Kulttuuri Keski-Häme

Miten Suomessa juhlitaan

Juhannusaaton auringonlasku Kuva: Anni Saarenpää

Juhannusta vietetään yleensä Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tulee nimi juhannus. Entisaikaan juhannusta vietettiin Ukon juhlana hyvän sadon varmistamiseksi. Juhannuksena tehtiin erilaisia taikoja, joilla varmistettiin naimaonnea terveyttä ja hyvää satoa. Näistä ovat tulleet nykyisetkin juhannusperinteet kuten kokko, erilaisten kasvien kerääminen ja kukkaseppeleiden tekeminen. On myös tärkeää syödä ja juoda hyvin.

Ruotsissa juhlitaan samankaltaista Midsommar-juhlaa. Suomen ja Ruotsin lisäksi muuallakin vietetään samankaltaisia keskikesän juhlia. Lammilla ja tässä lähialueella juhannus näkyy mökkeilijöiden merkeissä, esimerkiksi kaupoissa ja järvien rannoilla.

Lammilainen opettaja Maria Elomaa kertoo:
– Juhannusta vietän yleensä perheen tai suvun parissa saunoen, syöden hyvin ja valvoen valoisassa kesäyössä.

Ystävänpäivä tuli huomattavasti Suomen juhlaperinteeseen vasta 1980-luvulla. Suomessa ystävänpäivä on 14.2. Muualla maailmassa ystävänpäivänä muistetaan rakastettuja, siitä tuleekin nimi Valentine’s Day. Virallisesti ystävänpäivä tuli Suomen kalentereihin vasta 1996. Ystävänpäivän vietto tuli tavaksi Suomeen niin myöhään, että suomalaiseksi juhlaksi sitä ei voi sanoa. Kuitenkin lyhyessä ajassa on ehtinyt muodostua perinteitä, joihin kuuluvat kortit, lahjat sekä läheisten tapaaminen.

Ystävänpäivänä Suomessa voi muistaa kaikkia, keitä pitää ystävinään.

– Yleensä oppilaskunta järjestää presidenttiaulaan postilaatikon, jonka välityksellä voi lähettää ystävänpäivätervehdyksiä kavereille eri luokkiin. Kortit jaetaan ystävänpäivänä kertoo Konnarin koulun opettaja Maria Elomaa.

Hakkalan koulun väripäivä. Kuva: Akseli Elomaa
Hakkalan koulun väripäivä. Kuva: Akseli Elomaa

Hakkalassa vietetään ennen vappua väripäivää. 

Vappua on vietetty eri nimien alla länsimaissa jo vuosisatoja. Alun perin Keski-Euroopassa 700-luvulla vappuna muistettiin pyhää nunna Walborgaa. Myöhemmin eri maat viettivät vappua eri perustein, kuten esimerkiksi kevään alkamisen kunniaksi. Suomessa entisaikoina vappuna poltettiin helavalkeita ja laskettiin karja laitumelle.

Vappu työväen juhlana alkoi Yhdysvalloista, josta se rantautui Suomeen. Ruotsissa opiskelijat alkoivat juhlia kevättä toukokuussa 1800-luvulla, ja vappu opiskelijajuhlana alkoi levitä Suomeen. Vappuun liittyvien koristeiden, kuten serpentiinien ja viuhkojen, käytön historia ulottuu 1900-luvun alkuihin. Simaa on juotu jo keskiajoilta lähtien, ja tippaleipiä on tarjottu jo vuosisatoja.

Nykyisin päiväkodeissa ja alakouluissa juhlistetaan vappua usein naamiaisilla. Hakkalassa puolestaan vietetään väripäivää, mutta viime keväänä se harmillisesti jäi pois koronan takia.

Kekri on suomalainen sadonkorjuu juhla, jota vietettiin syyskuusta marraskuuhun. Juhlana syötiin paljon lihaa, jotta karja kasvaisi ja juotiin paljon olutta, jotta ohra kasvaisi. Ihmiset uskoivat myös, että liikkeellä olisi näkymättömiä esi-isiä. Esi-isien uskottiin suojelevan maitaan, jos heidät pidettiin tyytyväisinä. Esi-isien joukossa saattoi myös olla levottomia, kenties pahantekoisia vainajia.

Kekriä vietettiin, kunnes Halloween (All Hallow’s Eve) rantautui Suomeen 1990-luvulla, jonka seurauksena lapset alkoivat pukeutua naamiaisasuihin ja kiertelemään ovilla ja kysymässä “karkki vai kepponen”, mutta perinne ei ole niin vahva Suomessa kuin esimerkiksi Amerikassa. Pienen Lamminkin kaupoista löytää paljon halloween aiheisia tuotteita, ja jotkut laittavat kurpitsalyhdyn pihaansa. 

 Lähteet:
Juhannus: Juhlat.fi, Yle.fi
Ystävänpäivä: Puhutaan suomea, SKTL, Radio Nova.
Vappu: Yle.fi, tilastokeskus, Ruokatieto.
Halloween: Kekri.fi 

Taavi Hellsten, Aliisa Mattila, Ruut Nokelainen, Anni Saarenpää
Artikkeli on alun perin julkaistu Keski-Hämeen koululaisnumerossa. Kirjoittajat ovat Hakkalan koulun 8.-luokkalaisia.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski