaa oppilaille, että vaikkei kirjastoon tällä hetkellä koululuokkia ja ryhmiä sallitakaan, ovat ovet avoinna normaalisti yksittäisille kävijöille.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat