VPK banneri
Kulttuuri Hauho

Maalaaminen apuna surutyössä: Kukka- ja luontomaalaukset kertovat tarinoita

Sirkka Tuominen piirsi piirroksensa tytön silmät kiinni, kun sai aiemmin avoinna olleista silmistä palautetta. Kuva: Maria Ilonen

Hauholaisen Sirkka Tuomisen näyttely Kesän kukat ja luonto on avoinna Athos-säätiön luostarikeskus Panagiassa syyskuun puoleenväliin asti. Tauluissa on kuvattuna sinivuokkoja, maitohorsma, tulppaaneja, kieloja. Kukkien maailma viehättää Tuomista, ja jokaisella maalatulla kukalla on oma tarinansa. Sirkka Tuominen on piirtänyt koko ikänsä, jo lapsena hän muistaa piirrelleensä lyijykynällä sanomalehden kulmiin. Sen jälkeen kuvataide on kulkenut elämässä mukana harrastuksena ja terapiana.

Suuri apu maalaamisesta on ollut surutyössä, kun Sirkka Tuominen on käsitellyt ainoan poikansa kuolemaa. Metsäpolku-niminen teos on maalattu kaksi kertaa ja maisemassa näkyy surun vaikutus. Ensimmäisessä versiossa 1990-luvulta värit ovat kirkkaat ja polku kuljettaa ihanaan tuntemattomaan, toisessa Metsäpolku surun jälkeen -taulussa samaa maisemaa peittää ikään kuin harso.

– Suru ei lähde pois, mutta maalaamalla saan hetkeksi ajatukset muualle, Tuominen sanoo.
Sinivuokko-taulut Sirkka Tuominen maalasi niin miehensä tädille kuin omalle tädilleenkin. Molemmat menehtyivät samana vuonna, ja taulut päätyivät takaisin maalaajansa luo. Metsä ja sen kukat kiehtovat Tuomista, metsässä sielu lepää.
Sirkka Tuominen kuuluu Hämeen taideartteliin, jonka yhteisnäyttelyssä hän on ollut mukana, lisäksi hänen posliininmaalaus- ja käsitöitään oli mukana Hauhotalon käsityö- ja harrastajanäyttelyssä heinäkuussa. Luostarikeskus Panagiaan hänen työnsä päätyivät toisen taiteilijan peruutuksen kautta. Sirkka Tuominen on järjestänyt taulunsa Eteläisissä sijaitsevan kotitalon pihassa sijaitsevaan aittaan taidenäyttelyksi ja sieltä ne oli helppo kerätä näyttelyyn. Luostarikeskus ei ollut Tuomiselle aiemmin tuttu.
– Nyt kun olen täällä, tuntuu, että olen tullut ihan oikeaan paikkaan, hän sanoo ja kiittää toiminnanjohtaja Hannu Pöyhöstä, joka asetteli taulut näyttelyksi.

Kasvot kiehtovat

Hauhontaustan kylässä syntynyt, sittemmin kirkonkylän kautta Eteläisiin muuttanut Sirkka Tuominen on tehnyt elämäntyönsä yrittäjänä miehensä Onni Tuomisen kanssa: kauppiaana ja liikennöitsijänä. Ajaessaan taksia Hauholla hän piirsi väliajoilla lyijykynällä. Niin syntyi myös näyttelyssä oleva lyijykynäpiirros Sulotuoksu. Piirroksessa olevan tytön silmät olivat ensin auki, kunnes Sirkka Tuominen sai palautetta, ettei noilla silmillä mitään näe.

– Niinpä pyyhin ja laitoin silmät kiinni, nyt tyttö on haltoissaan ruususta, Tuominen sanoo.
Tässä teoksessa on kuvattuna ihmisen kasvot, joka onkin aihe, jonka Sirkka Tuominen haluaisi oppia tekemään paremmin.

Kokeilunhalua eri tekniikoihin

Näyttelyssä mukana olevat työt ovat öljyväritöitä, akvarelleja, lyijykynäpiirroksia ja pari posliinityötä. Sirkka Tuominen kokeilee mielellään erilaisia tekniikoita.

– Kun näen jotain, ajattelen, että osaisinkohan tehdä tuon ja haluan kokeilla.
Posliininmaalauksesta hän innostui aikanaan niin, että suunnitteli oman pienen polttouunin hankkimista kotiin. Uunit osoittautuivat kuitenkin sen verran arvokkaiksi, että sen hankkiminen jäi. Maalaamassa Sirkka Tuominen on käynyt Vanajaveden opiston kursseilla sekä Taidearttelin viikoittain kokoontuvissa taideryhmissä. Niissä Tuomiselle tärkeää on yhteisöllisyys ja se, että siellä opastetaan ja neuvotaan toinen toistaan. Maalaaminen onnistuu tosin kotioloissakin.
Työssään Sirkka Tuominen on järjestänyt bussimatkoja, niin ruskaretkiä Lappiin kuin ostosmatkoja Venäjälle. Venäjän matkoilta hän kertoo itsekin ostaneensa edullisesti taidokkaita maalauksia.

Sirkka Tuomisen näyttely Kesän kukat ja luonto Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagiassa 15.9. asti.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski