Kulttuuri Hämeenkoski Lammi

Kuvataiteilija Aleksi Joensuun 30 teosta tuhoutui Kukkatalon tulipalossa

Aleksi Joensuu. Kuva: Alex Grafix

Hämeenkoskelainen kuvataiteilija Aleksi Joensuu menetti Lammin Kukkatalon tulipalossa tuhoutuneessa rakennuksessa näytteillä olleet 30 teosta.

Suurin osa taideteoksista oli yksilöllisiä grafiikan vedoksia, suuritöisiä, ainutlaatuisia mezzotintoja ja puupiirroksia. Palossa tuhoutui myös akvarelleja, joista isoin menetys on Satulinna vuodelta 2006. Sitä ei ole annettu myytäväksi aikaisemmin.

– Tuntuu todella pahalta menettää itselle läheisiä teoksia. Ainutlaatuisia ei mikään korvaa, enkä voi ajatella, että yrittäisin tehdä samat uudestaan. Harmittaa, kun iso työmäärä on mennyt hukkaan. Eikä kukaan voi enää näistä teoksista nauttia, sanoo Aleksi Joensuu.

– Onneksi onnettomuudessa kukaan ihminen ei loukkaantunut tai kuollut. Minun onnekseni olen 25 vuoden aikana tehnyt paljon kuvateoksia, ja tässä haverissa eivät ainokaiset tuhoutuneet, taiteilija toteaa ja sanoo nyt katsovansa eteenpäin.

– Tulipalossa menetetyistä teoksista on kuvadokumentit olemassa. Niistä teemme printtejä, jotka asetamme näytteille ensi kesänä Alex Grafix Galleriassa Hämeenkoskella. Vaarini sanoi, että ei saa jäädä tuleen makaamaan. Minä sanon, että ei kuvateoksia tuhkasta pelasteta.

Syksyllä 2019 käynnistyi yhteistyö Alex Grafix Gallerian ja Kukkatalon kesken. Kuvataitelija Aleksi Joensuu antoi Kukkatalolle teoksiaan vaihtuvaksi suunniteltuun näyttelyyn. Sopimukseen kuului erikoislääkäri Jyrki Joensuun yleisötilaisuuksien sarja Kukkatalossa. Maksuttomien luentojen aiheet saatiin lammilaisten toivomuksista. Ensimmäisen luennon aiheena oli Onni, josta psykiatri Joensuu luennoi 8.3. naistenpäivänä.

– Sitä seurasi epäonni koronaepidemian muodossa, ja loput tilaisuudet jouduttiin perumaan, Jyrki Joensuu kertoo.

Stressinhallinnasta suunnitellusta luennosta tehtiin huhtikuun lopussa artikkeli Keski-Hämeeseen, ja lopuista luennoista Jyrki Joensuu kirjoittaa vielä  juttusarjan, joka julkaistaan kesän aikana Keski-Hämeessä.

Aleksi Joensuun taidegrafiikkaa. Kuva: Jyrki Joensuu

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat