Kulttuuri Hämeenkoski

Nuoren teatteriharrastajan haaveissa on kesäteatteri Hämeenkoskelle

Juuso Torvinen toivoo uusia näyttelijöitä mukaan kesäteatteritoimintaan Hämeenkoskella. Kuva: Marjo Karinkanta

Hämeenkoskelainen Juuso Torvinen kävi liki kymmenen kesää sitten katsomassa VPK:n kesäjuhlien yhteydessä Hämeenkosken Seuralassa näytelmää, piti näkemästään ja päätyi myöhemmin itse samaisen teatterin lavalle.

Nuorisoseura on tuottanut näytelmää VPK:n kesäjuhlille jo parinkymmenen vuoden ajan

– Istuin tuolloin katsomossa ja ajattelin, että olisipa kiva olla itsekin mukana tekemässä tuota. Kesällä 2015 olin ensi kertaa näytelmässä mukana. Lapsena olen ollut ilmaisutaidonkerhossa, ja kipinä on varmasti ollut esiintymiseen olemassa jo silloin, Torvinen kertaa.

Hämeenkoskella ei ole varsinaista kesäteatteria, mutta Hämeenkosken Nuorisoseura on tuottanut jo parinkymmenen vuoden ajan Kosken VPK:n kesäjuhlille vuosittain näytelmän, jota on kesän aikana esitetty yhdestä kahteen kertaan. Näytelmien ohjauksesta ja sovituksesta on 2000-luvun alkupuolelta lähtien vastannut Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Anna Pitkämäki.

– Näytelmän on aina tilannut VPK, joka maksaa näytelmästä myös pienen palkkion. Lisäksi olemme hakeneet ja saaneet kunnalta tukea nuorisoseuran toimintaan, Torvinen kertoo.

Näytelmän harjoitus- ja esityspaikkana toimii Hämeenkosken Seurala. Tämän kesän näytelmäksi valikoitui Artturi Järviluoman Pohjalaisia.

– Näytelmät on pidetty perinteisen kesäteatterihengen mukaisesti kepeinä ja humoristina.

Nuorisoseura on järjestänyt VPK:n kesäjuhlan lisäksi aina syksyisin yhden iltaman, jossa näytelmä on saanut lisäesityksen. Näytelmää myös esitetään tilauksesta eri ryhmille. Toiveita useammallekin esityskerralle kesässä on ollut ilmassa.

– Haaveena on, että Nuorisoseura järjestäisi Hämeenkoskella kesäteatteria, niin että esityksiä olisi enemmän kuin nykyiset kaksi. Esityksiä voisi olla esimerkiksi viisikin kesässä. Nuoriseurassa on kyllä pyöritelty ajatusta kesäteatterista, mutta mitään käytännön toimia asian edistämiseksi ei ainakaan vielä ole tehty, Torvinen sanoo.

Kesä kiireistä aikaa

Hämeenkosken Nuorisoseurassa on noin kymmenen aktiivista näyttelijää mukana. Torvisen mukaan Nuoriseuran pitäisi aktivoitua pysyvämmän kesäteatteritoiminnan edistämiseksi.

– Uusi virta ja lisänäyttelijät voisivat tuoda mukanaan tarvittavan piristysruiskeen. Tarvitsisimme mukaan uusia näyttelijöitä.

Kesäteatteritoiminta voisi Torvisen mielestä olla mahdollista aloittaa esimerkiksi Seuralassa.

– Toimintahan olisi helppo käynnistää ihan vain lisäämällä esityskertoja tässä tilassa. Kesäteatterillehan ei ole välttämättömyys, että esitykset olisivat ulkona.

Nuoren harrastelijanäyttelijän kesä on ollut kiireistä aikaa. Hämeenkosken Nuorisoseuran näytelmän lisäksi Torvinen on ollut mukana Heinäsuon kesäteatterissa Hollolassa, jossa pyöri Teetä vaikka väkisin -näytelmä.

– Minulla oli harjoituksia paljon. Töistä mentiin suoraan harjoituksiin ja seuraavana päivänä sama homma, Torvinen kuvailee kesäpäiviään.

Heinäsuon kesäteatterin farssinomaisessa näytelmässä hän näytteli näyttelijää, joka näyttelee palvelijaa.

– Rooli oli herkullinen.

Torvinen on viihtynyt kesäteatterin parissa erinomaisesti.

– Näyttelemisessä parasta on ilmaisun vapaus, josta saa virtaa normaaliin arkeen. Kun on hyvät näyttelijäkollegat mukana ja hyvä ohjaaja, niin tämä on oikein mukavaa!

Ammattia nuori mies ei kuitenkaan ole teatterista itselleen hakemassa.

– Nuorempana ajatus Teatterikorkeakouluun hakemisesta kävi kyllä mielessä, mutta sittemmin mieli on muuttunut.

Syksyllä Torvista odottavat Tampereen yliopistossa alkavat historian opinnot, ja vuoden vaihteessa kutsuvat todennäköisesti armeijan harmaat.

– Jos vain on mahdollista, niin ensi kesänä olisin kyllä jälleen Hämeenkoskella kesänäytelmässä mukana. Tulevaisuutta pidemmälle katsoessani toivon näyttelemisen säilyvän jollakin tapaa harrastuksenani aina.

Artikkeli on julkaistu Keski-Hämeen Syyslehdessä 12.9.2019. Syyslehti on veloituksetta kaikkien luettavissa. Tervetuloa tutustumaan!

 

 

 

 

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski