Kulttuuri Hauho Lammi Tuulos

Kirjo-ryhmän juhlanäyttelyssä kauneus ei ole kirosana

Pirjo Heino ja Katri Aintila Irja Rantalan merenpohjaa kuvaavien teosten edessä. Kolmikon 25-vuotisjuhlanäyttelyssä. Kuva: Maria Ilonen

Useita yhteisnäyttelyitä pitänyttä taiteilijakolmikkoa yhdistää samanlainen taidekäsitys

Taiteilijakolmikko Pirjo Heino, Irja Rantala ja Katri Aintila ovat järjestäneet vuosien varrella useita yhteisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kolmikko on tutustunut toisiinsa Hämeenlinnan Taiteilijaseurassa, jonka jäseniä he kaikki ovat.  Vuonna 1996 he perustivat Kirjo-ryhmän. Tänä vuonna vietetään siis Kirjo-ryhmän 25-vuotisjuhlavuotta, mutta korona on sulkenut useimmat galleriat. Tilaisuus näyttelyn järjestämiseen tarjoutui kuitenkin yllättävältä taholta. Näyttely avattiin Hämeenlinnan kantakaupungissa Turuntiellä tyhjillään olevassa liikehuoneistossa, jossa se on avoinna 26. maaliskuuta saakka.

– Tilan omistaja otti yhteyttä ja kysyi, haluaisimmeko pitää täällä vaikka näyttelyn. Tässä tilanteessahan taiteilija tarttuu jokaiseen tilaisuuteen, Pirjo Heino kertoo tyytyväisenä.

Vaikka tila ei ole galleriaksi suunniteltu, se toimii näyttelynpitopaikkana hyvin.

Hauholainen Pirjo Heino, nykyään Tuuloksessa asuva Irja Rantala ja Hauholla syntynyt, nykyään Helsingissä asuva Katri Aintila käyttävät erilaisia tekniikoita ja heidän käsialansa poikkeavat toisistaan. Tästä huolimatta ne ovat aina tuntuneet sopivan yhteen.

– Mitä tahansa olemme vuosien varrella tehneet, olemme huomanneet, että ne sopivat yhteen. Jaamme yhteisen estetiikkaan perustuvan kauneuskäsityksen. Kauneus ei siis ole kirosana. Emme halua shokeerata, emmekä oksentaa kenenkään päälle, mutta emme tehdä myöskään kiiltokuvaa, Pirjo Heino kuvailee.

Heinon teokset ovat abstrakteja sommitelmia, joissa hän on käyttänyt omia, kertaalleen hylkäämiään grafiikan koevedoksia. Ne hän on repinyt ja sommitellut uudelleen. Viime aikoina Heino on tehnyt paljon vanhaa kierrättämällä.

– En oikeastaan tiedä, mistä se idea tuli, mutta se on ollut hauskaa sommitella vanhaa uudelleen, miettien tilan hahmottamista ja sopivaa jännittämistä. Samaa olen nyt tehnyt myös pienessä koossa, hän sanoo.

Irja Rantalan teos Lapualaismorsian. Kuva: Maria Ilonen

Irja Rantala käyttää kollaaseissaan muun muassa vanhoja valokuvia. Lapualaismorsian-työssä on mukana valokuva omasta suvusta.

Irja Rantalan työt ovat sommitelmia muun muassa erilaisista esineistä tai vanhoista valokuvista.

– Irja sanoo tekevänsä vuosirenkaita. Hän muistelee ja käy läpi asioita. Hänen käyttämänsä valokuvat ovat hänen omasta suvustaan. Maalauksensa hän tekee Albersin värioppien mukaan ja värimaailma on nähtävissä myös näissä kollaaseissa, kertoo Pirjo Heino Irja Rantalan monikerroksisista töistä.

Katri Aintila työstää palettiveitsellä kankaalle viitteellisiä maisemia.

– Työt ovat oikeastaan huomioita siitä, mitä näkee tai aistii maisemassa. Nämä työt ovat esimerkiksi syntyneet lumettomasta talvesta, Katri Aintila sanoo No Snow in November -maalauksistaan.

Kolmen taiteilijan omien töiden lisäksi näyttelyssä on esillä Aintilan ja Pirjo Heinon yhteinen 50:n kuvan valokuvakollaasi. Pohjoista valoa esittelevä teos on ollut mukana Hi Light! -näyttelyssä Jerusalemissa vuonna 2019.

Näyttelyssä olevat työt ovat kaikilta kolmelta kohtalaisen uusia, muutaman viime vuoden aikana tehtyjä. Kolmikko koostuu eri-ikäisistä taiteilijoista, jotka ovat ystäviä ja paljon tekemisissä keskenään. Ideoita ja vaikutteita syntyy puolin ja toisin. Keskusteluja käydään yleensä taiteeseen liittyen.

– Mitään myyntinäyttelyä emme tästä ole ajatelleet, se on vain plussaa, jos joku haluaa ostaa jotakin. Olemme tyytyväisiä, että saimme näyttelyn järjestettyä ja toivottavasti ihmiset sen löytäisivät. Uskoisimme, että nyt ihmisillä alkaa jo olla kulttuurinnälkää, Pirjo Heino summaa.

Pirjo Heinon grafiikkaa. Kuva: Maria IIonen

Pirjo Heino on sommitellut vanhasta uutta kierrättämällä jo kertaalleen hylkäämiään grafiikan vedoksia.

 

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat