Kulttuuri

Museoviraston avustukset Hauholle ja Tuulokseen

Museovirasto myönsi Hauho-Seuralle avustusta esinemuseon seinän ja porrastasanteen korjausta varten. Myös Tuulos-Seura sai avustusta Museo-Eerolan kunnostustöihin. Kuva: Maria Ilonen

Museovirasto on jakanut avustukset paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2019. Avustukset myönnettiin 100:lle paikallismuseolle ja sekä Hauho-Seura että Tuulos-Seura saivat avustukset. Avustuksia myönnettiin yhteensä 582 000 euroa ja keskimääräinen avustussumma oli 5600 euroa.

Hauho-Seura ry:lle myönnettiin 5600 euron avustus esinemuseon seinän ja porrastasanteen korjaukseen ja Tuulos-seura ry:lle 2500 euroa Museo-Eerolan navetan ja vilja-aitan kattojen korjaukseen. Museoviraston avustukset myönnetään museoille, jotka ovat kunnan, yhdistyksen tai säätiön omistuksessa ja jotka eivät kuulu lakisääteisen valtionosuuden piiriin. Avustusten tavoitteena on museoiden kokoelmien ja rakennusten säilyminen, kokoelmien hyvä hallinta sekä tiedon välittäminen museoiden kokoelmista ja paikallisesta perinteestä.

Hauholla työt jo käynnissä

Hauhon esinemuseolla ryhdyttiin työhön jo huhtikuun alussa. Hauhon kirkon vieressä sijaitsevan esinemuseon vanhaa porrastasannetta kaivettiin ylös. Vanha porrastasanne on tehty kivestä ja sen päälle on valettu betoni. Vanha tasanne kaivetaan pois ja tilalle rakennetaan puinen tasanne. Itse rakennus on peräisin vuodelta 1818, mutta betoninen tasanne on luonnollisesti tuoreempi. Vettä se ei ole kovin hyvin eristänyt, vaan vettä on päässyt seinien sisään ja se on lahottanut seinää.

– Nyt kun Hauhon historian kolmas osa saatiin valmiiksi, on ollut aikaa ja energiaa ryhtyä tähän, sanoo Hauho-Seuran puheenjohtaja Jouni Lehtonen.

– On kyllä viimeiset hetket korjata, mitä korjattavissa on. Hämeenlinnan historiallisen museon väki on täällä käynyt katsomassa ja suositellut tämän tekemistä, kertoo Lehtonen.

Työ on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun puoleenväliin mennessä, jolloin museo avataan jälleen yleisölle. Alimmat hirsirakenteet ratkaisevat, miten paljon joudutaan uusimaan. Kunnostusta toteuttavat perinnerakentamiseen erikoistunut pälkäneläinen Kalle Klemola ja hauholainen MRKP-yhtiöt.

Aiemmilla avustuksilla digitalisoitu kokoelmia

Esinemuseo on kunnan vanha viljamakasiini ja sinne on kerätty esineistöä eri puolilta pitäjää. Hauho-Seura perustettiin vuonna 1948 ja viljamakasiinista tehtiin museo vuonna 1950. Viime vuonna museossa sijaitseva kapinanäyttely oli laajennettu, mukana oli myös yksityisten ihmisten esineistöä.

– Tulevalle kesälle on suunnitelmissa talvisota-teeman nostaminen vahvemmin esiin, kun talvisodan alkamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 80 vuotta, Jouni Lehtonen kertoo.

Museon yläkertaan on rakennettu pieni kappeli, jonne on sijoitettu kirkosta poistettua esineistöä, kuten pyhimyspatsaat sekä ruotusotamies Korlerin maalaamat, Raamatun tapahtumia kuvaavat, seinämaalaukset.

Avustusta korjaustyöhön saatiin sen verran kuin haettiinkin. Hauho-Seuralla on myös kahdenkymmenen prosentin omarahoitusosuus. Avustus on kolmas Museoviraston tämän vuosikymmenen aikana Hauho-Seuralle myöntämä. Aiemmilla avustuksilla on saatu digitalisoitua kokoelmia, muun muassa kuusi vuorokautta kelanauhoja 1960-luvulta. Nauhoilla on aikansa vanhojen, 1800-luvulla eläneiden, ihmisten haastatteluja.

– Se puoli on nyt järjestyksessä, nyt katsotaan rakennuksia. Kotkon ulkomuseoalueen aitassa on samanlainen betonirappu, joka pitäisi uusia, kertoo Jouni Lehtonen.

Museo-Eerolan navetan ja vilja-aitan katot kuntoon

Tuulos-Seura sai avustusta lähes sen mitä anoikin. Museo-Eerolaan Sydänmaan kylässä perustettiin kotiseutumuseo vuonna 1962. Museokokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi kaksi aittaa, navetta ja puimala, joista nyt kunnostetaan navetan ja vilja-aitan katot. Kunnostustöitä on tehty runsaasti vuosien varrella. Käytännön kunnostuksista Museo-Eerolassa vastaa Jaakko Sorsa, joka nimeää itsensä museon yleismieheksi.

– Museovirastolta on aiemmin saatu neljä kertaa avustusta, Tuuloksen kunta avusti aikanaan vuosittain ja Hämeenlinnan kaupungilta on saatu kerran avustusta, Jaakko Sorsa muistelee.

Kunnostustyöt on toteutettava tämän vuoden aikana, toteutusajankohdan määrittelevät pitkälti säät kattojen maalauksen tähden, mutta aikaa töiden toteutukselle on varsin hyvin.

Museo on avoinna elokuun sunnuntaisin, paitsi elokuun viimeisenä lauantaina sunnuntain sijasta. Lisäksi Sorsa kertoo, että on kyllä aina tullut halukkaille museota näyttämään muulloinkin. Aukioloon eivät kunnostustyöt vaikuta.

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski