Kulttuuri Lammi

Lammin lukion musikaalissa selvitetään katoamistapausta

Seitsemäntoista lukiolaista on ollut mukana työstämässä Lammin lukion 33:nnetta musikaalia nimeltään Iiris – silmästä silmään. Kuva: Maria Ilonen

Hakkala-hallissa on eletty työntäyteisiä iltoja, kun Lammin lukion musikaalia on hiottu esityskuntoon. Järjestyksessään jo kolmaskymmeneskolmas lukion musikaali, Iiris – Silmästä silmään, nähdään lavalla tällä viikolla neljänä iltana.

Tarinassa 17-vuotias Iiris Suo on kadonnut ja ystävät yrittävät selvittää mitä hänelle on tapahtunut ja onko hän elossa. Kuuselan kylässä jokaisella on oma käsityksensä siitä, mitä on tapahtunut. Juonen käänteitä mutkistavat yksityisetsivä, yllättävä poikaystävä ja kertomatta jäänyt salaisuus. Musikaalissa liikutaan niin tässä hetkessä, kuin tulevaisuudessa vuonna 2080, jolloin Iiriksen ystävät muistelevat vanhoina katoamista.

Paljon työtä, mutta hyvä tulee

Jere Salojoki toimii musikaalissa sihteerinä ja näyttelee pääroolissa nuorta Jonttua, kadonneen Iiriksen poikaystävää, sekä on mukana käsikirjoitusryhmässä. Sihteerinä Salojoki vastaa asioiden tiedottamisesta muulle porukalle. Salojoki kertoo, että tarinan idea lähti liikkeelle jo vuosi sitten, syksyllä alettiin miettiä useaa erilaista tarinaa. Musikaalia on työstetty viime syksystä asti

– Jännittää ihan sikana. Loppuviikko on ollut raskas, eikä paljon vapaa-aikaa ole jäänyt. Tällä viikolla on joka päivä koulun jälkeen jääty harjoittelemaan, Jere Salojoki sanoo ensi-iltaa edeltävällä viikolla.

Harjoituksia musikaaliväellä on joulun jälkeen ollut joka sunnuntai. Mukana musikaalissa on seitsemäntoista henkilöä, joista jokainen on ainakin pienessä roolissa. Erikseen eri osa-alueista ovat vastanneet käsikirjoitus-, koreografia- ja lavastus- sekä bändivastaavat. Vaikka työtä musikaalin eteen saa tehdä, siihen osallistuminen on monelle ollut itsestään selvää jo lukion alusta asti.

– Stressiä on tosi paljon ja tässä on hirveä homma, mutta uskon, että tästä tulee tosi hyvä, sanoo musikaalin puheenjohtaja Senni Ruohio.

– Mutta musikaaliin oli päästävä.

Nykyajassa ja tulevaisuudessa

Musikaalin alussa ollaan vuodessa 2080, jolloin Iiriksen ystävät muistelevat vuotta 2019 ja Iiriksen katoamista. Jere Salojoki ja Senni Ruohio sanovat, että tämän vuoden musikaali on mukaansatempaava tarina, jossa on hyvät biisit. Mukaan valittu musiikki on pääosin pop-tyyppistä musiikkia ja mukana on myös Hollywood-meininkiä.

Vuodesta 1986 musikaalia vetänyt musiikinopettaja Teppo Koskinen on jo niin tottunut musikaalin määrittämään vuosirytmiin, että muistelee, kuinka ollessaan vuosina 2008 ja 2009 virkavapaalla muissa tehtävissä, oli sunnuntaisin hämmentynyt, etteikö muka sunnuntaisin pidä lähteä harjoituksiin.

– Vuosi vuodelta olen yhä omatoimisemmin antanut nuorten tehdä, Koskinen sanoo.

Valmistuu viime metreillä

Koskinen sanoo, että reilua viikkoa ennen esitys ei ole vielä kasassa, mutta luottaa, että lopputulos on jälleen kerran hyvä. Esimerkiksi saliin päästiin harjoittelemaan vasta paria viikkoa ennen ensi-iltaa ja tekniikka saatiin paikalle vasta viime tipassa ja tällaiset asiat väkisinkin lykkäävät valmistumista.

Tänä vuonna on toista vuotta mukana myös erillinen henkilöohjaaja Arttu Malin, joka kertoo, että päivät ovat olleet hyvin erilaisia ja vaihtelevia. Teppo Koskinen pyysi Malinia ensin koeyleisöön ja sitä myöten ohjaajaksi.

– Arttu tietää hyvin, millaisia asioita allekirjoitan, Koskinen tuumii yhteistyön sujuvuudesta.

Koskinen itse vastaa musiikinopettajana musiikkipuolesta sovituksineen ja sävellyksineen.

Arttu Malin kertoo aloittaneensa harrastajateatterissa vuonna 1999 ja sen jälkeen siirtyneenä sillä saralla korkeatasoisempaan harrastajamusiikkiteatteriin, jossa on ollut mukana neljätoista vuotta. Tällä hetkellä hän työskentelee Lahden kaupunginteatterissa näyttämömiehenä.

– Jokainen ryhmä on erilainen ja siinä on erilaiset vahvuudet, Malin sanoo.

Erityiskiitosta Malinilta saa koreografiaryhmä, johon kuuluvat Linda Eerola, Leea Tuomisaari ja Jessica Rekola. Malin sanoo tanssiosuuksien olleen hyvin valmiita. Koreografiaryhmäläiset kertovat ideoiden tulleen omasta päästä sekä videoita katsomalla. Musikaalin nimikkotanssissa ovat mukana kaikki ja se esitetään näytöksen alussa ja lopussa.

Lammin lukion musikaali Hakkala-hallissa keskiviikkona 24.4., torstaina 25.4., perjantaina 26.4. ja lauantaina 27.4. kello 19. Lippuja voi ostaa etukäteen myös Keski-Hämeen toimistolta.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski