Kulttuuri Keski-Häme

Matkalla alttarille saattaa olla yllättäviä kompastuskiviä – naimisiin päästään silti aina

Kuva: Colourbox/Rasmus Aalborg

Hääpäivä on yksi hääparin elämän onnellisimmista – ja monille myös yksi jännittävimmistä – päivistä. Erityisesti vihkimisestä saatetaan ottaa paineita etukäteen sen kirkollisen tilaisuuden luonteesta johtuen ja yöunet voivat jäädä väliin ennen h-hetkeä.

Jännityksestä valvottuja öitä ei kannata kuitenkaan viettää lukemalla netin hääpalstoilta keskusteluja tai muistelemalla tuttavilta kuultuja juttuja pieleen menneistä vihkimisseremonioista. Tarinoissa bestman kompastuu morsiamen laahukseen, vihkisormus tipahtaa vapisevista käsistä ja vierii alttarin taakse tai pieni sukulaislapsi heittäytyy kirkon käytävälle selälleen varastaen juhlaväen huomion vihkimistoimituksen ajaksi.
Jotta hienosti sujunut vihkitoimitus ei saisi vähemmän mairittelevaa loppua, kannattaa häävieraiden jättää perinteiseen riisinheittoon varatut riisit kotiin tai vaihtaa ne vaikka kukkien terälehtiin. Yksi nettipalstojen suosituimmista tarinoista nimittäin koskee riisin paikalle houkuttelemaa lintuparvea, joka jättää läikikkäät terveisensä morsiamen valkoisena hohtavaan häämekkoon.

Tarinat toteutuvat harvoin tosielämässä

Lammin seurakunnan kappalainen Sari Järä toppuuttelee villeimpiä kertomuksia hääkirkossa tapahtuneista kommelluksista.

– Oman urani aikana en muista mitään odottamattomia tilanteita sattuneen. Joskus vihkisormus ei ole jännitykseltä meinannut mennä heti sormeen, mutta nekin hetket ovat lähinnä nostaneet hymyn niin hääparin kuin juhlaväenkin suupieliin. Kaikki hääparit ovat päässeet lopulta naimisiin, Järä naurahtaa.
Myöskään Hauhon seurakunnan kirkkoherra Tapani Vanhanen ei ole todistanut kömmähdyksiä hääkirkossa.
– Ei ole jäänyt mitään erikoista mieleen, vaikka legendoja näistä tilanteista olen toki kuullut. Olen toiminut pappina jo yli 30 vuotta, eikä kukaan ole tähän mennessä edes pyörtynyt alttarille.

Harjoittelu kannattaa – myös avioliiton satamaan astuessa

Ennen vihkimistä pidetään tyypillisesti vihkiharjoitus, jossa pappi ja hääpari sopivat käytännön järjestelyistä sekä käyvät läpi toimituksen kulkua.

– Tapaamisessa käydään läpi vihkikaava ja koko tilaisuus alusta loppuun saapumisineen, polvistumisineen sekä kirkosta poistumisineen. Vihkipari voi tässä vaiheessa käydä läpi kaikki mieltään askarruttavat kysymykset, Järä kuvailee.
– Vihkiharjoitus on hyvä tapa lieventää tilanteeseen liittyvää jännitystä. Se kannattaa sopia mahdollisimman lähelle vihkimistä, niin asiat ovat sitten tuoreessa muistissa tosipaikan tullen, Vanhanen lisää.
Vihkiharjoituksen aikana käydään läpi myös hääparin erityistoiveita vihkitoimitukseen liittyen. Vanhanen kertoo yksilöllisten toiveiden lisääntyneen viime vuosien aikana.
– Tänä päivänä halutaan ehkä enemmän niin sanotusti oman näköisiä häitä ja myös vihkitilaisuus halutaan valmistella etukäteen yksityiskohtia myöten. Toki yksilöllisyyden korostaminen näkyy vihkitoimitusta enemmän itse hääjuhlassa, jonka suunnitteluun haetaan nykyisin ideoita maailmalta ja nähdään suurtakin vaivaa, toisinaan myös stressiä. Vihkitoimituksiin liittyen käydään eniten keskusteluja musiikkitoiveista ja siitä, mikä on kirkkoon sopivaa musiikkia, mikä ei.

Jännittäminen kuuluu asiaan

Sekä Järä että Vanhanen vakuuttavat pienen jännittämisen kuuluvan asiaan, onhan kyseessä yksi elämän merkityksellisimmistä hetkistä.

– Jännittämisestä ei kannata ottaa stressiä. Jos kaikki ei jostain syystä mene ihan putkeen, niin ei haittaa. Riittää, kun sanoo tahdon oikeassa kohdassa, Järä lohduttaa jännittämistä jännittäviä.
– Yleensä tunnelma vapautuu viimeistään siinä vaiheessa, kun hääpari kääntyy ulko-ovea kohti, Järä kertoo.
Ja jos hääparia jännittääkin, niin täysin ilman tunnekuohuja eivät jää papitkaan.
– Vihkitilaisuudet ovat usein herkistäviä hetkiä, joissa saatan itsekin pyyhkiä vaivihkaa silmäkulmia, Järä paljastaa.
– Vihkipappina on aina liikuttavaa olla mukana ihmisten suuressa päivässä, se on yksi oman työn juhlahetkiä.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski