Kulttuuri Lammi

Ormajärven vuodenajoista näyttely Lammin kirjastossa

Ormajärven vuodenajat -näyttelyssä on myös kilpailun taiteellisena johtajana toimineen Matti Siivosen kuvia. Kuva: Merja Hirvisaari

Lammin kirjastossa avautui torstaina loppiaiseen asti kestävä valokuvanäyttely Ormajärven vuodenajoista. Näyttelyaineisto koostuu Pro Ormajärvi ry:n järjestämän valokuvakilpailun voittajakuvista, Ormajärveä käsittelevästä tietoaineistosta ja kilpailun taiteellisena johtajana toimineen, itsekin paljon Ormajärveä kuvanneen, Matti Siivosen Ormajärvi-kuvista. Mukana on myös rekvisiittaa Ormajärven rannoilta: ajopuun oksa ja komeita kiviä. Avajaisia väritti upeiden kuvien heijastuminen valkokankaalle kirjaston näyttelytilassa.

Kahden sarjan kilpailu

Ormajärven vuodenajat -kuvakilpailussa oli kaksi sarjaa. Neljän kuvan sarjan kaikista vuodenajoista voitti Juho Koskentausta. Pro Ormajärvi -sarjassa kilpailtiin yksittäiskuvilla. Tämän sarjan voitti Taina Jussila hauskalla, arkkitehtoonisella kuvallaan lintubongarista, jossa tunnelma syntyi tehokkaasti käytetystä vastavalosta. Muut sarjaan osallistuneet kuvat olivat keskenään niin tasaväkisiä, että tuomaristo päätti jakaa toisen palkinnon kolmen kuvan kesken. Jaetulla toisella sijalla olivat Miiko Siivonen, Jani Vilkman ja Seija Varkila. Voittajakuvista on tehty canvastaulut, jotka ovat nähtävillä näyttelyssä ja luovutetaan näyttelyn päättymisen jälkeen palkintoina kuvaajille.

Ormajärven rajat

Näyttelyssä on mukana myös Matti Vihervuoren kuva kalansaaliista; Ormajärvi on varsin kalaisa järvi. Mukana on kuvat vanhoista kartoista: kuninkaan kartastosta 1700-luvulta ja tuoreempi kuva 1950-luvulta, juuri ennen Ormajärven pinnan alentamista. Uudempina karttoina näyttelyssä ovat uusien kalatalousalueiden rajoista: Ormajärvi kuuluu Hauhonreitin kalatalousalueeseen ja Pääjärvi Hämeenlinnan kalatalousalueeseen. Hannu Kuhasen kuvasarjan yhteydessä esitellään myös grafiikkaa Ormajärven pinnankorkeuden kehityksestä tältä vuodelta. Vesi on matalalla.

Näyttelyssä on mukana myös Ormajärvestä tänä vuonna valmistunut hoito- ja käyttösuunnitelma. Sen rinnalle on kuriositeettina tuotu myös järveä varten vuonna 1947 tehty ensimmäinen hoitosuunnitelma.

Ormajää 2014

Puolet näyttelystä koostuu Matti Siivosen ottamista taidekuvista Ormajärven jäästä. Kuvat on koottu Siivosen näyttelystä vuodelta 2014. Kaikki Siivosen jääkuvat on otettu auringolaskun tai -nousun aikaan. Väritys tulee taivaalta, kuvia ei ole jälkikäteen mitenkään käsitelty. Siivonen kertoo, että hänelläkin kuvat ovat usein yllättäviä kohtaamisia luonnon kanssa: osumista oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

– Ei kukaan pysty loputtomiin olemaan kuvauspaikalla, parasta on se, jos sattuu olemaan kamera mukana, kun luonto näyttää kauneuttaan. Hetket ovat hyvin ohikiitäviä, jokin tietty kuvakulma, valon viivähdys, saatetaan mitata minuuteissa, jopa sekunneissa.

Ormajärven kauneuden äärellä kannattaa kuitenkin käydä pysähtymässä Lammin kirjastolla. Upeat kuvat ovat esillä loppiaiseen asti. Pro Ormajärvi ry:n puheenjohtaja Anne Pönkä kertoi, että näyttelyn päätöspäivään on suunnitteilla Siivosen kuvaluento Ormajärvestä. Sen tarkemman aikataulun saa selville yhdistyksen verkkosivuilta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

MurmisP