Kulttuuri Tuulos

Maija Kajannon esikoiskirja oli seitsemän vuoden projekti

Maija Kajanto. Kuva: Myllylahti

Murtuneen nilkan leikkausoperaatio ja siitä seurannut kuuden viikon sohvalepo vuonna 2012 loivat olosuhteet, joissa Maija Kajannon esikoiskirja Mittoja ja tilaustöitä alkoi muotoutua. Kajanto on maisteri kirjallisuustieteestä ja kirjoittanut ammatikseen vuosia, etupäässä asiakasmedioihin. Fiktiivisiä tarinoita hän on kirjoittanut lapsille muun muassa Koululainen-lehden sivuille. Tekstin tuottaminen on siis hallussa, mutta kirjan tekeminen ei silti käynyt ihan käden käänteessä.

– Ensimmäisestä kustantamosta käsikirjoitukselle tuli nopea hylkäys. Toinen kustantamo odotutti vuoden ja kertoi sitten, että sisältö oli hyvä sivulle 15 saakka, Kajanto kertaa.

Seuraava uutinen oli tieto raskaudesta, ja niin kirjaprojekti jäi odottamaan.

– Äitiysloman ja hoitovapaan aikana kirjoitin palautteen perusteella toista versiota. Muutaman vuoden työn jälkeen käsikirjoitus oli valmis lähetettäväksi kustantajalle. Vastaus tuli kahdessa viikossa, ja se oli ”ei kiitos”.

Niinpä Kajannolla oli kirjastaan kaksi versiota, joista kumpikin oli torjuttu. Nettisurffailu toi eteen vielä yhden kiinnostavan kustantamon.

– Lähetin uudemman tekstin sinne. Siitä tykättiin, mutta ei tarpeeksi. Lähetin ensimmäisen tekstin ja kysyin, olisiko tämä parempi. Lopulta kustannustoimittaja halusi, että yhdistän ne. Niin kirjoitin vielä kolmannen version, jonka julkaisemisesta tehtiin lopulta sopimus.

Vetävää viihdettä arkisesta elämästä

Mittoja ja tilaustöitä julkaistiin elokuussa 2019. Ennakkoon ei voinut tietää, löytäisikö ja lukisiko kirjaa kukaan. Niinpä ohjelmassa oli monenlaista kiirettä, kirjamessuja ja somemarkkinointia. Palautetta tuli paljon, ja etenkin hyvä kieli ja uskottava työelämäkuvaus saivat kiitosta.

– Halusin sijoittaa kirjan tavalliseen elämään. Suomeen sijoittuvassa fiktiossa ei olisi uskottavaa, jos kolmekymppinen päähenkilö joisi kaikki päivät samppanjaa korkokengästä. Arjessa kolmikymppiset tekevät töitä, ja sen piti näkyä kirjassa.

Hyvä vastaanotto johti siihen, että viime syyskuussa sovittiin seuraavan kirjan julkaisusta. Kakkososa Itsepä tilasit ilmestyy elokuussa.

– Toisen kirjan kirjoittaminen oli jännittävää. Ensimmäisessä kirjassa keskityttiin romanssin rakentamiseen ja rintamamiestalon remontointiin, jotka molemmat tulivat jonkinlaiseen päätökseen kirjan lopussa. Toisessa osassa jännite piti keksiä uudelleen. Syksyllä selviää, kuinka onnistuin.

Kajannon kirjat ovat puhdasta viihdettä. Tyylilaji ei ole se arvostetuin, mutta Kajanto haluaa kirjoittaa kirjoja, joita voi lukea hyvillä mielin. Kaiken ei aina tarvitse olla raakaa eikä raskasta.

– Ihmiset asettavat lukemiselle liikaa paineita ja puurtavat pelkkää realismia, routaa ja rospuuttoa. Tarvittaisiin lisää aikuisten ahmimiskirjoja, joita on helppo lukea varsinkin silloin, kun lukutuntuma on päässyt karkaamaan. Viihde voi kevyestä otteesta huolimatta olla kielellisesti pätevää ja jopa kantaaottavaa, Kajanto mainitsee.

Käsikirjoitus syntyi säätämällä

Moni kirjailija tekee kirjan taustaksi erilaisia mielikuvakarttoja. Kajanto vain alkaa kirjoittaa.

– Teksti vie eteenpäin. Seuraan mukana ja välillä huomaan, että kappas, tännekö on jouduttu. Välillä pitää korjata suuntaa tai palata takaisin.

Ensimmäinen kirja syntyi editoimalla kaksi versiota yhteen ja kirjoittamalla sopiviin väleihin uutta tekstiä. Ehkä toinen kirja syntyi suoraviivaisemmin?

– Toinen osa oli lopulta ihan samanlaista säätämistä! Esimerkiksi sivulla 75 huomasin, että tärkeä juonikuvio puuttui. Palasin alkuun ja aloin kirjoittaa sitä mukaan tarinaan sopivissa kohdissa.

Kun käsikirjoitus oli valmis, jonkin siinä silti tökki. Hyvä kustannustoimittaja tuli apuun ja neuvoi eteenpäin.

– Kustannustoimittajalta tuli lievästi sanoen rakenteellisia muutosehdotuksia, kuten ”tähän pitäisi lisätä vielä sellainen 3–4 uutta sivuhenkilöä”. Lisäksi yksi juonenhaara leikattiin kokonaan pois. Siitä voi syntyä jotain kolmanteen kirjaan.

Rentous löytyy järven rannalta

Kirjasarjan kolmas osa on Maija Kajannolla mielessä, mutta aikataulusta ei ole vielä tietoa. Koronakeväänä lisääntyneen vapaa-ajan myötä kolmas osa voi syntyä nopeastikin, kun ei Uudeltamaalta mökillekään pääse.

– Mökkimme on Tuuloksessa, Kastanajärven rannalla. Olen Hämeenlinnasta kotoisin, ja mökki järven rannalta oli ainoa sopiva vaihtoehto. Helsingissä on upeita merenrantapaikkoja, mutta vain järven rannalla voin rentoutua niin kuin mökillä pitää.

Lisääntyvä vapaa-aika voi innostaa monia tarttumaan kynään tai näppäimistöön. Heille Kajannolla on yksinkertainen neuvo.

– Kirjoittaminen ruokkii kirjoittamista. Älä odota inspiraatiota vaan ryhdy toimeen!

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat