Pitäjät Kulttuuri Tuulos

Nostalgiaillassa palattiin menneisyyteen

Kuva: Jussi Karvonen

Tuuloksen Kapakanmäen nostalgiailta on viime vuosina ollut yksi niitä harvoja tilaisuuksia, joissa voi vielä kuulla perinteistä Korsu-orkesteria.

– Vuonna 2006 meillä sähköt katkesivat kahdeksalta illalla, kun Arja Korisevan ja Finlandersin konsertti oli alullaan. Varavirralla saimme hieman tehdyksi sähköä, mutta Tuulosesta piti käydä ostamassa varmaan parisataa kynttilää, jotta saimme valoa. Kuvittelimme, että se olisi katastrofi, mutta yleisö pitikin hämyisestä tunnelmasta ja buuasi, kun valot palasivat kahden maissa yöllä. Korsu-orkesteri lopetti vuonna 2012 keikkailun, muttei halunnut jättää Kapakanmäkeä ja sen luomaa nostalgiaa. Siitä saakka orkesteri on meillä vieraillut, vaikkei se muuten juuri keikkailekaan. Kun nostalgiaillat alkoivat vuonna 2012 Korsu-orkesterin myötä, muistimme lisäksi tuon sähköttömyyskokemuksen vuosien takaa. Valot on pidetty edelleen hämärinä ja musiikin volyymit aika matalina, kertoo Kapakanmäen lavaisäntä Kari Lehtonen nostalgiaillan syntytarinaa.

Kuva: Jussi Karvonen

Hämyinen valaistus rakentaa nostalgiaillan tunnelmaa. Korsuorkesteri, jota harvoin muualla enää nähdään, on illan itseoikeutettu esiintyjä.

Kari Lehtonen. Kuva: Jussi Karvonen

– Kapakanmäelle saapuu ihmisiä matkailuautoilla aika kaukaakin, nostalgialla ja Korsu-orkesterilla on oma kannattajansa. Meillä on perinteisesti ollut paljon illanistujia, jotka tulevat vain seurailemaan illankulkua. Suorituskeskeisyys on tältä illalta pois, sanoo Lehtonen.

Vintage-harrastajatkin paikalla

Tämän kesän nostalgiaillassa olivat esiintymässä myös Tippavaaran isäntä sekä Pin-Up ja Petrols, jotka kumpikin esiintyivät ensi kertaa Kapakanmäellä.

Pin-Up Petrols ry on Suomen pin-up- ja vintage-harrastajien ryhmä, joka on monella tapaa mukana erilaisissa tapahtumissa. Ryhmän toiminta on suunnattu kaikille vintage-ja pin-up-kulttuurista kiinnostuneille naisille, eikä harrastajien ryhmä tunne koko- eikä ikärajoituksia. Tuuloksessa ryhmä esitti musiikkia ja muotia eri vuosikymmeniltä.

– Yhdistyksessämme on 90 jäsentä eri puolilta maata. Laitamme viestiä sosiaalisenmedian kautta jäsenkunnalle tietoa eri tapahtumista, joihin meitä on pyydetty. Kaikki halukkaat voivat tulla esiintymään. Kapakanmäelläkin oli kaksi sellaista jäsentä, jotka esiintyivät yleisölle ensimmäisen kerran. Tuuloksessakin meitä oli Mikkelistä Ylöjärveltä, Lahdesta ja Hämeenlinnasta. Emme olleet harjoitelleet kertaakaan, vaan jokainen meni lavalle aivan kylmiltään, osa siis ensimmäistä kertaa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Laura Pehkonen.

Kuva: Jussi Karvonen
Kuva: Jussi Karvonen

Nostalgiaillan musiikki ja asut olivat menneiltä vuosikymmeniltä. Pin-Up Petrols ry on Suomen pin-up- ja vintage-harrastajien ryhmä, joka käy eri kokoonpanoissa esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa.

Kankkulan kaivon arvoitus ratkesi

Kangasalta saapunut Tippavaaran isäntä Risto Lehto,82,on kiertänyt tapahtumia jo 1960-luvulta saakka.
– Ikä alkaa painaa, enkä ole enää viime vuosina käynyt kuin muutamassa tapahtumassa vuosittain, Lehto kertoo.

Kapakanmäellä Tippavaaran isäntänä 274:nnen kerran esiintynyt Lehto piti tunnelmaa mukavan letkeänä.

– Oma showni ei ole suuresti muuttunut, asukin on miltei sama kuin ensimmäisellä kerralla. Vanhemmiten muisti alkaa hieman rakoilla, ja äänikin tahtoo pettää, kun yritän puhua yli 100-vuotiaan äänellä. Tippavaaran isäntää ei nuori polvi ehkä enää muista, mutta minun sukupolvelleni hän oli hyvinkin tuttu hahmo, sanoo Lehto.

Kuva: Jussi Karvonen

Tippavaaran isännän asu on pysynyt samana kuutisenkymmentä vuotta.

Kuva: Jussi Karvonen

Myös Enso Kusetti-yhtyeen esiintyminen oli paluuta menneisyyteen.

Kankkulan kaivolla oli radiohupailu, joka pyöri Yleisradiossa vuosina 1958–1970. Tippavaaran vanhaa isäntää esittänyt Oke Tuuri oli hupailussa 105-vuotias, pihisevällä äänellä puhuva ikivanhus, joka harrasti pontikankeittoa. Kankkulan kaivolla -ohjelma kertoo Kankkula-nimisestä hämäläisestä maalaispaikkakunnasta, jonka keskuksena on kuuluisa Kankkulan kaivo. Tavallisesti isäntää yritettiin saada kertomaan lapsuusmuistoja tai vanhan kansan tapoja, mutta tämä onnistuu kääntämään jokaisen keskustelun koskemaan pontikkaa.

– Olen lisännyt hieman omia muistelmiani ja kokemuksiani. Tippavaaran isäntä on kuitenkin se alkuperäinen hahmo, sanoo Lehto.

Kuva: Jussi Karvonen

Amerikanraudat kuuluvat tietenkin myös nostalgiailtaan.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat