Kulttuuri Keski-Häme

Miksi nuoret eivät lue?

Kirjastot tarjoavat monipuolista luettavaa. Kuva: Hiski Mäkelä

On sellaisia, jotka lukevat kirjaa päivittäin ja niitä, jotka eivät jaksa edes kirjaa nostaa. Ihmiset ajattelevat, että voi saada samat hyödyt muilla tavoilla. Silti lukeminen ja elokuvan katsominen on aivan eri asia. Kun luet, tarvitaan enemmän keskittymistä ja mielikuvitusta kuin elokuvaa katsoessa.
Lukutaito on maailmalla ja Suomessa tärkeä. Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan suomalaisten nuorten kiinnostus lukemiseen on vähentynyt. Kirjoittaminen ja taidekin ovat menettäneet merkitystään nuorison keskuudessa.

Lukutaidon edellytys on, että pitää lukemisesta. Myönteinen suhtautuminen lukemiseen synnyttää lukutaitoa tukevan kehän: myönteisesti suhtautuva lapsi lukee enemmän, mikä vahvistaa lukutaitoa. Hyvä lukutaito taas lisää onnistumisen kokemuksia, mikä antaa vahvuuksia kouluaineissa kuten historiassa ja matematiikassa.

Lukukeskuksen mukaan kodilla on tärkeä rooli nuoren lukemisen tukemisessa ja lukuinnon herättämisessä. Kotona saatu malli edistää luku harrastusta.
Tutkimusten mukaan lukemisen on todettu parantavan sanavarastoa, vähentävän stressiä ja aivojen heikentymistä. Kirjoja lukenut nuori voi osata jopa 70 000 sanaa, kun taas nuori, joka ei lue kirjoja, voi osata noin 15 000 sanaa.

Ne nuoret, jotka eivät harrasta lukemista, mainitsivat syyksi ajanpuutteen tai sen, että ei kiinnosta tai huvita. Ne nuoret, jotka lukevat, käyttävät enemmän aikaa lukemiseen.

Vaikka Ella Ranta opiskelee lukiossa, hänelle jää aikaa myös lukemiseen. Lukion etäjaksonkin aikana hän luki useita kirjoja.

– Lukeminen auttaa ymmärtämään uusia sanoja, Lammin lukiossa opiskeleva Ella Ranta sanoo.
Ella lukee vuodessa yhteensä noin 50 kirjaa, jotka ovat yleensä dekkareita tai jännityskirjoja. Muunkinlaiset kirjat kiinnostavat.

Ella Mettälä. Kuva: Ceveri Erkkilä

Elina Mettälä on kiinnostunut presidenteistä.

Yhdeksäsluokkalainen Elina Mettälä on innostunut lukemisesta yläkoulun aikana. Osansa on ollut äidinkielen tunteja varten luetuilla kirjoilla.

– Kirjojen lukeminen parantaa keskittymistä ja rauhoittaa, sanoo Hakkalan koulussa opiskeleva Elina Mettälä.

Tällä hetkellä hänellä ovat kiinnostuksen kohteena presidenttien elämäkerrat.

Otto Ryokola. Kuva: Ceveri Erkkilä

Hakkalan seitsemäsluokkalainen Otto Ruokola lukee vähän, mutta on kiinnostunut varsinkin tietokirjoista. Hän etsii tietoa erityisesti avaruudesta ja vanhoista laitteista.

Lähteet: Huffington Post ja lukukeskus.fi (Viisi faktaa lukemisesta)

Ceveri Erkkilä, Hiski Mäkelä, Kosti Mäkelä
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski