Kulttuuri Lammi

Päivän sana: Toivo tarttuu toisesta ihmisestä

Lammin kirkko

Joker-elokuva tuli vihdoin Netflixiin, olin sitä jo odottanutkin. Joaquin Phoenixin Oscar-palkittu rooli on hätkähdyttävä ja vangitseva. Hän on Arthur, joka on joutunut kokemaan jo lapsuudessa turvattomuutta, väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Myöskään myöhemmissä elämänvaiheissaan hän ei tullut kohdatuksi vaan hänet aina sivuutettiin. Hän sai vähän tienestejä klovnina ja stand up -koomikkona, hauskuuttajana, joka hymynaamionsa takana kärsi sietämätöntä ahdistusta ja tuskaa, lääkkeistä ja terapiastakin turvaa etsien. Yhteiskunnankin tukirakennelmat alkoivat murtua, mikä ahdisti tilannetta entisestään. Paha olo purkautui hervottomina naurukohtauksina, lopulta silmittöminä väkivallantekoina. Hän ikään kuin kosti maailmalle. Huomio oli silloin ainakin taattu.

”Lapsuus ei ole osa elämää; se on syvyys kaiken alla, mikä sitten tapahtuu”, sanotaan Gösta Ågrenin runossa. Tämä ”teesi” tuli hyvin traagisella ja ahdistavalla tavalla näkyviin elokuvassa. Lapsuuden järkyttävät kokemukset rikkoivat mielen ja toimivat pohjavirtana epätoivon roiskeille, jotka kimpoilivat ympäristöön tuhoa luoden. Pahojaan tekevä ihminen on usein itsekin uhri, marinoitu jo varhain välinpitämättömyydellä, henkisellä ja fyysisellä kaltoinkohtelulla.

Ihmisen ”kohtalo” ei ole kuitenkaan sinetöity hirvittävienkään kokemusten tähden. Toivoa, eheytymisen ja paranemisen mahdollisuuksia on aina. Mieli kun ei ole staattinen. Eheytymisessä toinen ihminen, olipa hän ammattiauttaja tai ystävä, on usein keskeisessä roolissa. Voimme toinen toisillemme osoittaa huomiota, hyväksyntää ja rakkautta. Siinä on suuri voima ja elämään toivoa antava vire, että on edes yksi ihminen joka kuuntelee rauhassa ja myötäelää, ilman kiirettä. Terapeutti Päivi Niemi sanoi hyvin Hesarin (27.8.) jutussa: ”toivoa ei voi opettaa. Se tarttuu toisesta ihmisestä.”

Näin Luoja on tarkoittanutkin, että elämme toistemme yhteydessä tukien, välittäen ja rakastaen. Rakkaus parantaa, se tekee suorastaan ihmeitä. Pidetäänhän huolta toisistamme!

Sari Järä
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan kappalainen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski