Kulttuuri Lammi

Lukuhankkeella kipinää kirjallisuuteen

Leija Kuuranhalla (takana) ja Päivi Ruuskanen. Kuva: Maria Ilonen

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemassa hankkeessa kolmas- ja kahdeksasluokkalaiset luovat ja tutkivat kirjallisuutta toiminnallisesti.

Lammin kirjaston kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen ja yläkoulun äidinkielenopettaja Leija Kuuranhalla ovat saaneet Opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustuksen, joka on tarkoitettu lastenkulttuurin innovatiivisten hankkeiden toteuttamiseen. Lukuhankkeen ideana on, että Hämeenlinnan koulujen kolmas- ja kahdeksasluokkalaiset luovat ja tutkivat kirjallisuutta toiminnallisesti. Hankkeen toteutuksesta ja sen tavoista Ruuskanen ja Kuuranhalla ovat jo olleet yhteydessä koulujen rehtoreihin sekä lähettäneet kyselyn, millä tavoin opettajat ja oppilaat haluaisivat hanketta toteutettavan.

Lammilla kirjasto ja koulu ovat tehneet aktiivisesti yhteistyötä jo aiemminkin ja vuorovaikutus on tiivistä, kun Leija Kuuranhallan työpiste sijaitsee tällä hetkellä kirjastolla. Hankkeen myötä Kuuranhalla ja Päivi Ruuskanen käyttävät työajastaan kaksi tuntia viikoittain hankkeen työstämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tukea 20 000 euroa, josta Hämeenlinnan kaupungin osuus mahdollistaa sen, että Päivi Ruuskanen voi käyttää osan työajastaan hankkeen parissa. Avustus myös mahdollistaa maksullisten toimintojen järjestämisen.

– Hanke koskee kaikkia Hämeenlinnan alueen kouluja. Mukaan valikoimme kolmasluokkalaiset, sillä he eivät ole mukana kirjaston virallisessa ohjelmassa koululaisille ja he ovat otollisia, koska ovat innostuneita kirjallisuudesta ja osaavat jo kaikki kohtuullisen hyvin lukea, Päivi Ruuskanen kertoo.

Kahdeksasluokkalaiset taas valittiin mukaan, koska haluttiin tuoda mukaan Leija Kuuranhallan erityisosaamista yläkoulun opettajana.

Tässä vaiheessa vielä moni asia on avoinna ja mitä vierailut luokissa tulevat pitämään sisällään, muotoutuvat opettajien ja oppilaiden vastausten perusteella. Lukkoon on lyötynä scifi -henkisen pakohuoneen suunnittelu ja rakentaminen, jonka tulee toteuttamaan Ääri EduEscape. Tämä liittyy kahdeksasluokkalaisilla käsittelyssä oleviin genreihin, joista scifi on yksi. Muut käsiteltävät genret ovat fantasia, jännitys, kauhu ja rakkaus, joista toivottavasti jokaiselle löytyisi jokin kiinnostava. Pakohuoneesta on tulossa sellainen, että sitä voidaan hyödyntää jatkossakin ja sen elementit ovat helposti liikuteltavissa.

Kolmasluokkalaisille on tällä hetkellä viritteillä kirjailija Katri Kirkonpellon vierailu hänen kirjoittamansa Molli -kirjasarjan tiimoilta. Lisäksi suunnitelmissa on ainakin sarjakuvapaja. Sarjakuvapajassa ainakin olisi tarkoitus tuottaa itse oma sarjakuvateos.

– Hankkeeseen on varattu aikaa kesäkuun loppuun ja lukuvuoden aikana meillä on tarkoituksena vierailla jokaisessa koulussa ainakin kerran. Nyt korona -rajoitusten takia sekin on aikataulutettava niin, että saman päivän aikana saa käydä vain yhdessä koulussa, Päivi Ruuskanen ja Leija Kuuranhalla kertovat.

Kirjallisuutta käsitellään kyselyn mukaan luokissa paljon ääneen lukemisen kautta. Toiminnallisuudella tavoitellaan sitä, että käsittely voisi tapahtua muillakin tavoilla, niin että oppilaat saisivat itse osallistua. Lukuhankkeen tavoitteena on ennen kaikkea sytyttää kipinä ja into kirjallisuutta kohtaan.

– Ehkä myös luokanopettajat voisivat tästä saada vinkkejä siihen, miten eri tavoin kirjallisuutta voisi käsitellä, Leija Kuuranhalla sanoo.

Hankkeessa edetään ja sitä kehitetään sen mukaan, mitä sen edetessä ilmaantuu.

– Kaiken kaikkiaan tavoitteena on, että kirjallisuus näyttäytyisi positiivisena asiana, Päivi Ruuskanen summaa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat