Kulttuuri Lammi

Laaja ikoninäyttely Athos-Säätiön Panagiassa

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagiassa, Hämeenlinnan Lammilla, on vastikään auennut laaja ikoninäyttely. Näytteilleasettajana on Turussa asuva ikonimaalari Margit Paju, jonka töitä näyttelyssä on kaikkiaan 51. Työt ovat myös myytävinä.

Margit Paju on harrastanut ikonimaalausta lähes 20 vuoden ajan. Valtaosa ikoneista on 2010-luvun tuotantoa, mutta taiteilija on halunnut sisällyttää näyttelyynsä myös pari ensiksi maalaamaansa ikonia rohkaisuksi aloitteleville ikonimaalareille siitä, että sitkeällä harjoittelulla on mahdollisuus edistyä.

Ikonit on sijoitettu teemoittain Athos-Säätiön päärakennuksen näyttelytilan kolmeen huoneeseen, niin että ensimmäisessä on yksittäisistä henkilöhahmoista koottuja ikoneita, toisessa lähes yksinomaan Kristuksen ja Neitsyt Marian, Jumalanäidin, ikoneita ja kolmannessa Kristuksen suurten juhlien ikoneita.

– Ikonien kauniit värit ja harmoninen sommitelma kiinnittävät heti huomiota, samoin monien lähes mestarillinen kokonaisuus, kertoo Athos-Säätiön toiminnajohtaja Hannu Pöyhönen.

– Kun ikonit ovat ortodoksisessa kirkossa rukouksen välineitä, Margit Pajun ikoneista voi sanoa, että tunnelma niiden edessä on harmoninen ja hiljentymistä tukeva.

Näyttelyesitteessä Margit Paju kertoo suhteestaan ikonimaalaukseen:

– Ikonimaalauksessa kaikki työvaiheet ovat mielenkiintoisia ja innostavia. Aiheen valinta, mallien etsiminen, lukeminen, piirtäminen, piirrosten siirtäminen laudalle. Mieluisinta ja haasteellisinta on toki maalaaminen. Joskus se on hankalaa ja tuntuu, ettei mikään onnistu. Palkitsevaa on löytää sopivat värit työhön, onnistunut siveltimenveto ja joskus jopa onnistunut kokonaisuus. Ikonimaalaus vie mukanaan. Siihen uppoutuu toisinaan samalla tavalla kuin hyvän kirjan lukemiseen. Joskus tuntuu jopa samanlaista kaikeutta ikonin valmistuessa kuin hyvän kirjan loppuessa!

Margit Pajun ikoninäyttely on esillä Athos-Säätiön tiloissa kesäkuun loppuun asti. Näyttely on maksullinen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski