Kulttuuri Hauho

Lasten perinnepäivän ajatuksena on siirtää perinnetietoutta jälkipolville

Lasten perinnepäivää vietettiin jälleen aurinkoisena kesäpäivänä 26.6. Kotkon museoalueella. Suosittu perinnepäivä on osa Niskavuoriviikon tapahtumia, ja päivän ajatuksena on välittää nuoremmille sukupolville entisajan tapoja ja perinteitä. Tänä vuonna tapahtuma keräsi jopa 250 kävijää.

Kulttuuri

– Perinnepäivää on vietetty jo kymmenisen vuotta, ja joka vuonna on ollut eri teema hieman eri sisällöllä. Tapahtuman järjestämispaikka kiertää vuosittain eri puolilla Hauhoa, ja sitä on Kotkon museoalueen lisäksi pidetty aiemmin sekä Vihavuodessa, että Vuolijoella, kertoo Linnaseudun Ajan patina- hankkeesta mukana ollut Johanna Henttinen.
Päivää Kotkon museoalueella olivat järjestämässä Linnaseudun Ajan patina- hanke, Keskiaikamarkkinoille- hanke, Maa- ja kotitalousnaisten Ruokahukka ruotuun- hanke, Ry Sarastus IIII ja Hauho-Seura ry. Näiden kolmen päätahot lisäksi mukana järjestelyissä oli paikallisia hauholaisia vapaaehtoisestoiminnalla mukana. Kotkon museoalueelle oli yhteensä pystytetty kymmenisen erilaista puuhapistettä, joissa lapset pääsivät esimerkiksi tutustumaan keskiajan ruokiin, pesemään pyykkiä pyykkilaudalla, osallistumaan köydenvetoon ampumaan jousipyssyllä, jauhamaan kahvia, leikkimään keskiajan piirileikkejä ja kokeilemaan sormivirkkuuta.

Entisajan leikit vaativat paljon mielikuvitusta

Hauholainen 4-vuotias Joel Verho oli saapunut paikalle ensimmäisenä mummunsa Anja Laineen kanssa. Joel on aiemminkin käynyt lasten perinnepäivässä, tosin aiemmin Syrjäsen tilalla, Vuolijoella.

– Parasta tänään oli jousiammunta, kertoo Joel.
Joel pääsi myös Suvi Pesosen vetämällä keskiaikaisen kylän rakennuspisteellä rakentamaan kylään taloa oljista liimaamalla. Keskiaikaisen kylän rakennus olikin yksi suosituimmista pisteistä, ja kylä alkoi jo heti yhdeltätoista täyttyä huimaa vauhtia käpylehmistä, kyläläisistä ja teistä ja vesistöistä. Yksi perinnepäivän tavoitteista olikin opettaa leikin kautta mielikuvitusta jälkipolville.
– Muistan kun minun lapsuudessani ei ollut leluja, niin oli pakko olla sitä mielikuvitusta leikkejä ja leluja keksiessä, kertoo Joelin mummu Anja Laine.
Laineelle perinnepäivässä olikin paljon tuttuja juttuja, ja Laine muistelee että liimankin sijasta aikoinaan käytettiin kypsää perunaa, joka oli kuin liisteriä. Hauholainen Laine on tyytyväinen, että perinnepäivää järjestetään, jotta lasten mielikuvitus säilyy ja kehittyy.
– Minun lapsuudessani tavaraa ei ollut paljoa, mutta mielikuvitusta sitäkin enemmän. Teimme itse kaikenlaisia leluja millä leikimme, Laine kertoo.

Nokkosjuoma oli maukasta

Jaana Leherbäckin ruokapaja pisteellä päästiin tutustumaan entisajan ruokiin. Tarjolla oli mustikkaa, ohraleipää, ruisleipää, hapankaalia, lanttua, sekä piparia, jota oli myös jo keskiajalla olemassa, tosin sillon nimellä mesileipä tai hunajakakku. Espoolaiselta Turo Vuoriselta sujui myös mallikkaasti nokkosjuoman valmistus, jota reipas perinnepäiväläinen uskaltautui myös maistamaan.

– Maukasta! Turo totesi itse valmistamastaan nokkosjuomastaan.
Vaikka nokkosjuoman ulkonäkö ei ollutkaan houkuttelevimmasta päästä, lähes kaikki lapset uskaltautuivat sitäkin ennakkoluulottomasti maistamaan.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski