Kulttuuri Lammi

Kuvataidekoulu: mandaloista lohikäärmeisiin ja lumiveistoksiin

Ystävänpäivää edeltävällä viikolla kuvataidekoulussa tehtiin sydämiä Mommilantielle. Kuva: Maria Ilonen

Kuvataidekoulussa ollaan matkalla maailman ympäri ja opiskellaan ja kokeillaan sen puitteissa uusia tekniikoita.

Turvantalon pihalla on saatu ihastella erilaisia lumiveistoksia. Ne ovat Vanajaveden opiston kuvataidekoululaisten teoksia. Lumiveistoksia tehtiin, kun korona -rajoitukset estivät harrastustoiminnan sisätiloissa, mutta ulkona saatiin kokoontua. Etänäkin Teams-sovelluksen välityksellä kuvataidekoulua on pidetty.

Helmikuun toisella viikolla saatiin taas kokoontua Turvantalon kuvisluokkaan, missä syntyi sydämiä ystävänpäivän hengessä. Kuvataidekoulu on tavoitteellista ja tasolta tasolle etenevää opetusta. Viisi vuotta perusopetusta, jonka jälkeen on mahdollista vielä opiskella kaksi vuotta teemaopintoja. Lammilla toimii tällä hetkellä kaksi ryhmää, 7–8-vuotiaiden ryhmä P1 sekä 10–12-vuotiaiden perusopetusryhmä P5. Pienempien ryhmässä sydämiä tehtiin pahvista ja langasta, isompien sydämet syntyivät jääpaloista ja silkkipaperista. Jääsydänten tekeminen imaisi P5-ryhmäläiset mukaansa ja jotkut tekivät sydämiä jopa kolme. Jää oli materiaalina uusi. Sydämet käytiin ripustamassa puihin Lammin ystävänpäivän hengessä.

– Lammilla toteutuvat ryhmät ovat vähän vaihdelleet vuosien mukaan ja ryhmiä on myös yhdistelty, jos johonkin ei ole ollut riittävästi osallistujia. Pienempien ryhmässä meillä on kuusi osallistujaa ja sinne mahtuisi hyvin lisääkin, tässä isompien ryhmässä 11, joista moni on nyt mukana jo neljättä tai viidettä vuotta, kertoo opettaja Tarja Rantanen.

Rantanen on ohjannut Lammilla kuvataidekoulua jo useita vuosia. Hauholla hänellä on meneillään tänä vuonna yksi ryhmä.

Hilla Lehtiniemi ja Heta Rantanen. Kuva: Maria Ilonen

Hilla Lehtiniemi ja Heta Rantanen ovat molemmat olleet kuvataidekoulussa jo viisi vuotta. Molempien lempiaine on myös koulussa kuvaamataito.

Viidettä vuotta mukana ovat 12 -vuotiaat ovat 12-vuotiaat Hilla Lehtiniemi ja Heta Rantanen. Molempien lempiaine koulussa on kuvaamataito. Hilla Lehtiniemi kertoo äitinsä huomanneen ilmoituksen kuvataidekoulusta ja ilmoittaneen hänet mukaan. Heta Rantanen taas tuli mukaan Hillan houkuttelemana. Erityisesti maalaaminen on molempien mieleen.

– Myös hieman erikoisempien töiden tekeminen on kivaa, Heta Rantanen viittaa seinällä esillä oleviin raapetekniikalla toteutettuihin mandaloihin.

Mieleen muistuvat myös toissa vuonna pahvilaatikoista tehdyt huoneiden pienoismallit. Hän pitää siitä, että kuvataidekoulussa pääsee kokeilemaan erilaisia asioita, kuin koulun kuvaamataidon tunneilla.

Intialaiset mandalat liittyvät tälle vuodelle valittuun matkalla maailman ympäri -teemaan, kuten myös etänä toteutetut lohikäärmetyöt. Lammin, Hauhon, Hattulan, Turengin, Tervakosken ja Iittalan kuvataidekoulujen opettajat tekevät yhteistyötä ja tapaavat säännöllisesti sekä valitsevat muun muassa jokaiselle vuodelle oman teeman. Myös yhteisnäyttelyitä järjestetään. Viimeksi kuvataidekoululaisten töitä on ollut esillä Hämeenlinnan kaupunginkirjaston pääkirjastossa.

Kuvataidekoulun etätöitä. Kuva: Maria Ilonen

Etäkokoontumisessa valmistui lohikäärmeitä. Etäopetus sujuu varsinkin isompien kuvataidekoululaisten kanssa.

Kuvataidekoulussa käydään läpi useita erilaisia tekniikoita ja kokeillaan niiden käyttämistä.

– Riippuu hieman aiheesta, miten paljon ohjaan. Tekniikan käytössä ohjaan niin, että eri tekniikoita ja välineitä opitaan käyttämään. Muuten saa aika vapaasti tehdä oman inspiraation mukaan, kertoo Tarja Rantanen.

Rantanen sanoo, että kuvataidekoulun pitäminen etänä onnistuu varsinkin P5 -ryhmäläisten kanssa, sillä he ovat jo koulun puolesta tottuneita Teams-sovelluksen käyttäjiä.

– Työskentelyprosessia siinä ei tietysti pääse samalla tavalla seuraamaan, kuin täällä paikan päällä.

Isommilla kuvataidekoululaisilla yhteen työhön saatetaan käyttää useampikin kokoontumiskerta, pienemmillä taas samalla kertaa voidaan tehdä useampaakin eri työtä, sillä he eivät vielä jaksa keskittyä yhtä pitkään samaan työhön. Kokoontumisiin sisältyy aina myös evästauko.

 

Kuvataidekoululaisen lumiveistos. Kuva: Tarja Rantanen

Lumiveistosten tekeminen oli kuvataidekoululaisille mieluisaa. Veistoksia tehtiin, kun sisätiloissa kokoontuminen oli kiellettyä koronarajoitusten vuoksi. 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat