Pitäjät Kulttuuri Lammi

Lucia-kulkue valaisi Lamminraittia

Hakkalan koulun Lucia-kulkue 2019. Kuva: Maria Ilonen

13. joulukuuta vietetään Lucian päivää Pyhän Lucian muistoksi. Lucian päivän vietto kuuluu erityisesti ruotsinkielisiin perinteisiin, vaikka se alun perin onkin peräisin katolisesta pyhimyskalenterista. Lammin Hakkalan koulun Lucian päivän vieton perinteet ulottuvat jo useiden vuosikymmenten taakse.

– Vanhoista monisteista löytyy tietoa, että aikoinaan Lucian päivää on vietetty vielä isommin ja koululla on jopa leivottu lussekatter- pullia, kertoo Hakkalan koulun ja Lammin lukion kielten opettaja Saana Humalamäki.

Lussenkatter-pullat ovat perinteisiä, Lucian päiväksi leivottuja, sahramintuoksuisia pullia. Pullia ei koululla enää leivota, mutta Lucia-neidot ovat esiintyneet koululla ja kirkossa järjestetyssä yläkoululaisten jouluhartaustilaisuudessa vuorovuosin. Lucia-perinteen mukaan Lucia-neito on pukeutunut kynttiläseppeleeseen, valkoiseen pukuun ja punaiseen vyöhön. Punaisin vöin varustettuihin valkoisiin asuihin pukeutuvat myös muut kulkueen neidot pitäen kädessään kynttilää.

Kulkue koottu yhdeksäsluokkalaisten valontuojista

Tänä vuonna Lucia-kulkue valaisi myös Lamminraittia perjantaiaamupäivänä, kun Lucia-neito seurueineen kulki laulaen Kukkakulmaan, jossa neidot lausuivat runon. Lucia-neidot kutsuivat kylälle Lykky ry sekä Kukkakulma, jonne olikin saapunut ihmisiä katsomaan valontuojia. Lucia-kulkueen ohittaessa Peltolehdon talon sen ikkunaan syttyivät jouluvalot, jotka palavat tästä lähtien ikkunoissa joka ilta muutaman tunnin ajan.

Lucia-neitojen ryhmä oli koottu yhdeksännen luokan oppilaista, joita tänä vuonna oli mukana yhteensä yhdeksän. Maksimimäärä kulkueeseen on kolmetoista. Lucia-neitona oli Inka Arponen 9B-luokalta. Lucian päivän ajatuksena on, että Lucia tuo valon pimeyteen, ja valon tuomista korostetaan myös koulun Lucia-neitojen valinnassa.

– Osallistujat valitaan eri yhdeksäsluokilta, ja luokissa äänestetään nimenomaan valontuojia ja positiivisia oppilaita. Tämä ei ole mikään kauneus- tai laulukilpailu. Sitten nämä Lucia-kandidaatit äänestävät keskuudestaan, kenet valitaan Lucia-neidoksi, kertoo Saana Humalamäki.

Ruotsin opiskelun vastustus vähentynyt

Lucia-neitojen kulkue esitti Santa Lucia -laulusta ensimmäisen säkeistön suomeksi ja muut ruotsiksi. Luciat olivat harjoitelleet kahdesti viikolla koulun ruotsinopettajien johdolla siitä lähtien, kun yhdeksäsluokkalaiset palasivat kouluun työelämään tutustumisjaksolta joulukuun 2. päivä. Viimeisellä viikolla treenattiin kolme kertaa. Saana Humalamäki kertoo tyttöjen jännittäneen aluksi ruotsiksi laulamista, mutta esiintymishetkellä ja jo harjoituksissa laulu ruotsiksi soljui sujuvasti.

Saana Humalamäki sanoo ruotsin opiskelun vastustamisen vähentyneen viime vuosina.

– Kyllä asenne ruotsin opiskeluun on vuosi vuodelta parantunut, eikä sitä kohtaan ole enää sellaista vastustusta, kuin joskus aiemmin. Yläkoululaiset ovat ainakin ihan innoissaan. Toki se kilpailee englannin ja muiden meillä opiskeltavien kielten kanssa. Onhan tämä Lucian päivän vietto myös sellaista pohjoismaista yhteistä kulttuuria, hän sanoo.

Ruotsin kielen Humalamäki sanoo kuitenkin olevan sisämaassa melko eksoottinen asia, sillä vain muutama ruotsinkielinen oppilas on Lammilla ollut vuosien saatossa. Ruotsinkielisiä asukkaita kuitenkin Lammillakin jonkin verran on. Vuonna 2017 heitä oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan Lammilla 17 henkilöä, kun alueen koko asukasluku oli 4972.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski