Kulttuuri Hämeenkoski

Luovuus on jokaisessa

Taiteilija Maija Pitz-Koponen. Kuva: Maria Ilonen

Free vedic art -tekniikka perustuu taiteen 17 prinsiippiin, joiden kautta ihmisen sisäinen luovuus pyritään herättämään vaiheittain.

Kuvataiteilija Maija Pitz-Koposelle Vedic art -tekniikkaan tutustuminen 1990-luvulla oli mullistava kokemus. Ruotsalainen kuvataiteilija Curt Källman kehitti tekniikan 1970-luvulla. Se perustuu taiteen 17 prinsiippiin, joiden kautta pyritään herättämään ihmisen sisäinen luovuus. Källman sai tietonsa intialaiselta tiedemieheltä ja perusti Ruotsiin vuonna 1988 Vedic art -taidekoulun, jossa myös Pitz-Koponen on opiskellut.

Maija Pitz-Koposella on tausta muotoilun parissa, hän opiskeli Saksassa korumuotoilua ja -suunnittelua, lisäksi hän on opiskellut estetiikkaa Helsingin yliopistossa sekä kuvataiteita. Pitz-Koposen omat työt saattavat lähteä liikkeelle siitä, että hän vain laittaa värejä lattialla olevalle pohjalle ja alkaa sekoittaa niitä jaloillaan. Alussa ei tiedä, mitä on syntymässä.

– Oikeastaan työskentelyprosessini on aina pohjautunut siihen, mitä Vedic art opettaa. En ole ideoinut etukäteen, vaan lähtenyt vain liikkeelle. Vedic art on vahvistanut omaa luontaista tietäni.  Luovuus on kaikissa ihmisissä ja meidän on vain muistettava, miten sitä käytetään ja miten maalataan, Pitz-Koponen sanoo.

Nykyään Hämeenkoskella vanhassa maalaistalossa puolisonsa kanssa asuva Maija Pitz-Koponen jatkaa Curt Källmanin jalanjäljissä ja järjestää Free vedic art -taidemaalauskursseja kotonaan, yksityisen taidekoulunsa AAVA Free vedic art -akatemian tiloissa sekä eri puolilla Suomea.

Maija Pitz-Koponen tutustui Vedic art -tekniikkaan sen kehittäjän Curt Källmanin perustamassa taidekoulussa. Nyt hän jatkaa Källmanin oppien tiellä ja järjestää maalauskursseja omassa AAVA Free vedic art -akatemiassaan.

Peruskurssilla annetaan 17 prinsiippiä, joista ensimmäinen on viiva, seuraava muoto ja niin edelleen.

– Ihmisen luovuus herää tietyssä järjestyksessä, ja aina se herää. On hämmästyttävää, kun annan esimerkiksi kurssilla seuraavan prinsiipin, saattaa joku sanoa, että hei, minähän tein tuon jo. Myös oppilaiden kehittymistä on hienoa seurata ja nähdä, miten jokaisen oma maailma syntyy paperille, Pitz-Koponen sanoo.

Prinsiippien etenemisen kautta maalaaja pääsee improvisoivaan flow-tilaan. Merkityksellistä on meditatiivinen hiljaisuus, missä maalaaminen tapahtuu. Pitz-Koponen toteaa luovuudessa toimivan ihmisen oman, sisäisen voiman. Kursseille tulee eritasoisia maalaajia, jotkut ovat maalanneet paljon, toiset eivät juuri lainkaan. Vaikutus on kuitenkin kaikilla sama, luovuus lähtee aina liikkeelle.

Free vedic art -kursseilla ei opeteta perinteisiä maalaustekniikoita, jokainen maalaaja kehittää ja oppii itse omat tekniikkansa. Sääntöjä ei ole. On mahdollista inspiroitua myös ulkopuolelta, mutta perinteisellä, esimerkiksi asetelmia jäljentävällä tavalla ei kuitenkaan koskaan työskennellä. Töitä ei myöskään arvostella.

– En kierrä neuvomassa oppilaita, miten joku asia pitäisi tehdä, vaan pidän luentoja taiteen prinsiipeistä. En itsekään tykkää siitä tyylistä, että tullaan neuvomaan. Ainoastaan kommentoin valmiimpia töitä, Pitz-Koponen kertoo.

Maija Pitz-Koposen omaa veda-taidetta. Kuva: Maria Ilonen

Free vedic art (luova veda-taide) perustuu taiteen 17 prinsiippiin. Alussa ei koskaan tiedä, mitä on tulossa. Tämä teos on lähtenyt liikkeelle väreistä, tosin niidenkin alla voi olla monta eri värikerrosta.

Hän ei usko, että jollakin ihmisellä ei olisi luovuutta. Free vedic artin oppien mukaan ihminen ei ole vain ottanut sitä käyttöönsä. Maalaamisen kautta myös muuhun luovaan työhön liittyvät lukot avautuvat. Kursseilla on käynyt muun muassa kirjailijoita ja muusikoita, jotka ovat päässeet omassa työskentelyssään uudenlaiseen flow-tilaan.

– Myös eräs maalaava tiedenainen saa usein maalaamalla tutkimusprosessinsa liikkeelle. En olisi koskaan saanut omaa graduanikaan valmiiksi ilman maalaamista. Maalasin ensin aamupäivän, jotta pääsin sellaiseen tilaan, että sain kirjoitettua iltapäivän. Kun pääsee luovaan tilaan, se on kokonaisvaltaista ja tuntuu koko kehossa. Siinä oppii myös näkemään uudella tavalla koko olemassaolonsa. Vedic artin kautta turha haahuilu on jäänyt elämästä pois ja on oppinut näkemään sen, mikä itselle on tärkeää, Maija Pitz-Koponen kuvailee.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat