Kulttuuri Pitäjät Lammi Tuulos

Musiikin voima saa muistisairaankin laulamaan

Arja Näsi ja Riku Silpola. Kuva: Jussi Karvonen

Musiikki palauttaa ihmismieleen muistoja, vaikkei ihminen enää ehkä kykenisi ilmaisemaan itseään sanoin.

– Paras palkinto minulle on, kun näen että jokin kappale on koskettanut kuuntelijaa. Sen havaitsee hänen silmistään tai poskelle vierähtäneestä kyyneleestä. Kuulijan hymy tai jokin muu merkki siitä, että häntä on laulu jollakin tavoin koskettanut, sanoo tuuloslainen Arja Näsi. Työssään Hämeenlinnan seudun 4H:n kotipalvelussa Näsin toimenkuvaan kuuluvat tärkeänä osana myös vanhusten laulutuokiot.

Näsin ja hänen säestäjänsä Riku Silpolan vetämä pikkujoulujuhla Lammin vanhainkodin asukkaille toi varmasti mieleen muistoja, vaikka nuo muistot jäivätkin elämään kuulijoiden omassa sisikunnassa. Kun Näsiä ja Silpolaa täydensivät vielä Melukylän lasten jouluiset esitykset, oli suosio taattu. Lasten esitystä sekä Näsin ja Silpolan musisointia seurasi kolmisenkymmentä asukasta. He osallistuivat itsekin lauluun innolla, kukin kykyjensä mukaan.

Melukylän lapset käyvät laulamassa eri paikoissa vanhuksille, eikä vanhainkotikaan ollut heille vieras paikka. Kappaleita oli harjoiteltu tiiviisti, ja innostus oli korvin kuultavaa laatua. Jo pelkkä lasten vierailu tuotti monelle asukkaalle iloisen hetken.

Musiikki jää mieleen

Näsi vierailee vanhainkodissa kuukausittain useampaan kertaan niin dementiaosastolla kuin hoivapuolellakin. Hän on kokenut musiikin voiman monella tavoin.

– Joskus itsestänikin tuntuu erikoiselta se, miten musiikki vaikuttaa ikääntyneisin kuulijoihin. Kerran eräs asukas tokaisi, että yksi esittämäni laulu palautti mieleen vanhoja muistoja. Asukas oli niin huonokuuloinen, että hän ei tahtonut kuulla, vaikka hänelle olisi huutanut korvaan. En minä sentään niin kovaa laulanut, että hän olisi voinut sen kuulla ainakaan kokonaisuudessaan. Jostakin hän kuitenkin tuon laulun ”kuuli”. En tiedä, olisiko hän voinut kuulla jonkin tutun sanan, minkä jälkeen loppu laulu alkoi soida mielessä. Joskus asukas, joka ei puhu mitään, alkaa tapailla sanoja mukanani. Joskus musiikin voima näkyy ilmeissä. Jotain on tuolloin kuulijan sisimmässä liikahtanut. Tuntuu, että laulujen sanat jäävät johonkin toiseen lokeroon ihmisen aivoissa kuin esimerkiksi puheet, Näsi sanoo.

Musiikki on monipuolista

Arja Näsi alkoi laulaa vanhainkodissa muutama vuosi sitten, kun hän suostui tuuraajaksi työkaverilleen.

– Vanhainkoti on tilannut ohjelmaa 4H-yhdistykseltä. Musiikki, ja erityisesti laulaminen, on lohduttanut elämässä itseänikin, joten sitä tarjosin vanhuksille myös. Sen jälkeen olen käynyt säännöllisesti laulamassa.

Vanhainkodissa musiikkimaku on laaja. Joulun aikaan Näsi esittää tietysti jouluisia sävelmiä, mutta muulloin kuulijakuntaan purevat vanhat iskelmät, sota-ajan laulut sekä hengelliset laulut.

Vanhustyön Keskusliitto on koonnut laulukirjan, jota Lammillakin käytetään.

– Se on aika raskas, eivätkä kaikki vanhukset jaksa sitä pidellä. Olen tehnyt heille oman kevennetyn version, jossa on heidän suosimiaan kappaleita. Esiinnyn Hattulan Viihdeorkesterin kanssa ja joskus esitän vanhainkodissa niitä lauluja, joita harjoittelen orkesterin kanssa

Musiikkia tulisi olla säännöllisesti

Näsi pitää tärkeänä, että musiikki olisi säännöllinen ohjelmanumero vanhainkodeissa. Näin on Lammilla, muttei välttämättä kaikissa hoitolaitoksissa.

– Kohtaan vanhuksia yksityiselämässäni muuallakin, ja paikoin musiikkituokiot saattavat toistua vain kerran kuukaudessa. Muistisairas ei muista enää, että mitään musiikkituokiota edes on. Jos musiikkia on viikoittain, muistisairas saattaa muistaa, että sellainen tuokio on tulossa, vaikkei ehkä päivää muistakaan. Joskus olen muualla käydessäni improvisoinut lyhyen yhteislauluhetken, jos olen huomannut, että asukkaita on kokoontunut oleskelutilaan. Tuokion ei tarvitse kestää puolta tuntia pitempään, pääasia on säännöllisyys. Uskon, että laulamisen myötävaikutuksesta vanhus hetkeksi unohtaa usein ehkä hankalankin vointinsa, Näsi sanoo.

 

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat