Kulttuuri

Mommilassa kohtaavat kaikki suomalaisen tunnelman tekijät

Mommilan kyläpuodin Maitolaituri-illassa yleisö osallistuu yhteislauluun hyvällä prosentilla. Kuva: Jussi Karvonen

Maitolaituri, kesäilta ja tango ovat niitä elementtejä joista on rakennettu aineksia muun muassa moneen suomalaiseen elokuvaan. Mommilassa tuohon tunnelmaan pääsee Maitolaituri-yhteislauluillassa. Kaiken lisäksi kyläkaupan terassilla voi nauttia kahvia, käydä nostalgian takia kauppamuseossa ja kaupan varastossa on kaupan erilaista vanhaa tavaraa.

– Kyläläiset ja kesäasukkaat tätä joskus toivoivat, joten päätimme järjestää yhteislauluillan. Ilta tuo väkeä myös muualta, sanoo kauppias Samppa Hartikainen.

Mommilan kyläkaupan yhteislauluillassa suomalaiset kesäiltaan kuuluvat ikivihreät tulee laulettua tunteella ja sydämellä.

Parituntisessa, riihimäkeläisten Jari Kokkisen ja Kaisa-Mari Ruokolaisen vetämässä, lauluillassa ehditään tunnelmoida parinkymmenen toivelaulun voimin. Illan kappaleisiin kuuluvat muun muassa Satumaa, Kotkan poikii ilman siipii, Käymme yhdessä ain, Jäätelökesä ja Suvivalssi

Lopeltakin kannattaa ajaa lauluiltaan

– Tällä kylällä elämä loppuu syyskuulla, kun kyläkauppa menee kiinni ja alkaa taas toukokuulla kyläkaupan avautuessa. Väliaika kuluu umpihankea katsellessa, mutta sen ajan juuri kestää, kun tietää pääsevänsä kaupalle. Meikäläinenkin voi sanoa käyvänsä terassilla, mutta on tämä koko kylälle paljon muutakin kuin vain kauppa. Tämä on oikeastaan koko kylän sydän, jonne kokoontuvat niin vieraat kuin kyläläisetkin, sanoo Tarja Lemmetty .

Lemmetty ei lauluvihkoa tarvinnut kuin korkeitaan näön vuoksi.

– Näitä kappaleita olen laulanut jo osin koulussa ja myöhemmin ne ovat tulleet tutuiksi tansseissa.

Maria Ravantti ajoi lauluiltaan Lopelta saakka.

– Minulla ei ole sinänsä mitään yhtymäkohtaa koko kylään, mutta olen tänne kerran tieni löytänyt ja nyt käyn joskus vain ajelemassa ajan kuluksi kyläkaupalla. Tämä on aika ainutlaatuinen paikka. Maitolaituri-iltaan tulin varta vasten musiikin takia

Tarja Lemmetty asuu nykyisin Hämeenkosken puolella, mutta lapsuudenkoti on Mommilassa.

– Mommilalainen on aina mommilalainen, vaikka muualla asuisikin. Kylällä on oma kirkko, joka on pitänyt osaltaan kyläyhteisöä tiiviinä. Kauppa ja aikoinaan myös oma koulu takasivat, että olemme aika itsellistä väkeä.

Lemmetty bongasi lauluillan osallistujien joukosta kymmenkunta kyläläistä, mutta suurin osa oli tullut kylän ulkopuolelta, muun muassa Riikoisista, Lammin kirkolta, Perinkäältä ja Oitista.

– Tämä on todellinen kohtaamispaikka, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin, sanoo Lemmetty.

Suomalaiseen sielunmaisemaan kuuluu haikeus

Tietyt kappaleet toistuvat tämäntyyppisissä yhteislauluilloissa.

– Kokosimme tätä iltaa varten oman lauluvihkon, jossa oli viitisenkymmentä ikivihreää kappaletta. Tietyt kappaleet, kuten Satumaa, Vanhoja poikia viiksekkäitä ja Sankarit, ovat sellaisia kappaleita, joita aina tämäntyyppisissä illoissa toivotaan. Ne henkivät suomalaista sielunmaisemaa edelleen, mutta toki otimme vihkoon nykyistäkin arvomaailmaa edustavia kappaleita, kuten Juha Tapion musiikkia. Vihkon lauluista ehdittiin laulaa runsaat parikymmentä, joten seuraavassa yhteislauluillassa on taas mahdollisuus toivoa uusia kappaleita, sanoo illan vetäjä Kaisa-Mari Ruokolainen.

Ruokolainen ja häntä säestänyt Jari Kokkinen olivat vetämässä ensimmäistä kertaa yhdessä yhteislauluiltaa, vaikka musiikista on kummallakin paljon kokemusta muun muassa oman tanssiorkesterin kautta.

– Mommilassa on hieno tunnelma, ja väki ottaa osaa lauluun hyvällä prosentilla.

Ruokolainen tultustui Mommilan kyläpuotiin ensimmäisen kerran viime kesänä.

– Asun Riihimäellä ja Mommila, kuten muukin Hausjärvi, on kaunista lähiseutua, jossa on tullut poikettua. Viime kesänä kävin Mommilan kyläpuodilla vanhojen ajoneuvojen tapahtumassa ja kesäkahvilassa, joka henkii vaikuttavaa nostalgiaa, naurahtaa Ruokolainen.

Torstaina 18.7. klo 18–20 Maitolaituri-yhteislauluilta Mommilan kyläpuodissa, Kordelinintie 64, 12170 Hietoinen.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen ja Hämeenkulman yhteisessä Loma-lehdessä 11.7.2019. Lomalehti on nyt veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski