Kulttuuri Hauho

”Nimi Rainbird kuvaa elämäntapaani ja arvomaailmaani”

Marita Rainbird rakastui Vihajärven rannalla olevaan mökkiin heti ensisilmäyksellä. Myös Vihavuoden koskikahvio on media-alan moniosaajalle tuttu kesänviettopaikka. Vihavuoden luonto on yksi niistä asioista, jotka inspiroivat Rainbirdiä kirjoittamaan Sadelinnun Satuja- satukirjan, joka julkaistiin kesäkuussa. Kuva: Siina Nurminen

Helsinkiläinen Vihavuoden kesäasukas Marita Rainbird on yksi kolmesta Suomessa asuvasta henkilöstä, jolla on sukunimenä Rainbird. Nimi tulee Maritan edesmenneeltä aviomieheltä Frank Rainbirdiltä, jonka juuret ovat Englannissa.

– Nimi kuvaa elämäntapaani ja arvomaailmaani hyvin, Marita Rainbird toteaa harvinaisesta sukunimestään. Muut kaksi Rainbirdiä Suomessa ovat Maritan poika Sebastian, ja hänen velipuolensa. Sebastian on myös aikoinaan työskennellyt Vihavuoden koskikahviossa.

Hauhon rauha on maagista

Helsingistä kotoisin oleva Rainbird viettää kesiään Hauholla Vihavuodessa, jossa hänen perheellään on ollut mökki jo vuodesta 1995. Tie toi Hauholle sattuman kautta.

– Olin silloin MTV:llä töissä, kun sain ajatuksen ja ehdotin vanhemmilleni, että hankkisimme kesäpaikan. Vanhempani innostuivat heti ja lähtivät katselemaan kesäasuntoja eri paikoista. Rainbirdin ollessa itse töissä ulkomailla hänen vanhempansa kävivät katsomassa tummasta hirrestä rakennettua salopirttiä Vihajärven rannalla. Kun Rainbird palasi työmatkalta, tulivat he katsomaan mökkiä Hauholle. Hän ihastui saman tien.
– Nousin autosta ja ilmoitin vanhemmilleni että ostetaan tämä, Rainbird muistelee ensikohtaamistaan mökin kanssa.
– Siinä paikassa oli sellaiset energiat. Hauhon rauha on maagista, Rainbird kuvailee.
Vihavuodessa Rainbirdiä kiehtoo erityisesti kaunis luonto ja sen rauha.
– En pysty Helsingistä löytämään samanlaista rauhaa kuin täällä, hän kertoo.

Työtä ääriolosuhteissa

Työkseen media-alalla ja kansainvälisten asioiden parissa vuosikymmeniä ollut Rainbird on tuonut myös ulkomaalaisia ystäviään vierailulle Vihavuoteen. Vierailuilla afrikkalaiset, israelilaiset, englantilaiset, kanadalaiset ja monet muut ovat päässeet tutustumaan heille täysin vieraaseen luontoon.

– Ulkomaalaiset ystäväni ovat ihastuneet täysin suomalaiseen luontoon. Olemme heidän kanssaan saunoneet, uineet, grillanneet ja tehneet perinteisiä suomalaisia kesäjuttuja. Nämä meille tavalliset asiat, kuten puhdas vesi ja järvien määrä, ovat ihmeellisiä asioita heille. Olemme käyneet myös Hauhon Wanhalla Raitilla, josta ulkomaalaiset ystäväni pitivät kovasti, Rainbird kertoo.
Median monitoiminainen on työskennellyt jo 30 vuotta kansainvälisellä media-alalla, ensin 11 vuotta MTV:llä ja sitten 5 vuotta Ylellä. MTV:llä Rainbirdin vastuuna oli suomalaisten elokuvien kansainvälinen levytys ja markkinointi ulkomaille. Työt ovat vieneet Rainbirdiä asumaan kuukausiksi esimerkiksi Intiaan ja Ranskaan. Vuonna 2011 kehitysyhteistyöprojekti vei hänet Afrikkaan. Sieltä tie johti Nairobin slummeihin Keniaan pidemmäksi aikaa.
– Halusin kokeilla mitä se on; auttaa, tutustua slummien ihmisiin ja oppia heidän elämästään, Rainbird kertoo päätöksestään lähteä slummiin.
Hän sai ulkoministeriöltä rahoitusta projekteihin, joista yksi oli slummikoulun oppilaiden globaalikasvatusprojekti. Slummissa Rainbird kertoi lapsille puhtaasta ympäristöstä luovuuden ja taiteen avulla. Projektin päätavoitteena oli opettaa slummien lapset arvostamaan puhdasta luontoa ja ympäristökysymyksiä luovia menetelmiä käyttäen. Yhtenä projektin osana oli tehdä oma musiikkivideo paikallisten hip hop -artistien kanssa.
– Keniassa lapsissa on aivan käsittämätön määrä lahjakkuutta, jota he eivät pääse koulussa käyttämään. Koulu pyrkii saamaan lapset pelkästään akateemiselle uralle. Sieltä on viety kaikki taideaineet opetussuunnitelmasta, Rainbird ihmettelee.
Kokemus Keniassa oli rankka, mutta antoisa.
– Slummit olivat sanoinkuvailemattoman likaisia. Ihmiset elävät sielä kurjissa olosuhteissa, puhdasta vettä ei ole, eikä vettä tule taloihin sisälle. Vesi haettiin kaivoista pitkän matkan päästä. Taloissa ei ollut jääkaappia, maaperä johon talot oli rakennettu oli oranssia hiekkaa, joka muuttui mutavelliksi sateella, Rainbird kuvailee.
Slummissa asuessaan Rainbird kohtasi myös afrikkalaisten ennakkoluuloja valkoihoisia kohtaan
– Sain etenkin alussa paljon kommentteja pyykkiä pestessäni, että ethän sinä voi osata pestä pyykkiä käsin, kun olet valkoinen, hän nauraa.
Rainbird hyväksyttiin kuitenkin pian yhteisön jäseneksi.
Yllätyksiäkin slummin elämässä oli. Rainbird kertoi slummikoulussa suomalaisesta luonnosta, sekä luki kirjoittamiaan tarinoita lapsille. Tarinoissa seikkailivat suomalaiset eläimet Suomen puhtaassa luonnossa.
– Jännitin etukäteen ymmärtäväkö lapset esimerkiksi Suomen neljää vuodenaikaa. Yllätyksenä tuli, että lapset ymmärsivät nämä sadut täysin, vaikka he eivät ole ikinä esimerkiksi olleet metsässä. Lapset tiesivät paljon ympäröivästä maailmasta, syyksi tähän Rainbird epäilee satujen ja tarinoiden kautta opittua perinnetietoutta.
– Kokemus vahvisti pitkään kytenyttä kirjankirjoittamisunelmaani, hän toteaa.

Unelmasta opettavainen satukirja

Unelmasta syntyi kirja Sadelinnun Satuja, joka julkaistiin kesäkuussa. Sadelinnun Satuja koostuu lyhyistä tarinoista, jotka on jaoteltu Suomen neljän vuodenajan mukaan.

– Sadut on kirjoitettu rakkaudesta luontoon ja mielenkiinnosta ihmisten käyttäytymiseen. Tarinat kertovat maaseudun eläimistä, niiden unelmista ja peloista sekä eläinten vapauden, maineen, rakkauden ja yhteenkuuluvuuden kaipuusta, kirjailija kuvailee.
Vastaanotto on ollut hyvä.
– Kirjaa myytiin alkukesästä jo jonkin verran, Rainbird kertoo.
Satulinnun Satuja on käännetty suomen lisäksi myös englanniksi, ja kirjailijan omien sanojen mukaan se sopii loistavasti myös esimerkiksi maahanmuuttajille.
– Toivon, että tämä on sellainen kirja, johon voi palata aina uudelleen ja uudelleen ja uppoutua hullunkuristen eläinten maailmaan, Rainbird toteaa.
Inspiraatiota hän on kirjaansa ammentanut lapsuudessa maalla vietetyistä ajoista, sekä Hauhon mökkimaisemista.
– Kiersin kirjaa varten paljon maaseudulla ja valokuvasin eläimiä. Jokainen tarina perustuu todellisiin tapahtumiin. Yksi esimerkki on vaikkapa tarina, jonka ajatus lähti uutisesta, jossa luin lehmän karanneen ja jääneen jumiin. Tästä syntyi hieman muunnellen tarina lentävästä lehmästä.
Tulevaisuudessa maailmanmatkaaja on jopa miettinyt asettumista pysyvästi Hauholle, tosin ei vielä lähiaikoina. Ideoita useampiinkin kirjoihin on jo hänen päässään. Tällä hetkellä Rainbird keskittyy luontomatkailuun, josta hän valmistui ohjelmapalvelutuottajaksi kesän aikana.
– Sitten, kun olen tarpeeksi seikkaillut, voisin muuttaa Hauholle asumaan ja kirjoittamaan täällä enemmänkin. Vielä maailmalla on kuitenkin paljon nähtävää, Rainbird toteaa hymyssä suin.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski